Stalo sa 5. novembra.

NETKY.SK • 4 November 2012, 20:04 • 2 min
Stalo sa 5. novembra.

Stalo sa 5. novembra.

slovakia

left justify in out

img

Narodenia 

1913 - narodila anglická herečka Vivien Leigh. Filmová a 20 rokov i životná partnerka Laurencea Oliviera. Vo filme sa preslávila úlohami v snímkach Lady Hamiltonová, Caesar a Kleopatra, Anna Karenina. Za herecké výkony vo filmoch Odviate vetrom a Električka zvaná Túžba získala Oscary ako najlepšia herečka v hlavnej úlohe. Zomrela v roku 1967. 

1941 - narodil sa americký spevák a herec Art Garfunkel. Člen skupiny Simon & Garfunkel. So Simonom sa zoznámil už ako 11-ročný v škole. Najznámejšími spoločnými hitmi dua sú piesne The Sound of Silence, Mrs. Robinson, Bridge Over Troubled Water a A Hazy Shade of Winter. Garfunkel hral vo filmoch Hlava 22, Helena v krabici, Klub 54 a i. 

1943 - narodil sa americký dramatik, herec a scenárista Sam Shepard. Napísal vyše päťdesiat divadelných hier. Jeho dráma Pochované dieťa získala v roku 1979 Pulitzerovu cenu. Filmovému publiku je známy predovšetkým z filmov Nebeské dni, Homo Faber či Správna posádka, ktorý mu vyniesol nomináciu na Oscara. Ďalšie filmy: Oceľové magnólie, Prípad Pelikán, Krása divokých koní, Čierny jastrab zostrelený, Nechoď klopať na dvere, Sexi pistols, Zabitie Jesseho Jamesa zbabelcom Robertom Fordom, Fair Game, Nepriateľ pod ochranou a i. 

1959 - narodil sa kanadský hudobník a spevák Bryan Adams. So sólovou kariérou začal v 80. rokoch, preslávil sa skladbami ako Run to You, Straight From The Heart, Heaven, Summer of '69 či (Everything I Do) I Do It for You, ktorá bola zaradená na soundtrack k filmu Robin Hood - Kráľ zbojníkov. Získal za ňu Grammy a nomináciu na Oscara. 

1963 - narodila sa americká herečka Tatum O'Neal. Ako deväťročná získala Oscara za stvárnenie vedľajšej úlohy vo filme Papierový mesiac. Vo filme hrala so svojím otcom Ryanom O'Nealom. Neskôr účinkovala vo filmoch Basquiat, The Runaways a i. 

Úmrtia 

1955 - zomrel francúzsky umelec Maurice Utrillo, vl. m. Maurice Valadon. Maliar parížskeho Montmartru. Venoval sa najmä mestským motívom, no spolupracoval i s Ďagilevovým Ruským baletom, pre ktorý navrhol mnoho dekorácií. Narodil sa v roku 1883. 

1985 - zomrel spevák Karol Duchoň. Debutoval v roku 1969 v programe Malá televízna hitparáda s piesňou Uber pary, spolupracoval s orchestrami Braňa Hronca a Juraja Velčovského a v roku 1970 sa vydal na profesionálnu dráhu. Za duet Chvála humoru získal s Evou Kostolányiovou striebornú Bratislavskú lýru v roku 1973, o rok neskôr vyhral zlatú za interpretáciu piesne Zem pamätá. Prezývali ho „slovenský Tom Jones“, k jeho najväčším hitom patria piesne Čardáš dvoch sŕdc, Dievča z Budmeríc, V slovenských dolinách, Vzdialená, Elena, Smútok krásnych dievčat. Narodil sa v roku 1950. 

1989 - zomrel americký klavirista a skladateľ Vladimir Horowitz, jeden z najslávnejších interpretov klasicko-romantickej hudby. Od roku 1925 žil v exile v Nemecku, vo Francúzsku a od roku 1940 v New Yorku. Narodil sa v roku 1903. 

1995 - zomrela herečka Mária Prechovská. Študovala na Reinhardtovom divadelnom seminári vo Viedni. Hrala v Akademickom divadle v Trnave a od roku 1945 bola členkou Činohry v SND v Bratislave. Najvýraznejšie sa prejavila ako Doňa Inéz v hre Don Gil autora Tirsa de Molina, Rozalinda v Shakespearovej komédii Ako sa vám páči a ako Martha v hre Edwarda Albeeho Kto sa bojí Virginie Wooolfovej. Rozáliu vo Zvonovom Tanci nad plačom hrala aj v Divadle národov v Paríži. Hrala v snímkach: Panna zázračnica, Veselé panie z Windsoru, Biela stužka v tvojich vlasoch a i. Uplatnila sa tiež v rozhlase. Narodila sa v roku 1921. 

Ostatné udalosti 

2006 - bývalého irackého prezidenta Saddáma Husajna odsúdil iracký tribunál na trest smrti obesením. Rozsudok vykonali 30. decembra 2006.

Zdroj: SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona