Stalo sa 7. júla

NETKY.SK • 6 Júl 2012, 21:41 • 2 min
Stalo sa 7. júla

Stalo sa 7. júla - Life style Narodenia 1839 - narodil sa americký podnikateľ John Davison Rockefeller, zakladateľ firmy Standard Oil Company.

slovakia

left justify in out

img

Narodenia
1839 - narodil sa americký podnikateľ John Davison Rockefeller, zakladateľ firmy Standard Oil Company. Počas svojho života označovaný za najbohatšieho človeka na svete. Veľké finančné prostriedky venoval na lekársky výskum, v roku 1913 založil Rockefellerovu nadáciu, ktorá podporuje výživu, zdravie a lekársku činnosť. Zomrel v roku 1937.
1887 - narodil sa bielorusko-rusko-francúzsky maliar a grafik Marc Chagall, vl. m Moishe Segal. Pôsobil ako komisár pre výtvarné umenie vo Vitebsku v dnešnom Bielorusku, kde založil i maliarsku školu, no v roku 1922 sa usadil vo Francúzsku. Autor ilustrácií, divadelných výprav, vitráží francúzskych katedrál a nástenných malieb, v Moskve vyzdobil Židovské divadlo. Charakteristické pre jeho tvorbu je zobrazovanie fantastických výjavov predovšetkým z ruského folklóru. Zomrel v roku 1985.
1899 - narodil sa americký režisér maďarského pôvodu George Cukor. Začínal ako divadelný režisér na Broadwayi a od roku 1930 nakrútil vyše 50 filmov. Tvorca adaptácií diel svetovej literatúry: David Copperfield, Rómeo a Júlia, Dáma s kaméliami, Plynové lampy a romantických komédií: Adamove rebro, Zrodila sa hviezda, Modrý vták. Za muzikál My Fair Lady v hlavnej úlohe s Audrey Hepburn získal v roku 1965 Oscara. Zomrel v roku 1983.
1901 alebo 1902 - narodil sa taliansky herec a režisér Vittorio De Sica. Tvorca vrcholných diel talianskeho filmového neorealizmu, napríklad: Deti ulice, Zlodeji bicyklov, Zázrak v Miláne, Umberto D. Ďalšie významné filmy po neorealistickej vlne: Vrchárka, Boccaccio '70, Včera, dnes a zajtra, Manželstvo po taliansky, Slnečnica. Predstaviteľ hlavných rolí vo vyše 150 filmoch, napríklad Chlieb, láska a fantázia, Chlieb, láska a žiarlivosť, Otcovia a synovia, Lekár a šarlatán, Generál della Rovere. Za stvárnenie vedľajšej úlohy vo filme Zbohom zbraniam bol v roku 1958 nominovaný na Oscara. Zomrel v roku 1974.
1922 - narodil sa francúzsky módny návrhár Pierre Cardin, jeden z najvýznamnejších svetových tvorcov s osobitým extravagantným štýlom haute couture. Tvorca oblečenia unisex, navrhuje aj kostýmy pre filmy.
1932 - narodil sa rakúsko-americký džezový hudobník Joe Zawinul, vl. m. Josef Erich Zawinul. Bol revolucionárom v džeze, do ktorého priniesol elektronické nástroje. Od konca 50. rokov minulého storočia žil v USA, kde viedol džez-rockovú skupinu Weather Report, ktorá určovala vývoj tohto žánru v 70. rokoch minulého storočia. Z albumov: Weather Report, Mysterious Traveller, Heavy Weather, Procession, Forecast: Tomorrow. Zomrel v roku 2007.
1940 - narodil sa bubeník anglickej skupiny The Beatles Ringo Starr, vl. m. Richard Starkey. Kariéru začal v roku 1959 v kapele Rory Storm and the Hurricanes. Ku skupine The Beatles sa pripojil v roku 1962, keď nahradil bubeníka Petea Besta. Po rozpade The Beatles v roku 1970 sa vydal na sólovú dráhu a ešte v tom istom roku nahral svoje prvé dve sólové štúdiovky - Sentimental Journey a Beaucoups of Blues. Ďalšie albumy: Ringo, Goodnight Vienna, Ringo's Rotogravure, Ringo the 4th, Bad Boy, Stop and Smell the Roses, Old Wave, Time Takes Time, Vertical Man, I Wanna Be Santa Claus, Ringo Rama, Choose Love, Liverpool 8, Y Not, Ringo 2012.
1969 - narodil sa bývalý kanadský hokejista chorvátskeho pôvodu Joe Sakic. V NHL pôsobil od roku 1988 v klube Quebec Nordiques, ktorý sa v roku 1995 presťahoval do Denveru a zmenil meno na Colorado Avalanche. Sakic zostal hráčom Colorada až do ukončenia aktívnej kariéry v roku 2009, pričom v jeho drese získal dvakrát Stanley Cup (1996, 2001). V roku 1994 pomohol kanadskému národnému tímu k triumfu na MS a v roku 2002 aj na ZOH, čím sa stal členom Triple Gold Clubu.
1980 - narodila sa americká krasokorčuliarka čínskeho pôvodu Michelle Kwan. Päťnásobná majsterka sveta (1996, 1998, 2000, 2001, 2003), strieborná na ZOH 1998 v Nagane a bronzová na ZOH 2002 v Salt Lake City. Najúspešnejšia americká krasokorčuliarka, deväťnásobná majsterka USA. V súčasnosti sa už zúčastňuje len na exhibíciách.
Úmrtia
1930 - zomrel britský spisovateľ Sir Arthur Conan Doyle. Autor románov a poviedok s geniálnym detektívom Sherlockom Holmesom, napríklad Dobrodružstvá Sherlocka Holmesa, Spomienky na Sherlocka Holmesa, Pes baskervillský, Návrat Sherlocka Holmesa. Písal tiež historické romány. Narodil sa v roku 1859.
1967 - zomrela anglická herečka Vivien Leigh. Filmová a 20 rokov i životná partnerka Laurencea Oliviera. Vo filme sa preslávila úlohami v snímkach Lady Hamiltonová, Caesar a Kleopatra, Anna Karenina. Za herecké výkony vo filmoch Odviate vetrom a Električka zvaná Túžba získala Oscary ako najlepšia herečka v hlavnej úlohe. Narodila sa v roku 1913.
2006 - zomrel britský gitarista Syd Barrett, vl. m. Roger Keith Barrett. V roku 1965 spoluzakladal legendárnu skupinu Pink Floyd. ktorú v roku 1968 opustil a vydal sa na sólovú dráhu. V roku 1970 vydal dva sólové albumy The Madcap Laughs a Barrett. Narodil sa v roku 1946.
Ostatné udalosti
2007 - na základe celosvetového hlasovania, do ktorého sa cez internet alebo telefón zapojilo viac než 100 miliónov ľudí, v Lisabone vyhlásili nových sedem divov sveta. Stali sa nimi Veľký čínsky múr, jordánske skalné mesto Petra, socha Krista Vykupiteľa v brazílskom Riu de Janeiro, stratené mesto Inkov Machu Picchu v Peru, Chichén Itzá v Mexiku, indický Tádž Mahal a rímske Koloseum. Celosvetové hlasovanie zorganizovala švajčiarska spoločnosť New7Wonders Foundation.
2009 - v losangeleskom Staples Center sa uskutočnila rozlúčka s Michaelom Jacksonom. Najskôr mu v súkromí povedali posledné zbohom najbližší príbuzní a priatelia, neskôr prišiel na rad verejný program, v ktorom Kráľovi popu svojimi vystúpeniami vzdali hold osobnosti ako Mariah Carey, Queen Latifah, Lionel Richie, Stevie Wonder, Jennifer Hudson, John Mayer, Brooke Shields, Jarmaine Jackson či Usher.

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies