Stalo sa 8. novembra

NETKY.SK • 7 November 2012, 13:07 • 2 min
Stalo sa 8. novembra

Stalo sa 8. novembra - Life style Narodenia 1656 - narodil sa anglický astronóm, fyzik, geofyzik, matematik a meteorológ Edmond Halley.

slovakia

left justify in out

img

Narodenia 

1656 - narodil sa anglický astronóm, fyzik, geofyzik, matematik a meteorológ Edmond Halley. V roku 1718 zistil, že polohy hviezd nie sú pevné a dokázal, že kométy sa pohybujú po uzatvorených dráhach. Objavil Halleyovu kométu a na základe Newtonových gravitačných zákonov vypočítal, kedy sa znovu objaví na oblohe. Zomrel v roku 1742. 

1935 - narodil sa francúzsko-švajčiarsky herec Alain Delon. Predstaviteľ svetákov, gangsterov i náročných psychologických postáv vo filmoch popredných európskych režisérov. Zlom v jeho kariére nastal v roku 1960 po nakrútení filmu V žiari slnka, adaptácie knihy Patricie Highsmithovej Talent pána Ripleyho. Medzi jeho známe úlohy patrí účinkovanie vo filmoch Gepard Luchina Viscontiho a Samuraj Jean-Pierrea Melvillea. Ďalšie filmy: Rocco a jeho bratia, Zatmenie, Čierny Tulipán, Sicílsky klan, Bazén, Borsalino, Spálené stodoly, Dvaja muži v meste, Borsalino a spol., Zorro, Smrť darebáka, Traja muži na zabitie, Swannova láska. 

1960 - narodil sa ruský herec Oleg Menšikov. Začínal v moskovských divadlách a širokej diváckej verejnosti je známy z filmov: Unavení slnkom, Kaukazský zajatec, Barbier sibírsky, Východ-Západ, Unavení slnkom 2: Odpor, Unavení slnkom 3: Citadela a ďalších. 

1961 - narodil sa spevák slovenskej skupiny Tublatanka Martin Ďurinda. Vyštudoval farmáciu na Univerzite Komenského v Bratislave. S Tublatankou, ktorá vznikla v roku 1982, vydal napríklad albumy Skúsime to cez vesmír, Žeravé znamenie osudu, Nebo - peklo - raj, Volanie divočiny, Znovuzrodenie, Patriot, Svet v ohrození. 

1975 - narodila sa americká herečka Tara Reid. Na filmovom plátne debutovala v roku 1987 v snímke A Return to Salem's Lot, po ktorej nasledovali úlohy vo filmoch ako Big Lebowski, Prci, prci, prcičky, Prci, prci, prcičky 2: Pikantné pokušenie, Sexy party, Šialené rande, Ostrov smrti, Vrana 4: Pekelný kňaz, Sám v temnote alebo Prci, prci, prcičky: Stretávka. Účinkovala i v seriáloch ako Tak plynie čas či Scrubs. 
Úmrtia 

1948 - pri páde lietadla nad kanálom La Manche, cestou na zápas do anglického Wembley zahynul hokejista Ladislav Troják. Začínal v rodných Košiciach, od roku 1934 hral v pražskom LTC. Československo reprezentoval šesťkrát na MS a dva razy na ZOH. V roku 1947 bol majstrom sveta a v roku 1948 získal striebornú olympijskú medailu. V roku 2002 ho uviedli do Siene slávy slovenského hokeja, je po ňom pomenovaná Steel Aréna - košický Zimný štadión Ladislava Trojáka. Zahynul pri páde lietadla nad kanálom La Manche cestou na zápas do londýnskeho Wembley. Narodil sa v roku 1914. 

1998 - zomrel francúzsky herec, sochár, spisovateľ a maliar Jean Marais. Jeho život i umelecká kariéra boli späté s básnikom, dramatikom a režisérom Jeanom Cocteauom. Popularitu získal ako predstaviteľ romantických hrdinov v dobrodružných a historických filmoch Gróf Monte Christo, Hrbáč, Fantomas, Železná maska. Okrem toho hral tiež napríklad vo filmoch Večný návrat, Kráska a zviera, Orphée. Narodil sa v roku 1913.

Zdroj: SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies