Stalo sa 6. mája

NETKY.SK • 6 Máj 2012, 06:53 • 2 min
Stalo sa 6. mája

Stalo sa 6. mája - Life style Narodenia 1856 - narodil sa americký polárnik Robert Peary.

slovakia

left justify in out

img

Narodenia
1856 - narodil sa americký polárnik Robert Peary. Podnikal výskumné cesty v Grónsku a tvrdil o sebe, že ako prvý dosiahol 6. apríla 1909 severný pól. Zomrel v roku 1920.
1895 - narodil sa americký herec talianskeho pôvodu Rudolph Valentino, jeden z najväčších romantických idolov éry nemého filmu. Z filmografie: Šejk, Krv a piesok, Mladý maharadža, Šejkov syn a i. Zomrel v roku 1926.
1915 - narodil sa americký herec a režisér Orson Welles. Svetové uznanie získal filmom Občan Kane z roku 1941. V mnohých svojich filmoch, ako napr. Skvelí Ambersonovci, Cudzinec, Dáma zo Šanghaja, Macbeth, Othello, Pán Arkadin, Falstaff, Nesmrteľný príbeh, stvárnil aj hlavné úlohy. Ďalej hral napríklad vo filmoch Biela veľryba, Bitka na Neretve, Hlava 22, Tajomstvo Nikolu Teslu. V roku 1971 bol ocenený čestným Oscarom za celoživotné dielo. Zomrel v roku 1985.
1928 - narodil sa kameraman Vincent Rosinec. Pôvodným povolaním fotograf začal pracovať v Slovenskom filme v roku 1948. Svoje učňovské roky v hranom filme prežíval s kameramanom Karolom Krškom na filmoch Priehrada, Boj sa skončí zajtra, Rodná zem, Štvorylka. V roku 1962 nakrútil ako samostatný kameraman svoj prvý celovečerný hraný film Havrania cesta režiséra Martina Hollého. Nasnímal aj filmy Zvony pre bosých Stanislava Barabáša, Drak sa vracia Eduarda Grečnera, Koncert pre pozostalých Dušana Trančíka, Tretí šarkan Petra Hledíka a vyše tridsať ďalších celovečerných hraných filmov pre kiná a televíziu a desiatky krátkych filmov. V roku 1987 nasnímal svoj posledný celovečerný hraný film Lettrichove Hody. Naposledy sa Vincent Rosinec objavil pred kamerou v roku 2010 v projekte Slovenské kino - časť Duch v stroji – muži s kinoaparátom, venovanom slovenským kameramanom. Zomrel v roku 2011.
1952 - narodila sa herečka Andrea Čunderlíková, známa predovšetkým ako Ina z televízneho seriálu Nemocnice na kraji města. Z ďalších filmov a seriálov: Rača, láska moja, Dnes v jednom dome, Útěky domů, Nemocnice na kraji města po dvaceti letech a i.
1961 - narodil sa americký herec George Clooney. V roku 2006 získal Oscara ako najlepší herec vo vedľajšej úlohe filmu Syriana a na svojom konte má aj ďalšie štyri nominácie na zlatú sošku, naposledy za stvárnenie hlavnej úlohy vo filme Deti moje a za scenár k filmu Deň zrady, v ktorom aj hral. Ďalej účinkoval napríklad vo filmoch Báječný deň, Batman a Robin, Zakázané ovocie, Tenká červená čiara, Braček, kde si?, Dannyho jedenástka, Neznesiteľná krutosť, Dannyho dvanástka, Dobrú noc a veľa šťastia, Michael Clayton, Dannyho trinástka, Po prečítaní spáľte, Lietam v tom, Muži, čo čumia na kozy, Američan.
1972 - narodil sa kanadský hokejový brankár Martin Brodeur. V NHL pôsobí od roku 1993, pričom odvtedy chytá za tím New Jersey Devils, s ktorým získal trikrát Stanleyho pohár (1995, 2000, 2003). V rokoch 2002 a 2010 pomohol kanadskému národnému mužstvu k zisku zlatých medailína ZOH. Držiteľ viacerých rekordov NHL.
1989 - narodila sa tenistka Dominika Cibulková, v súčasnosti 16. v rebríčku WTA Tour. Rodáčka z Piešťan bola vo svetovom rebríčku najvyššie 6. júla 2009, keď jej patrila 12. priečka. Na okruhu WTA zatiaľ nevyhrala ani jeden titul, do finále sa dostala v Amelia Island 2008 a v Montreale 2008. Na grandslamových turnajoch bolo jej maximom semifinále na Roland Garros 2009.
Úmrtia
1988 - zomrel hudobný skladateľ Gejza Dusík. Autor piesní ako napríklad Rodný môj kraj, Tak nekonečne krásna, Dve oči neverné, Široká cestička, Podaj mi rúčku, hudobných komédií a operiet Tisíc metrov lásky, Keď rozkvitne máj, Modrá ruža, Tajomný prsteň, Zlatá rybka, Hrnčiarsky bál, To by bola láska. Narodil sa v roku 1907.
1992 - zomrela nemecko-americká herečka a šansoniérka Marlene Dietrich, vl. m. Maria Magdalene Dietrich. Začínala v berlínskych kabaretoch. Slávnou sa stala po nakrútení filmu Modrý anjel režiséra Josepha von Sternberga. Neskôr hrala aj v ďalších jeho filmoch: Maroko, Zneuctená, Plavovlasá Venuša, Šanghajský expres, Červená cárovná. Ďalej hrala vo filmoch: Anjel, Kráska z New Orleansu, Hrôza na javisku. Počas vojny sa stala americkou občiankou a ako aktívna odporkyňa nacizmu navštevovala spojenecké posádky. Nakrútila tiež film Norimberský proces a napísala memoáre Berte len môj život. Narodila sa v roku 1901.
Ostatné udalosti
1994 - slávnostne otvorili Eurotunel, železničný tunel pod Lamanšským prielivom. Dĺžka Eurotunelu je 50,5 km, z toho 37,9 km pod morským dnom.

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona