Stalo sa 8. februára

NETKY.SK • 8 Február 2013, 08:16 • 2 min
Stalo sa 8. februára

Stalo sa 8. februára - Life style Narodenia 1828 - narodil sa rancúzsky spisovateľ Jules Verne.

slovakia

left justify in out

imgNarodenia 

1828 - narodil sa rancúzsky spisovateľ Jules Verne. Autor dobrodružných románov, v ktorých vyjadril vieru v technický pokrok a predvídal neskoršie vynálezy, ako napr.: Päť týždňov v balóne, Cesta do stredu Zeme, Cesta na Mesiac, Deti kapitána Granta, Dvadsaťtisíc míľ pod morom, Cesta okolo sveta za 80 dní, Tajomný ostrov, Tajomný hrad v Karpatoch, Pätnásťročný kapitán, Dva roky prázdnin, Vynález skazy. Najprekladanejší francúzsky autor. Zomrel v roku 1905. 

1894 - narodil sa americký režisér, scenárista a producent King Vidor. Nakrútil viac ako 70 filmov, medzi najznámejšie patria: Prehliadka smrti, Ecce Homo!, Hallelujah, Čarodejník z krajiny Oz, Vojna a mier. Päťkrát bol nominovaný na Oscara za réžiu a v roku 1979 dostal čestného Oscara za prínos kinematografii. Zomrel v roku 1982. 

1925 - narodil sa americký herec, komik a hudobník Jack Lemmon. Držiteľ dvoch Oscarov - v roku 1956 v kategórii najlepší herec vo vedľajšej úlohe vo filme Pán Roberts a v roku 1974 v kategórii najlepší herec v hlavnej úlohe vo filme Zachráňte tigra. Z ďalšej filmografie: Podivný pár, Niekto to rád horúce, Byt, Vojna medzi mužmi a ženami, Nebožtíci žičia láske, Daj si pohov, kamoš!, Čínsky syndróm, Nezvestný. Zomrel v roku 2001. 

1928 - narodil sa ruský herec Vjačeslav Tichonov. Hral napr. v československo-ruskom filme Májové hvězdy s Janou Brejchovou, popularitu získal ako agent Stirlitz v seriáli Sedemnásť zastavení jari. Ďalšie filmy: Mladá garda, Optimistická tragédia, Vojna a mier, Biely Bim, čierne ucho, Bojovali za vlasť, Unavení slnkom. Zomrel v roku 2009. 

1931 - narodil sa americký herec James Dean. V 50. rokoch idol americkej mládeže búriacej sa proti svojim otcom. Žiak Eliu Kazana, ktorý ho obsadil do hlavnej roly úspešného filmu Na východ od raja. Popularitu získal hlavne filmom Rebel bez príčiny. Po tragickej smrti vo veku 24 rokov sa jeho život stal témou niekoľkých filmových spracovaní. 

1941 - narodil sa americký herec Nick Nolte. Za stvárnenie hlavnej úlohy v melodráme Pán prílivu v réžii Barbry Streisand získal Zlatý glóbus a bol nominovaný na Oscara. Nomináciu na Oscara získal aj v roku 1999 za stvárnenie hlavnej úlohy vo filme Affliction a v roku 2012 za stvárnenie vedľajšej úlohy vo filme Warrior. Účinkoval aj vo filmoch Psí vojaci, Pod paľbou, Poviedky z New Yorku, 48 hodín, Mys hrôzy, Tenká červená čiara, Raňajky šampiónov, Zlatá čaša, Hotel Rwanda, Tropická búrka a i. 

1955 - narodil sa americký spisovateľ, právnik a politik John Grisham. Autor bestsellerov: Firma, Klient, Prípad pelikán, Porota, Advokát chudobných, Nevinný muž, Spoločník, Prizanie, Partner a i. Mnohé z nich boli sfilmované. 

Úmrtia 

1725 - zomrel ruský cár Peter I. Veľký z rodu Romanovcov, syn cára Alexeja Michajloviča. Významný štátnik, vojvodca a diplomat. Zakladal metalurgické a textilné manufaktúry, zreformoval štátnu správu, podporoval rozvoj vedy a umenia. Počas 43-ročnej vlády sa mu podarilo urobiť z Ruska európsku veľmoc. V roku 1703 založil na Neve Petrohrad. Narodil sa v roku 1672. 

1979 - zomrel anglický fyzik maďarského pôvodu Dennis Gabor. Člen Kráľovskej spoločnosti v Londýne. Zaoberal sa najmä fyzikálnou optikou, okrem iného vynašiel plazmovú lampu a v rokoch 1947 - 1948 objavil princíp holografie, za ktorý v roku 1971 získal Nobelovu cenu. Narodil sa v roku 1900. 

1982 - zomrel herec Ľudovít Greššo. Začínal v ochotníckych súboroch, pôsobil v Divadle J. G. Tajovského vo Zvolene, Divadle SNP v Martine, Krajskom divadle v Trnave a Divadle A. Bagara v Nitre, kde bol do roku 1977, keď odišiel na dôchodok. Stvárnil množstvo divadelných, filmových a televíznych postáv: Žena z vrchov, Jerguš Lapin, Skrytý prameň, V hodine dvanástej, Polnočná omša, Fénix, Pozor, vizita!, Mŕtvi nespievajú, Balada o siedmich obesených, Generácia, Červené víno, Miesto v dome, Starý včelár a i. Narodil sa v roku 1916. 

2007 - zomrela americká modelka, herečka a playmate Anna Nicole Smith. Preslávila sa svadbou s miliardárom Howardom Marshallom II. v roku 1994, keď mala 26 rokov a on 89 rokov. Marshall zomrel rok po svadbe a Smith sa začala súdiť o jeho majetok. Zomrela po predávkovaní liekmi. Narodila sa v roku 1967. 

Ostatné udalosti 

1970 - Ondrej Nepela získal zlatú medailu na Majstrovstvách Európy v krasokorčuľovaní v Leningrade. 

1993 - na Slovensku začala platiť nová mena - Slovenská koruna (Sk).

Zdroj: SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies