Stalo sa 7. júna

NETKY.SK • 7 Jún 2012, 05:44 • 2 min
Stalo sa 7. júna

Stalo sa 7. júna - Life style Narodenia 1848 - narodil sa francúzsky výtvarník Paul Gauguin, jeden z najvýznamnejších postimpresionistických maliarov.

slovakia

left justify in out

img

Narodenia
1848 - narodil sa francúzsky výtvarník Paul Gauguin, jeden z najvýznamnejších postimpresionistických maliarov. Inšpiroval sa exotickými krajinami. Podnikol cesty na Martinique a Tahiti, kde sa usadil. Z tohto obdobia pochádzajú jeho najvýznamnejšie obrazy: Krajina na Tahiti, Tahitské pastorále, Materstvo a i. Zomrel v roku 1903.
1879 - narodil sa dánsky polárnik a etnograf Knud Rasmussen. Študoval život Eskimákov. Zakladateľ polárnej stanice Thule, v r. 1923 - 1924 podnikol na saniach najdlhšiu, 18-tisíc kilometrov dlhú polárnu výpravu v dejinách Arktídy. Svoje poznatky publikoval knižne: Národy polárneho severu, Cesta bielym tichom. Zomrel v roku 1933.
1909 - narodila sa britsko-americká herečka Jessica Tandy. Začínala v divadlách na Broadwayi, úspech zaznamenala napríklad filmami Údolie rozhodnutí, Líška púšte, Vtáci, účinkovala aj v snímkach Svet podľa Garpa, Bostončanky, Nie som blázon a i. V roku 1990 získala Oscara ako najlepšia herečka v hlavnej úlohe za film Šofér slečny Daisy, čím sa vôbec najstaršou herečkou, ktorá túto cenu získala.. V roku 1992 si vyslúžila nomináciu na Oscara vedľajšou rolou v snímke Smažené zelené paradajky. Zomrela v roku 1994.
1917 - narodil sa americký spevák a herec Dean Martin, vl. m. Dino Paul Crocetti. Bol členom populárnej hollywoodskej skupiny hercov Rat Pack, ktorú spolu s ním tvorili Frank Sinatra, Sammy Davis Jr., Peter Lawford a Joey Bishop. Zahral si napríklad vo filmoch Rio Bravo, Dannyho jedenástka, Texas je za riekou, Bandolero!, Letisko a i. Medzi jeho najznámejšie piesne patria Memories Are Made of This, That's Amore, Everybody Loves Somebody, Mambo Italiano, Sway, Volare alebo Ain't That a Kick in the Head?. Mal aj vlastnú televíznu šou The Dean Martin Show, ktorá mu v roku 1967 vyniesla Zlatý glóbus pre najlepšiu televíznu hviezdu. Zomrel v roku 1995.
1927 - narodila sa herečka Mária Kráľovičová. Dlhoročná členka Činohry Slovenského národného divadla (SND) v Bratislave. Vynikla v postavách lyricko-romantických: v Sládkovičovej Maríne, v Shakespearovej dráme Rómeo a Júlia, v Schillerových Zbojníkoch, v Dostojevského Idiotovi. Na svojom konte má aj stovky televíznych a filmových postáv, hrala napr. v snímkach Priehrada, Muž, ktorý sa nevrátil, Skalní v ofsajde, Buddenbrookovci, Straty a nálezy, Americká tragédia, Višňový sad, Amálka, ja sa zbláznim, Rodinné tajomstvá, Priateľky a i. V rozhlase sa uplatnila najmä ako recitátorka. V súčasnosti účinkuje v SND napríklad v inscenáciách Ženský zákon, Tri sestry a Chrobák v hlave.
1931 - narodila sa herečka Magda Paveleková. Spolupracuje s viacerými divadlami v Bratislave i v Nitre a tiež s televíziou. Z filmov: Sladké hry minulého leta, Statky-zmätky, A pobežím až na kraj sveta, Toto leto doma, Začiatok sezóny, Keď báčik z Chochoľova umrie, ...kone na betóne. Napísala knihu Spomienky starej herečky.
1940 - narodil sa waleský spevák Tom Jones, vl. m. Thomas John Woodward. V roku 1965 sa preslávil skladbou It's Not Unusual. Z ďalších hitov: What´s New Pussycat, Green Green Grass Of Home, Delilah, She´s A Lady.
1952 - narodil sa český huslista Václav Hudeček. Jeden z posledných žiakov svetoznámeho Davida Oistracha už ako 15-ročný vystupoval s Kráľovským filharmonickým orchestrom v Londýne. Okrem kompozícií starých majstrov sa tiež venuje aj dielam 20. storočia (Janáček, Prokofiev) a skladbám súčasných autorov.
1952 - narodil sa írsky herec Liam Neeson. Známym sa stal hlavnou úlohou vo filme Stevena Spielberga Schindlerov zoznam, ktorou si vyslúžil nominácie na Oscara, britskú cenu BAFTA i Zlatý glóbus. Známy je aj z filmov Nell, Rob Roy, Michael Collins, Bedári, ako Qui-Gon Jinn zo snímky Hviezdne vojny: Epizóda I - Skrytá hrozba, zahral si aj vo filmoch Gangy New Yorku, Láska nebeská, Kráľovstvo nebeské, Batman začína, 96 hodín, Súboj titanov, A-Team, Neznámy, Medzi vlkmi.
1953 - narodil sa český pesničkár a textár Jaromír Nohavica. Štúdium na Vysokej škole banskej v Ostrave nedokončil a vystriedal niekoľko zamestnaní. Textársky spolupracoval s rockovou skupinou Majestic, Věrou Špinarovou a Mariou Rottrovou. V roku 1988 mu vyšiel prvý vlastný album Darmoděj. Z ďalších nahrávok: Osmá barva duhy, V tom roce pitomém, Mikymauzoleum, Tři čuníci, Divné století, Koncert, Moje smutné srdce, Babylon, Doma, Ikarus, V Lucerně. Zahral si aj vo filme režiséra Petra Zelenku Rok ďábla, ktorý získal Hlavnú cenu na MFF Karlove Vary 2002 V roku 2004 ho uviedli do Siene slávy českej Akadémie populárnej hudby.
1953 - narodila sa česká herečka Libuše Šafránková. Po tom, ako si ju režisér Antonín Moskalyk vybral v roku 1971 za predstaviteľku Barunky v televíznej adaptácii Babičky Boženy Němcovej, stvárnila niekoľko hlavných rolí v rozprávkach, napríklad Malá morská panna, Tři oříšky pro Popelku, Princ a Večernice. V roku 1997 získala Českého leva v kategórii Najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe za účinkovanie vo filme Kolja. Z ďalších filmov, v ktorých účinkovala: Jak utopit doktora Mráčka aneb konec vodníků v Čechách, Můj brácha má prima bráchu, Vrchní, prchni!, Slavnosti sněženek, Vesničko má středisková, Obecná škola, Báječná léta pod psa (nominácia na Českého leva), Všichni moji blízcí, Micimutr. Jej manželom je herec Josef Abrhám.
1958 - narodil sa americký spevák, hudobník a herec Prince, celým menom Prince Rogers Nelson. Debutoval v roku 1978 albumom For You. Preslávil sa hitmi When Doves Cry, Let's Go Crazy, Cream, The Most Beautiful Girl in the World alebo 1999. Ďalšie albumy: Purple Rain, Sign o' the Times, Diamonds and Pearls, Chaos and Disorder, Emancipation, Musicology, 3121, Planet Earth, 20Ten. Na svojom konte má sedem cien Grammy, Zlatý glóbus i Oscara. V roku 2004 ho uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy.
1964 - narodila sa herečka Jana Hubinská. Vyštudovala VŠMU v Bratislave, pôsobí aj ako muzikálová herečka. Hrala aj vo filmoch a televíznych seriáloch, napríklad Zdivočelá země, Strážce duší, Neverné hry, Příběhy obyčejného šílenství, Experti, Děti noci a i. V roku 2003 získala Českého leva za vedľajšiu rolu vo filme Děvčátko.
1964 - narodil sa hudobník Dodo Dubán. Pôvodne člen hardrockovej skupiny Money Factor, neskôr skupiny Tublatanka, v ktorej pôsobil od roku 1993. V roku 1996 vydal sólový album Survive the Night a v roku 1998 si na bratislavskej Novej scéne zahral v muzikáli Kráľ Dávid. Zomrel v roku 2003.
1975 - narodil sa americký basketbalista Allen Iverson. Kariéru v NBA odštartoval v roku 1997 v tíme Philadelphia 76ers, neskôr hral aj za Denver Nuggets, Detroit Pistons a Memphis Grizzlies. V roku 2010 prestúpil do tureckého klubu Beşiktaş Cola Turka. Americkému národnému tímu pomohol na OH 2004 k zisku zlatých medailí.
1981 - narodila sa bývalá ruská tenistka Anna Kurnikova. Aj napriek tomu, že v roku 2000 bola vo dvojhre svetová osmička, nikdy nevyhrala turnaj na okruhu WTA. Viac sa jej darilo vo štvorhre, kde bola na prelome rokov 1999 a 2000 osem týždňov svetová jednotka. S Martinou Hingisovou triumfovali dvakrát na Australian Open (1999, 2002). V roku 2003 ukončila kariéru.
1983 - narodil sa hokejista Milan Jurčina. Do NHL ho draftoval Boston v roku 2001 z 241. miesta. Okrem Bruins hral v NHL za Washington Capitals a Columbus Blue Jackets. V súčasnosti je hráčom New York Islanders. Slovensko reprezentoval na MS 2006, 2007 a 2011 a na ZOH 2006 a 2010.
Úmrtia
1980 - zomrel americký prozaik a maliar Henry Miller. Jeho autobiograficky ladené erotické prózy Obratník raka, Obratník kozorožca, trilógia Ružové ukrižovanie (Sexus, Plexus a Nexus), Klimatizovaná nočná mora a ďalšie odmietali americký spôsob života, provokovali svojou nekonvenčnosťou a vyvolávali škandály a zákazy. Ovplyvnili tiež tvorbu beatnikov. Narodil sa v roku 1891.
Ostatné udalosti
1654 - Ľudovíta XIV. (1638 - 1715) korunovali za kráľa Francúzska. Panovník z dynastie Bourbonovcov, známy aj ako Kráľ Slnko, dovŕšil francúzsky kráľovský absolutizmus.

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies