Stalo sa 8. júna

NETKY.SK • 8 Jún 2012, 05:33 • 2 min
Stalo sa 8. júna

Stalo sa 8. júna - Life style Narodenia 1867 - narodil sa americký architekt Frank Lloyd Wright, priekopník organickej architektúry.

slovakia

left justify in out

img

Narodenia
1867 - narodil sa americký architekt Frank Lloyd Wright, priekopník organickej architektúry. Pôsobil v Berlíne a v Japonsku. Realizoval okolo štyristo stavieb. Ako hlavný stavebný materiál používal drevo, hrubo opracovaný kameň a betón. Jeho najznámejším dielom je Guggenheimovo múzeum v New Yorku. Zomrel v roku 1959.
1904 - narodil sa režisér Martin Hollý st. Začínal ako ochotnícky herec, neskôr bol režisérom v Krajovom divadle (KD) v Martine, v KD v Nitre, v Armádnom divadle v Martine i v Divadle P. Jilemnického v Žiline. Režíroval slovenskú klasiku: Kubo, Ženský zákon, Geľo Sebechlebský. Hral vo filmoch Jánošík, Zemianska česť, Bratia, Námestie sv. Alžbety. Autor nedokončeného folklórneho filmu Hanka sa vydáva. Syn dramatika Jána Hollého, otec filmového režiséra Martina Hollého ml., brat výtvarníčky Eleny Holéczyovej. Zomrel v roku 1965.
1921 - narodil sa herec a režisér Ján Klimo. Začínal v košickej činohre, neskôr pôsobil ako asistent réžie v Slovenskom národnom divadle v Bratislave a režisér na Novej scéne v Bratislave. Účinkoval vo filmoch Posledná bosorka, Charlieho teta, uplatnil sa tiež v televízii a dabingu. Zomrel v roku 2001.
1946 - narodila sa speváčka Jana Kocianová. Trikrát vyhrala Bratislavskú lýru a medzi jej najväčšie hity patria piesne Zahoď starosti, Každý deň a Ja tu zostanem. V 80. rokoch spolupracovala s českým spevákom Karlom Gottom. Z albumov: Každý deň, Sklíčka dávnych stretnutí, Evanjelium.
1962 - narodil sa český herec Lukáš Vaculík. Zaujal vo filmoch Vítr v kapse a Kamarád do deště so Sagvanom Tofim. Z ďalších filmov, televíznych inscenácií a seriálov: Lásky mezi kapkami deště, Dobrá voda, Láska z pasáže, Kráľ Drozdia brada, Oznamuje se láskám vašim, Tankový prapor, Válka barev, Z pekla štěstí, Strážce duší, Černí baroni, Jménem krále, Tady hlídám já.
1976 - narodila sa bývalá americká tenistka Lindsay Davenport. Bývalá svetová jednotka, trojnásobná grandslamová víťazka (US Open 1998, Wimbledon 1999 a Australian Open 2000) a zlatá medailistka z OH 1996. Rok v pozícii svetovej jednotky zakončila štyrikrát, čo sa okrem nej podarilo iba ďalším trom hráčkam.
1977 - narodil sa americký rapper, producent a módny návrhár Kanye West. Albumy: The College Dropout, Late Registration, Graduation, 808s & Heartbreak, My Beautiful Dark Twisted Fantasy, Watch the Throne s Jay-Z. Na svojom konte 18 cien Grammy.
1983 - narodila sa belgická tenistka Kim Clijsters. V rokoch 2005, 2009 a 2010 vyhrala grandslamový US Open, v roku 2011 triumfovala na Australian Open. Víťazka 41 turnajov WTA, v minulosti bola svetovou jednotkou vo dvojhre i vo štvorhre.
Úmrtia
1982 - zomrel herec Ivan Mistrík, dlhoročný člen Činohry Slovenského národného divadla (SND). Z divadelných rolí: Radúz (J. Zeyer: Radúz a Mahuliena), Knieža Myškin (F. M. Dostojevskij: Idiot), Trofimov (A. P. Čechov: Višňový sad). Výrazne sa prejavil aj vo filme a televízii: Štyridsaťštyri, Šťastie príde v nedeľu, Romeo, Julie a tma, Kapitán Dabač, Vyšší princip, Smrť sa volá Engelchen, Polnočná omša, Smrť prichádza v daždi, Medená veža, Orlie pierko, Trofej neznámeho strelca, A pobežím až na kraj sveta a i. Narodil sa v roku 1935.
2004 - zomrel herec Peter Debnár. Po absolvovaní štúdia réžie na VŠMU pôsobil najskôr v Žiline, neskôr v bratislavskom Divadle na Korze, na Novej scéne a v Divadle Astorka Korzo ´90. Účinkoval vo filmoch a inscenáciách: Majster kat, Zbehovia a pútnici, Sladké hry minulého leta, Ľalie poľné, Pacho, hybský zbojník. Narodil sa v roku 1941.
Ostatné udalosti
1992 - na konferencii OSN o životnom prostredí v Riu de Janeiro vyhlásili 8. jún za Svetový deň oceánov.

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies