Stalo sa 5. júna

NETKY.SK • 5 Jún 2012, 04:51 • 2 min
Stalo sa 5. júna

Stalo sa 5. júna - Life style 5.

slovakia

left justify in out

img

5. júna Svetový deň životného prostredia
Narodenia
1900 - narodil sa anglický fyzik maďarského pôvodu Dennis Gabor. Člen Kráľovskej spoločnosti v Londýne. Zaoberal sa najmä fyzikálnou optikou, okrem iného vynašiel plazmovú lampu a v rokoch 1947 - 1948 objavil princíp holografie, za ktorý v roku 1971 získal Nobelovu cenu. Zomrel v roku 1979.
1945 - narodila sa česká herečka Evelyna Steimarová. Účinkovala napríklad vo filmoch Koncert pre pozostalých, Hra o jablko, Balada pro banditu, Dívka s mušlí, Tajemství hradu v Karpatech, Zánik samoty Berhof, Fešák Hubert, Pěsti ve tmě, Bolero a mnohých ďalších. Sestra herca Jiřího Kodeta.
1950 - narodila sa česká speváčka Jitka Zelenková. Profesionálnu kariéru začala v pražskom divadle Rokoko. Niekoľko rokov sprevádzala Karla Gotta. Z albumov: Zázemí, Sametový hlas.
1971 - narodil sa americký herec a rapper Mark Wahlberg. Na začiatku 90. rokov pôsobil ako rapper v skupine Marky Mark and the Funky Bunch, s ktorou vydal albumy Music for the People a You Gotta Believe. Potom sa však začal venovať herectvu, účinkoval napr. v snímkach Basketbalistov denník, Hriešne noci, Veľký záťah, Vojna gangov, Traja králi, Dokonalá búrka, Planéta opíc, Lúpež po taliansky, Štyria bratia, Nepremožiteľný, Na druhej strane, Ostreľovač, Noc patrí nám, Pevné puto, Fízli zo zálohy, Fighter.
Úmrtia
1997 - zomrel herec, spevák, komik, režisér, moderátor a zabávač Ivan Krajíček. Bol členom Novej scény a televízni diváci si ho pamätajú najmä vďaka programom, ktoré tvoril s Oldom Hlaváčkom: Vtipnejší vyhráva a Hostinec pod gaštanom. Neskôr uvádzal reláciu Repete. Hral napríklad vo filmoch Láska neláskavá, Stratená dolina, Nie, Neďaleko do neba. Narodil sa v roku 1940.
2004 - zomrel americký herec a politik Ronald Reagan. Účinkoval napríklad vo filmoch Kings Row, This is the Army, Storm Warning, Hong Kong, Prisoner of War. Republikán, v rokoch 1967 - 1975 bol guvernérom Kalifornie. V úrade prezidenta USA bol v rokoch 1981 - 1989 a patril medzi najvýznamnejších amerických prezidentov v 20. storočí. V domácej politike sa preslávil oživením hospodárstva, jeho pôsobenie na medzinárodnej scéne je späté s cieľavedomou antikomunistickou politikou, ktorá dospela v roku 1989 k pádu železnej opony. Narodil sa v roku 1911.
Ostatné udalosti
1981 - americké strediská pre kontrolu chorôb po prvý raz informovali o prípadoch choroby neskoršie nazvanej AIDS - acquired immunodeficiency syndrome (syndróm získanej imunitnej nedostatočnosti).

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies