Stalo sa 7. januára

NETKY.SK • 7 Január 2013, 08:34 • 2 min
Stalo sa 7. januára

Stalo sa 7. januára - Zaujímavosti Narodenia 1956 - narodil sa český herec Václav Vydra.

slovakia

left justify in out

imgNarodenia 

1956 - narodil sa český herec Václav Vydra. Člen pražského Divadla na Vinohradech, pôsobí aj v iných pražských divadlách. Úspech mu priniesli najmä filmy Tankový prapor, Černí baroni a séria Kameňák. Hral tiež v rozprávkach S čerty nejsou žerty, Z pekla štěstí a televíznych seriáloch Návštěvníci, Bylo nás pět, Život na zámku, Náměstíčko a i. Je spoluautorom knihy o svojej matke, herečke Dane Medřickej - Vaše Dana Medřická. 

1963 - narodil sa spevák Ján Kuric. Hudobnú kariéru začínal v skupine Ventil RG, v roku 1987 založil skupinu Vidiek. 

1964 - narodil sa americký herec Nicolas Cage, vl. m. Nicolas Kim Coppola. Debutoval v roku 1981 v televíznom filme Best of Times, nasledovala malá úloha v snímke Bitka na Ridgemont High. Ďalej hral napríklad vo filmoch Dravé ryby, Krídla, Peggy Sue sa vydala, Zmätky v Arizone, Pod vplyvom splnu, Divokosť v srdci, Strážiť Tess, Bozk smrti, Skala, Con Air, Mesto anjelov, 60 sekúnd, Otec rodiny, Mandolína kapitána Corelliho, Kód Navajo, Adaptácia, Podvodníci, Honba za pokladom Templárov, Obchodník so smrťou, World Trade Center, Next, Ghost Rider, Zlý poliš, Štvrté proroctvo, Kick-Ass, Čarodejov učeň, Hon na čarodejnice, Ghost Rider 2 a i. V roku 1996 získal Oscara ako najlepší herec v hlavnej úlohe filmu Zanechať Las Vegas. V roku 2002 debutoval ako režisér kriminálnou drámou Sonny. 

1979 - narodil sa americký spevák, hudobník a rapper Aloe Blacc, vl. m. Egbert Nathaniel Dawkins III. Kariéru odštartoval v roku 1995 ako rapper vo formácii Emanon. Od roku 2003 pôsobí ako sólový interpret, vydal albumy Shine Through a Good Things. Z druhého menovaného pochádzaju hity ako I Need A Dollar, Loving You Is Killing Me a Green Lights. 

Úmrtia 

1943 - zomrel americký fyzik srbského pôvodu Nikola Tesla. Skonštruoval a patentoval viacero elektrických strojov a prístrojov, napríklad Teslov transformátor. Objavil rotačné magnetické pole a urobil základné objavy v bezdrôtovej telegrafii. Narodil sa v roku 1856. 

1962 - zomrela herečka Mária Bancíková. Dlhoročná členka Činohry Slovenského národného divadla. Tiež pôsobila v Divadle Nová scéna a učila na bratislavskom konzervatóriu. Účinkovala vo filmoch: Jánošík, Drevená dedina, Jerguš Lapin. Narodila sa v roku 1913. 

1978 - zomrela herečka Hana Meličková. Od roku 1926, s výnimkou rokov 1939 - 1945, bola členkou činohry Slovenského národného divadla. Stvárnila vyše 100 divadelných postáv viac než 30 vo filme a v televízii. Pôsobila aj v rozhlase. Zahrala si napríklad vo filmoch Zemianska česť, Jerguš Lapin, Polnočná omša. V roku 1961 jej udelili titul národná umelkyňa. Narodila sa v roku 1900. 

2006 - zomrel rakúsky horolezec a spisovateľ Heinrich Harrer. Preslávil ho román Sedem rokov v Tibete, založený na vlastnej skúsenosti. V roku 1939 bol členom expedície v Himalájach, kde ho však hneď po vypuknutí 2. svetovej vojny zajali a on bol sedem rokov na úteku. Kniha bola úspešne sfilmovaná v roku 1997 francúzskym režisér Jeanom-Jacquesom Annaudom, ktorý do hlavnej postavy obsadil Brada Pitta. Harrer napísal množstvo ďalších kníh ako napr. Návrat do Tibetu a Bílý pavouk - Dobývání stěny smrti. Tiež organizoval expedície do Himalájí, prednášal a spravoval svoje múzeum. Narodil sa v roku 1912. 

Ostatné udalosti 

1610 - taliansky astronóm Galileo Galilei po prvý raz pozoroval štyri najväčšie mesiace Jupitera, pre ktoré sa neskôr ustálilo pomenovanie Galileove mesiace. 

Zdroj: SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies