Stalo sa 6. júla

NETKY.SK • 5 Júl 2012, 20:03 • 2 min
 Stalo sa 6. júla

Stalo sa 6. júla - Life style Narodenia 1907 - narodila sa mexická maliarka Frida Kahlo, celým menom Magdalena Carmen Frieda Kahlo y Calderón.

slovakia

left justify in out

img

Narodenia
1907 - narodila sa mexická maliarka Frida Kahlo, celým menom Magdalena Carmen Frieda Kahlo y Calderón. Po otcovi bola nemecká Židovka, po matke mexická Indiánka. V mladosti prekonala obrnu a takmer zomrela pri automobilovej nehode. Manželka mexického maliara Diega Riveru. Autorka desiatok obrazov vrátane mnohých autoportrétov. Zomrela v roku 1954.
1912 - narodil sa rakúsky horolezec a spisovateľ Heinrich Harrer, ktorého preslávil román Sedem rokov Tibete, založený na vlastnej skúsenosti. V roku 1939 bol členom expedície v Himalájach, kde ho však hneď po vypuknutí 2. svetovej vojny zajali a on bol sedem rokov na úteku. Kniha bola úspešne sfilmovaná v roku 1997 francúzskym režisér Jeanom-Jacquesom Annaudom, ktorý do hlavnej postavy obsadil Brada Pitta. Harrer napísal množstvo ďalších kníh ako napr. Návrat do Tibetu a Bílý pavouk - Dobývání stěny smrti. Tiež organizoval expedície do Himalájí, prednášal a spravoval svoje múzeum. Zomrel v roku 2006.
1927 - narodila sa americká herečka Janet Leigh, vl. m. Jeanette Helen Morrison. Preslávila sa účinkovaním vo filme Alfreda Hitchcocka Psycho, za ktorý bola nominovaná na Oscara ako najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe a získala zaň Zlatý glóbus. Z ďalších filmov: Malé ženy, Dotyk zla, Hmla, Halloween: H 20 a i. Zomrela v roku 2004.

Zdroj:SITA 1928 - narodil sa herec Viliam Polónyi. Hereckú kariéru začínal ako ochotnícky herec v Krupine a neskôr bol členom Divadla Jozefa Gregora Tajovského vo Zvolene, Novej scény v Bratislave i Divadla Andreja Bagara v Nitre. Účinkoval v televízii i vo filme: Štvorylka, Námestie sv. Alžbety, Drak sa vracia, Skrytý prameň, Prípad krásnej nerestnice, Pacho, hybský zbojník, Tisícročná včela, Sedím na konári a je mi dobre a i.
1946 - narodil sa americký herec a režisér Sylvester Stallone. Preslávil sa najmä filmami Rambo, Cliffhanger. Ďalšie filmy: Oskar, Stoj, lebo mamička vystrelí, Cesta do raja, Krajina policajtov, Špecialista, Hráči, Rocky Balboa, Zoošetrovateľ a i.
1966 - narodil sa český herec a spevák Jiří Macháček. Za výkon vo filme Samotáři získal Českého leva ako najlepší herec vo vedľajšej úlohe. Ďalšie filmy: Návrat idiota, Výlet, Mazaný Filip, Jedna ruka netleská, Horem pádem, Skřítek, Kráska v nesnázích, Vratné lahve, Medvídek, Jahodové víno, Ženy v pokušení, Kuky se vrací, Odcházení, Muži v naději. Je členom skupiny MIG21, s ktorou vydal albumy: Snadné je žít, Udělalo sa nám jasno a Pop pop pop.
1970 - narodil sa americký rapper a producent Inspectah Deck, vl. m. Jason Hunter, Je členom skupiny Wu-Tang Clan, s ktorou má na konte zatiaľ päť albumov. Svoju debutovú sólovku Uncontrolled Substance vydal v roku 1999, po nej nasledovali nahrávky The Movement, The Resident Patient, The Resident Patient 2 a Manifesto.
1975 - narodil sa americký raper 50 Cent, vl. m. Curtis James Jackson III. Jeho prvým albumom mal byť Power of the Dollar, ktorý však nikdy oficiálne nevyšiel. V roku 2002 vydal kompiláciu Guess Who's Back?, ktorá obsahovala aj niektoré skladby z nevydaného debutu. V marci 2003 vydal svoj oficiálny debut s názvom Get Rich or Die Tryin', nasledovali albumy The Massacre, Curtis a Before I Self Destruct. Okrem toho je aj členom skupiny G-Unit, s ktorou vydal dva albumy a jeden soundtrack. Venuje sa tiež herectvu, účinkoval napríklad v čiastočne autobiografickom filme Zbohatni alebo zdochni alebo snímkach Oprávnené vraždy a Twelve.
1980 - narodil sa americký rapper Joell Ortiz. Sólové albumy: The Brick: Bodega Chronicles, Free Agent. Okrem toho je členom superskupiny Slaughterhouse, ktorá má na svojom konte štúdiovky Slaughterhouse a Welcome To: Our House.
Úmrtia
1971 - zomrel americký hudobník Louis Armstrong, nazývaný Satchmo alebo Pops. Spolu s Dukeom Ellingtonom bol považovaný za najvýznamnejšieho predstaviteľa džezu. Hral v niekoľkých orchestroch (napr. King Olivera) a vytvoril vlastné súbory Hot five a Hot seven. V r. 1965 vystupoval i v Československu na pamätnom koncerte v pražskej Lucerne. Narodil sa v roku 1901.
Ostatné udalosti
1964 - v Londýne mal svetovú premiéru film skupiny The Beatles A Hard Day´s Night.

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona