Stalo sa 7. mája

NETKY.SK • 7 Máj 2012, 05:02 • 2 min
Stalo sa 7. mája

Stalo sa 7. mája - Life style Narodenia 1840 - narodil sa ruský hudobný skladateľ Piotr Iľjič Čajkovskij.

slovakia

left justify in out

img

Narodenia
1840 - narodil sa ruský hudobný skladateľ Piotr Iľjič Čajkovskij. Zložil hudbu k baletom Labutie jazero, Spiaca krásavica a Luskáčik. Skomponoval tiež desať opier, najznámejšie z nich sú Eugen Onegin a Piková dáma, ďalej viaceré symfónie, koncerty a iné diela. Zomrel v roku 1893.
1901 - narodil sa americký herec Gary Cooper, vl. m. Frank James Cooper. Patril medzi najväčšie hviezdy Hollywoodu. Z filmografie: Maroko, Úžasná udalosť, Komu zvonia do hrobu, Vera Cruz, Muž Západu. Získal dva Oscary za herecké výkony v hlavných úlohách - v roku 1942 za životopisnú vojnovú drámu Čatár York a v roku 1953 za western Na pravé poludnie. Okrem toho mu v roku 1961 americká Akadémia filmových umení a vied udelila čestného Oscara za prínos filmovému umeniu. Zomrel v roku 1961.
1955 - narodil sa humorista Stano Radič. Pôvodným povolaním sociológ pracoval najprv v Metodicko-výskumnom kabinete Slovenského rozhlasu, neskôr v redakcii zábavy. Účinkoval v zábavných reláciách v rozhlase i televízii, napríklad Humorikon, A propo plus, Kaleidofón, Variácie, Záložňa, Úschovňa, Stredoslováci, Radič počasia, Sedem s.r.o, Telecvoking. Napísal tiež niekoľko scenárov k rozhlasovým komédiám. Publikoval v denníkoch a týždenníkoch, vyšla mu kniha aforizmov Aforizník. Zomrel v roku 2005.
1968 - narodila sa česká herečka Tereza Brodská. Dcéra herca Vlastimila Brodského a herečky Jany Brejchovej. Začínala v detských filmoch, napríklad Ať žijí duchové, Kočičí princ, Vlak dětství a naděje a i. Ďalšie filmy: Citlivá místa, Vlastně se nic nestalo, Konec básníků v Čechách, Díky za každé nové ráno, Všichni moji blízcí, Jak básníci neztrácejí naději, Tango s komármi. Má dva České levy za stvárnenie vedľajších úloh - z roku 1996 za drámu Má je pomsta a z roku 2000 za snímku Dvojrole.
1972 - narodil sa futbalista Peter Dubovský. Hral za Slovan Bratislava, neskôr za Real Madrid a za Real Oviedo. V česko-slovenskom reprezentačnom drese debutoval v roku 1991, v 14 zápasoch strelil 6 gólov. Za Slovensko odohral 33 zápasov a dal 12 gólov. V roku 1993 sa stal slovenským Futbalistom roka, v ankete o Futbalistu storočia na Slovensku skončil štvrtý. Tragicky zahynul v roku 2000 na dovolenke v Thajsku. Je po ňom pomenovaná Cena Petra Dubovského, určená mladým talentovaným futbalistom.
Ostatné udalosti
1824 - nemecký skladateľ Ludwig van Beethoven, vtedy už nepočujúci, vo Viedni po prvý raz dirigoval svoju slávnu 9. symfóniu končiacu Ódou na radosť, ktorej text pochádza z básne Friedricha Schillera z roku 1785.
1915 - približne 19 kilometrov od mysu Old Head of Kinsale pri írskom juhovýchodnom pobreží potopila nemecká ponorka luxusný britský parník Lusitania. Loď sa potopila tak rýchlo, že sa podarilo zachrániť iba 761 z 1 959 ľudí na palube.

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies