Stalo sa 5. júla

NETKY.SK • 4 Júl 2012, 20:44 • 2 min
Stalo sa 5. júla

Stalo sa 5. júla - Life style 5.

slovakia

left justify in out

img

5. júla Štátny sviatok - sviatok svätého Cyrila a svätého Metoda

Deň zahraničných Slovákov
Narodenia
1889 - narodil sa francúzsky umelec Jean Cocteau. Propagoval avantgardné smery a syntetické pôsobenie rôznych druhov umenia. Autor básnických zbierok Mys dobrej nádeje a Requiem, románov Hrozné deti a Tomáš klamár, baletu Paráda, mimickej hry Býk na streche, filmových scenárov Krv básnika, Večný návrat, Kráska a zviera, režisér filmov Kráska a zviera, Orfeus a Orfeov závet. Zomrel v roku 1963.
1920 - narodila sa herečka Božena Slabejová. Pôsobila v Slovenskom ľudovom divadle v Nitre, v Slovenskom národnom divadle, v Činohre Novej scény, v Dedinskom divadle, v Krajovom divadle v Trnave, v Tatra revue v Bratislave a od roku 1967 bola členkou Divadla Andreja Bagara v Nitre. Vytvorila množstvo postáv v televíznych inscenáciách, najmä pre deti. Zomrela v roku 2004.
1969 - narodil sa americký rapper, producent, herec, spisovateľ, režisér a scenárista RZA, vl. m. Robert Fitzgerald Diggs. Hudobnú kariéru odštartoval v roku 1991 pod prezývkou Prince Rakeem, keď vydal EP Ooh I Love You Rakeem. Následne si zmenil meno na RZA a spoluzaložil skupinu Wu-Tang Clan, s ktorou vydal zatiaľ päť albumov. Svoj prvú sólovku Bobby Digital in Stereo vydal v roku 1998, nasledovali nahrávky Digital Bullet, Birth of a Prince a Digi Snacks. Okrem toho má na svojom konte kompilácie The RZA Hits a The World According to RZA. Bol tiež členom formácie Gravediggaz, s ktorou vydal dva albumy. Je autorom soundtrackov k snímkam ako napr. Ghost Dog - Cesta samuraja, Kill Bill, Kill Bill 2, Blade: Trinity alebo Odtrhnutý z reťaze. Ako herec sa predstavil napr. vo filmoch Ghost Dog - Cesta samuraja, Scary Movie 3, Káva a cigarety, Vykoľajení, Americký gangster a tiež v seriáli Californication. Je režisérom a scenáristom snímky The Man with the Iron Fists, v ktorej tiež stvárnil hlavnú rolu. Napísal knihy The Wu-Tang Manual a The Tao of Wu.
1977 - narodil sa americký rapper Royce Da 5'9'', vl. m. Ryan Daniel Montgomery. Ako sólový interpret vydal albumy Rock City (Version 2.0), Death Is Certain, Independent's Day, Street Hop a Success Is Certain. Spolu s Eminemom tvorí formáciu Bad Meets Evil, ktorá vydala EP Hell: The Sequel. Okrem toho je členom superskupiny Slaughterhouse, ktorá má na svojom konte štúdiovky Slaughterhouse a Welcome To: Our House.
Ostatné udalosti
1946 - modelky v Paríži po prvý raz na verejnosti prezentovali dielo francúzskeho inžiniera Louisa Réarda - dvojdielne dámske plavky - bikiny.
1996 - v Roslin Institute neďaleko škótskeho Edinburghu sa narodil prvý klonovaný cicavec na svete - ovca Dolly.

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies