Stalo sa 5. mája

NETKY.SK • 5 Máj 2012, 18:59 • 2 min
Stalo sa 5. mája

Stalo sa 5. mája - Life style Deň Európy Narodenia 1925 - narodil sa český režisér Jindřich Polák.

slovakia

left justify in out

img

Deň Európy
Narodenia
1925 - narodil sa český režisér Jindřich Polák. K jeho významným filmom patria Nebeští jezdci, Zítra vstanu a opařím se čajem alebo Smrt stopařek. Nakrútil tiež sériu filmov pre deti Pan Tau, film a seriál Chobotnice z II. patra, alebo filmy Lucie, postrach ulice a Kačenka a strašidla. Pôsobil i ako tvorca televíznych zábavných programov. Zomrel v roku 2003.
1932 - narodil sa český herec Stanislav Zindulka. Pôsobil v Brne v Divadle bratří Mrštíků, od 80. rokov žije v Prahe, kde v súčasnosti hrá v Činohernom klube. Na konte má množstvo televíznych inscenácií, seriálov a filmov, napríklad Vlak dětství a naděje, Hotýlek v srdci Evropy, Bylo nás pět, Učitel tance, Pasáž, Báječná léta pod psa, Četnické humoresky, Hanele, Náves, Anděl páně, Hodinu nevíš..., Odcházení a i. V roku 2002 získal Českého leva ako najlepší herec vo vedľajšej úlohe filmu Babí léto.
1935 - narodila sa herečka Elena Zvaríková. Bola členkou divadla SNP v Martine a Činohry SND v Bratislave. Spolupracovala aj s filmom, napríklad: Štyridsaťštyri, Pieseň o sivom holubovi, Obchod na korze, Nevesta hôľ, Kým kohút nezaspieva. Zomrela v roku 1974.
1943 - narodil sa britský komik Michael Palin, známy najmä ako člen komediálnej skupiny Monty Python.
1960 - narodil sa český herec Marek Vašut. Vo filmoch sa objavuje už od detstva, po vyštudovaní DAMU hral v Brne i v Prahe, napríklad v Národnom divadle. Vo filme zaujal rolou boxera v snímke Pěsti ve tmě z roku 1986. Z ďalších filmov: Dobré světlo, Pražská pětka, Konec básníků v Čechách, Akumulátor 1, Milenec lady Chatterleyové, Román pro ženy, Kajínek, V peřině a i. Hral tiež v zahraničných filmoch: Mission: Impossible, Liga výnimočných alebo Tristan a Isolda, veľmi často moderuje rôzne relácie v televízii.
1972 - narodil sa hokejista Žigmund Pálffy. Vo svojej zbierke má titul majstra sveta z roku 2002 a bronz z roku 2003. Rodák zo Skalice hral na Slovensku okrem rodného mesta aj za Nitru a Duklu Trenčín. V zámorskej NHL hral v kluboch New York Islanders, Los Angeles Kings a Pittsburgh Penguins. Počas lockoutu v NHL v sezóne 2004/2005 nastupoval za Slaviu Praha a Skalicu, v ktorej pôsobí aj od roku 2008.
1981 - narodil sa britský spevák Craig David. So singlom Fill Me In z roku 2000 sa stal najmladším britským umelcom, ktorý sa dostal na vrchol britského rebríčka singlov. Z albumov: Born to Do It, Slicker Then Your Avarage, The Story Goes..., Trust Me, Signed Sealed Delivered.
1988 - narodila sa britská speváčka Adele, celým menom Adele Laurie Blue Adkins. Albumy: 19, 21. Držiteľka ôsmich cien Grammy.
1989 - narodil sa americký r'n'b spevák a herec Chris Brown. Albumy: Chris Brown, Exclusive, Graffiti, F.A.M.E., Fortune. Zahral si napr. vo filmoch Divoký Stomp, This Christmas, Takers.
Úmrtia
2007 - zomrel herec Marián Zednikovič. Po ukončení štúdia na VŠMU v Bratislave začínal v trnavskom Divadle pre deti a mládež. V roku 1980 prešiel na bratislavskú Novú scénu a neskôr bol jedným zo zakladajúcich členov Divadla Astorka Korzo '90, kde stvárnil množstvo postáv. Bol známy z rozhlasu, televízie, dabingu i z filmov, napríklad: Zbohom, sladké driemoty, Kára plná bolesti, Utekajme, už ide!, Orbis Pictus. Nezabudnuteľné sú najmä jeho postavy Lorda Nortona v rozhlasovom sitcome Lord Norton a jeho sluha James, kde účinkoval so Stanom Dančiakom. Hral tiež v Kupcovi benátskom na Letných shakespearovských slávnostiach. Narodil sa v roku 1951.
Ostatné udalosti
1835 - medzi mestami Brusel a Mechelen v Belgicku otvorili prvú železnicu v kontinentálnej Európe.
1891 - v Music Hall v New Yorku (neskôr Carnegie Hall) sa konalo prvé predstavenie pre verejnosť.
1961 - kozmonaut Alan B. Shepard letel ako prvý Američan do vesmíru. Neskôr velil misii Apollo 14 a stal sa piatym človekom, ktorý chodil po Mesiaci.

 

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies