Stalo sa 6. februára

NETKY.SK • 6 Február 2013, 08:13 • 2 min
Stalo sa 6. februára

Stalo sa 6. februára - Life style Narodenia 1905 - narodil sa český herec, dramatik, spisovateľ Jan Werich, predstaviteľ medzivojnovej avantgardy.

slovakia

left justify in out

img

Narodenia 

1905 - narodil sa český herec, dramatik, spisovateľ Jan Werich, predstaviteľ medzivojnovej avantgardy. Spolu s Jiřím Voskovcom založili pred druhou svetovou vojnou v Prahe Osvobozené divadlo, kde vytvorili dvojicu klaunov V+W. Hrali v množstve divadelných hier, ktoré si sami napísali a nakrútili aj niekoľko filmov, napríklad Hej - rup!, Svět patří nám. Počas okupácie pôsobili obaja v USA. Po vojne sa Werich vrátil do Československa a bol členom viacerých divadiel v Prahe. Hral vo filmoch Císařův pekař - Pekařův císař, Byl jednou jeden král..., Až přijde kocour, v televízii Medvěd, Uspořená libra. Vydal rozprávky a prózy Fimfárum, Italské prázdniny, Potlach. Zomrel v roku 1980. 

1911 - narodil sa americký herec a politik Ronald Reagan. Účinkoval napríklad vo filmoch Kings Row, This is the Army, Storm Warning, Hong Kong, Prisoner of War. Republikán, v rokoch 1967 - 1975 bol guvernérom Kalifornie. V úrade prezidenta USA bol v rokoch 1981 - 1989 a patril medzi najvýznamnejších amerických prezidentov v 20. storočí. V domácej politike sa preslávil oživením hospodárstva, jeho pôsobenie na medzinárodnej scéne je späté s cieľavedomou antikomunistickou politikou, ktorá dospela v roku 1989 k pádu železnej opony. Zomrel v roku 2004. 

1929 - narodil sa francúzsky herec Pierre Brice, vl. m. Pierre-Louis Le Bris. Preslávil sa úlohou Vinnetoua vo filmoch Poklad na Striebornom jazere, Vinnetou, Vinnetou II - Červený gentleman, Old Shatterhand a Vinnetou III. - Posledný výstrel. 

1932 - narodil sa francúzsky režisér François Truffaut. Bol významným predstaviteľom francúzskej novej vlny. V roku 1959 nakrútil uznávaný autobiografický film Nikto ma nemá rád, na ktorý nadviazal ďalšou tvorbou, napríklad Strieľajte na klaviristu, Jules a Jim, 451° Fahrenheita, Ukradnuté bozky, Divé dieťa, Rodinný kozub, Americká noc, Príbeh Adely H., Posledné metro, Konečne nedeľa!. Zomrel v roku 1984. 

1945 - narodil sa jamajský reggae hudobník Bob Marley. Počas svojho krátkeho života sa postaral o celosvetové spopularizovanie reggae a taktiež o rozšírenie náboženského hnutia zvaného rastafariánstvo. Bol frontmanom kapely Bob Marley & The Wailers a medzi jeho najznámejšie hity patria skladby ako napríklad I Shot the Sheriff, Get Up, Stand Up, No Woman, No Cry, Could You Be Loved, Stir It Up, Jamming, Redemption Song, One Love, Three Little Birds, Buffalo Soldier alebo Iron Lion Zion. Kompilácia Legend, ktorá vyšla tri roky po jeho smrti, je vôbec najpredávanejšou reggae nahrávkou na svete. V USA získala desaťkrát platinovú platňu a na celom svete sa jej predalo viac než 25 miliónov kópií. Z ďalších albumov: Catch a Fire, Rasta Revolution, Natty Dread, Exodus, Kaya, Uprising a i. Zomrel v roku 1981. 

1950 - narodila sa americká speváčka Natalie Cole. Z albumov: Inseparable, Unpredictable, Unforgettable... with Love, Snowfall on the Sahara, Ask a Woman Who Knows, Still Unforgettable a i. Držiteľka deviatich cien Grammy. Dcéra džezovej legendy Nata Kinga Colea. 

1962 - narodil sa americký hudobník Axl Rose, vl. m. William Bruce Rose Jr. Je známy najmä ako spevák hardrockovej skupiny Guns N´ Roses. 

1965 - narodil sa český režisér Jan Svěrák. Vyštudoval dokumentaristiku na FAMU. Za svoj študentský film Ropáci získal tzv. študentského Oscara. Jeho režijným celovečerným debutom bol film Obecná škola. Ďalej nakrútil českú akčnú fantasy Akumulátor 1, drámu Kolja, ktorá v roku 1997 získala Oscara v kategórii cudzojazyčných filmov, a tiež snímky Tmavomodrý svět, Vratné lahve a Kuky se vrací. Dokument Tatínek venoval svojmu otcovi, hercovi a scenáristovi Zdeňkovi Svěrákovi. 

1973 - narodil sa český akrobatický lyžiar Aleš Valenta. Získal zlatú medailu na zimných olympijských hrách Salt Lake City 2002. Ako prvý na svete skočil trojité salto s piatimi obratmi. 

Úmrtia 

1793 - zomrel taliansky dramatik Carlo Goldoni. Zakladateľ talianskej realistickej komédie. Profesionálny dramaturg benátskych divadelných spoločností a riaditeľ Talianskej komédie v Paríži. Diela: Čertice, Sluha dvoch pánov, Vtipná slúžka a i. Narodil sa v roku 1707. 

1992 - zomrela herečka Judita Ďurdiaková. Bola členkou Činohry SND a hrala napríklad vo filmoch Skrytý prameň, Otec ma zderie tak, či tak, Lampáš malého plavčíka. Narodila sa v roku 1948. 

1998 - zomrel rakúsky spevák Falco, vl. m. Johann Hölzel. Preslávil sa najmä hitom Rock Me Amadeus z jeho tretieho albumu Falco 3. Zahynul pri automobilovej nehode v Dominikánskej republike. Narodil sa v roku 1957. 

2011 - zomrel severoírsky gitarista Gary Moore. Pôsobil v skupinách Skid Row a Thin Lizzy, okrem toho sa venoval aj sólovej tvorbe. Albumy: Run for Cover, Wild Frontier a After the War, Still Got the Blues,Bad for You Baby a iné. Narodil sa v roku 1952. 

Ostatné udalosti 

1924 - osadu Rybô na svahu Krížnej vo Veľkej Fatre zasypala lavína. Pri nešťastí zahynulo 18 ľudí.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies