Stalo sa 8. januára

NETKY.SK • 8 Január 2013, 08:41 • 2 min
Stalo sa 8. januára

Stalo sa 8. januára - Zaujímavosti Narodenia 1935 - narodil sa americký spevák Elvis Presley, známy tiež ako Kráľ rock'n'rollu alebo jednoducho Kráľ.

slovakia

left justify in out

img

Narodenia 

1935 - narodil sa americký spevák Elvis Presley, známy tiež ako Kráľ rock'n'rollu alebo jednoducho Kráľ. Počas kariéry získal tri hudobné ceny Grammy a už ako 36-ročnému mu udelili Grammy za celoživotné dielo. Je členom štyroch siení slávy - rock'n'rollovej (1986), country (1998), gospelovej (2001) a rockabilly (2007). Medzi jeho najznámejšie piesne patria napríklad Heartbreak Hotel, Blue Suede Shoes, Don't Be Cruel, Love Me Tender, Jailhouse Rock, Are You Lonesome Tonight?, Can't Help Falling in Love, Viva Las Vegas, A Little Less Conversation, In the Ghetto či Always on My Mind. Okrem hudby sa venoval aj filmu - účinkoval v snímkach ako Miluj ma nežne, Jailhouse Rock, Blue Hawaii, Viva Las Vegas. Zomrel v roku 1977. 

1947 - narodil sa britský spevák, hudobník a herec David Bowie, vl. m. David Robert Jones. Počas svojej kariéry vydal 25 štúdiových albumov, zatiaľ posledný Reality vyšiel v roku 2003. Získal dve ceny Grammy, pričom druhú z nich mu v roku 2006 udelili za celoživotné dielo, a jednu Ivor Novello Award. Medzi jeho najznámejšie piesne patria Space Oddity, Fame, Under Pressure (so skupinou Queen), Let's Dance, China Girl a Modern Love. Účinkoval napríklad vo filmoch Muž, ktorý spadol na Zem, Veselé Vianoce, pán Lawrence, Twin Peaks, Basquiat, Zoolander, Dokonalý trik a i. 

1949 - narodil sa herec Marián Slovák. Vyštudoval herectvo na VŠMU. Dlhoročný člen nitrianskeho Divadla Andreja Bagara a Divadla Nová scéna v Bratislave. Účinkoval napríklad vo filmoch Mŕtvi učia živých, Štek, Suzanne, Cinka Panna, Nedodržaný sľub, Mŕtvy musí zomrieť a v mnohých televíznych inscenáciách. 

1953 - narodil sa bývalý hokejista Marián Šťastný. Spolu s bratmi Antonom a Petrom začínal v Slovane Bratislava. Po emigrácii oboch bratov v roku 1980 sa aj on rozhodol opustiť ČSSR. Od sezóny 1981/82 pôsobil v zámorskej NHL, kde hral za Québec Nordiques a Toronto Maple Leafs. Československo reprezentoval na MS päťkrát v rokoch 1975 - 1979, pričom dvakrát (1976, 1977) získal zlato a trikrát striebro. Reprezentoval aj na ZOH 1980 v Lake Placid. 

1967 - narodil sa americký r'n'b spevák R. Kelly, celým menom Robert Sylvester Kelly. Debutoval v roku 1992 albumom Born Into The 90's, ktorý nahral spolu so skupinou Public Announcement. O rok neskôr vydal svoju prvú sólovku 12 Play, po ktorej nasledovali nahrávky R. Kelly, R., TP-2.com, Chocolate Factory, Happy People/U Saved Me, TP.3 Reloaded, Double Up, Untitled, Love Letter a Write Me Back. Okrem toho má na svojom konte dva spoločné albumy s rapperom Jay-Z - The Best Of Both Worlds a Unfinished Business. Jeho najznámejším hitom je skladba I Believe I Can Fly, za ktorú dostal v roku 1998 tri ceny Grammy. 

1973 - narodil sa jamajský reggae a dancehallový spevák Sean Paul. Debutoval v roku 2000 albumom Stage One. Druhá štúdiová nahrávka s názvom Dutty Rock mu vyniesla Grammy za najlepší reggae album roka. Nasledovali albumy The Trinity, Imperial Blaze a Tomahawk Technique. 

1988 - narodil sa český herec Vojtěch Kotek. Preslávil sa komédiou Snowboarďáci. Z ďalších filmov: Rafťáci, Ro(c)k podvraťáků, Venkovský učitel, Poslední vlak, O život, Perfect Days. 

Úmrtia 

1324 - zomrel taliansky kupec a cestovateľ Marco Polo. V rokoch 1271 - 1295 podnikol cestu do Ázie, 17 rokov pôsobil v službách chána Chubilaja. Po návrate do Benátok, ktoré boli v tom čase vo vojne s Janovom, ho zajali a uväznili. Vo väzení svojmu spoluväzňovi nadiktoval svoje zážitky - cestopis známy ako Il Milione. Narodil sa v roku 1254.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona