Stalo sa 8. októbra

NETKY.SK • 7 Október 2012, 18:55 • 2 min
Stalo sa 8. októbra

Stalo sa 8. októbra - Life style Narodenia 1911 - narodil sa český dirigent Karel Vlach.

slovakia

left justify in out

img

Narodenia 
   1911 - narodil sa český dirigent Karel Vlach. Od roku 1938 viedol vlastný tanečný orchester, ktorý zásadne ovplyvnil vývoj českej populárnej a džezovej hudby. Orchester mal stálych spevákov - Yvettu Simonovú a Milana Chladila, spolupracovali s ním aj ďalší významní interpreti českej populárnej hudby. Zomrel v roku 1986. 
   1939 - narodil sa austrálsky herec Paul Hogan. Svetoznámym sa stal vďaka filmu Krokodíl Dundee, ktorý mu v roku 1987 vyniesol Zlatý glóbus za herecký výkon v komédii alebo muzikáli, a jeho pokračovaniu, v ktorých stvárnil neohrozeného austrálskeho zálesáka Michaela "Krokodíla" Dundeeho. Ďalšie filmy: Bleskový Jack, Flipper, Krokodíl Dundee v Los Angeles a i. V roku 1985 získal titul Austrálčan roka. 
   1941 - narodil sa herec Peter Debnár. Po absolvovaní štúdia réžie na VŠMU pôsobil najskôr v Žiline, neskôr v bratislavskom Divadle na Korze, na Novej scéne a v Divadle Astorka Korzo ´90. Účinkoval vo filmoch a inscenáciách: Majster kat, Zbehovia a pútnici, Sladké hry minulého leta, Ľalie poľné, Pacho, hybský zbojník. Zomrel v roku 2004. 
   1943 - narodil sa americký herec Chevy Chase. Z filmografie: Ako za starých čias, Prázdniny v Amerike, Prázdniny v Európe, Vianočné prázdniny a i. 
   1949 - narodila sa americká herečka Sigourney Weaver. Profesionálnu kariéru začala na Broadwayi a na filmovom plátne debutovala v snímke Woodyho Allena Annie Hall. Neskôr sa rozhodla prijať úlohu astronautky Ellen Ripley v sci-fi trileri Votrelec. Film mal mimoriadny úspech a vznikli i jeho pokračovania. Stvárnila aj antropologičku Dian Fossey v dráme Gorily v hmle (Zlatý glóbus), Izabelu Kastílsku vo veľkofilme 1492: Dobytie raja a účinkovala v dráme Romana Polańského Smrť a dievča, fantasy komédiách Krotitelia duchov I a II, komédiách Jedna alebo dve ženy, Podnikavé dievča (Zlatý glóbus), Dave, v komediálnej dráme Obyčajní hrdinovia, trileri Uhol pohľadu, sci-fi Avatar a mnohých ďalších filmoch. Okrem hereckej kariéry pôsobí aj v nadácii na záchranu horských goríl. 
   1952 - narodila sa herečka Anna Javorková. Vyštudovala VŠMU v Bratislave a pôsobí v Činohre SND, kde stvárnila niekoľko významných postáv: Aničku v inscenácii Na skle maľované, Katarínu v Bratoch Karamazovovcoch, Médeiu, Máriu Stuartovnu a mnohé ďalšie. Z filmografie: A pobežím až na kraj sveta, Súdim ťa láskou, Nemožná. Hosťuje v trnavskom Divadle Jána Palárika a venuje sa aj pedagogickej činnosti. 
   1952 - narodil sa americký režisér a producent Edward Zwick. Nakrútil napríklad filmy: Glory, Legenda o vášni, Odvaha pod paľbou, Stav ohrozenia, Posledný samuraj, Krvavý diamant, Odpor, Láska a iné závislosti. Za produkciu filmu Zamilovaný Shakespeare získal Oscara. 
   1970 - narodil sa americký herec a scenárista Matt Damon. Herectvu sa venoval už počas stredoškolských štúdií v Cambridgei, potom vyštudoval angličtinu na Harvarde. Prvú filmovú úlohu získal vo filme Mystic Pizza, kde hral s Juliou Roberts. Významným krokom v jeho kariére bolo napísanie scenára s Benom Affleckom k filmu Dobrý Will Hunting. Z deviatich nominácií na Oscara film získal sošky za pôvodný scenár a mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe (Robin Williams). Ďalšie filmy, v ktorých účinkoval: Čarodejník, Zachráňte vojaka Ryana, Hráči, Talentovaný pán Ripley, Dogma, Legenda o slávnom návrate, Dannyho jedenástka, Agent bez minulosti, Dannyho dvanástka, Bournov mýtus, Syriana, Kliatba bratov Grimmovcov, Na druhej strane, Kauza CIA, Dannyho trinástka, Bournovo ultimátum, Invictus, The Informant!, Zelená zóna, Správcovia osudu, Nákaza, Kúpili sme ZOO a i. 
   1974 - narodil sa novozélandský herec Martin Henderson. Z filmografie: Kruh, Kód Navajo, Moja veľká indická svadba, Malá ryba, Kruh 2, Flyboys - Rytieri nebies, Vzbura v Seattli. 
   1985 - narodil sa americký spevák a hudobník Bruno Mars, vl. m. Peter Gene Hernandez. Debutoval v roku 2010 albumom Doo-Wops & Hooligans. 
   Ostatné udalosti 
   2005 - Indiu, Pakistan a Afganistan postihlo ničivé zemetrasenie. Väčšina z 80-tisíc obetí nešťastia zahynula v Pakistane.

Zdroj: SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies