Stalo sa 5. augusta

NETKY.SK • 3 August 2012, 23:09 • 2 min
Stalo sa 5. augusta

Stalo sa 5. augusta - Life style Narodenia 1930 - narodil sa americký astronaut Neil Alden Armstrong.

slovakia

left justify in out

img

Narodenia
1930 - narodil sa americký astronaut Neil Alden Armstrong. Účastník vesmírnych misií Gemini 8 (1966) a Apollo 11, vďaka ktorej 20. júla 1969 ako prvý človek vykročil na povrch Mesiaca. Vyriekol vtedy pamätnú vetu: "Je to malý krok pre človeka, ale veľký skok pre ľudstvo". Na mesačný povrch vystúpil aj Buzz Aldrin. V oblasti Mora pokoja astronauti pracovali dve a pol hodiny. Misia Apollo 11 odštartovala z Kennedyho vesmírneho strediska 16. júla a na Zem sa vrátila 24. júla. Tretím členom posádky bol Michael Collins.
1942 - narodil sa slovensko-nemecký kameraman Igor Luther. Spolupracoval s režisérom Jurajom Jakubiskom na filmoch Kristove roky a Vtáčkovia, siroty a blázni, v roku 1968 v emigroval do SRN. Tam nakrútil napríklad filmy Plechový bubienok, Láska v Nemecku, Služobníčkin príbeh a i. V roku 2008 nakrútil so svojím bratom, režisérom Miloslavom Lutherom na Slovensku film Tango s komármi.
1963 - narodil sa herec Vlado "Ady" Hajdu. Po absolvovaní herectva na VŠMU v Bratislave hral v Divadle pre deti a mládež v Trnave, od roku 1990 je členom divadla Astorka - Korzo´90. Za stvárnenie Valmonta v hre Heinera Müllera Kvarteto získal cenu Dosky 2000. Zahral si napríklad vo filmoch: Mahuliena zlatá panna, Chodník cez Dunaj, Na krásnom modrom Dunaji, Rivers of Babylon, Kruté radosti, Polčas rozpadu, Muzika, Tango s komármi, Nestyda, eŠteBák. Účinkuje aj v televíznom seriáli Ordinácia v ružovej záhrade. V Bratislave má spolu s hercom Romanom Luknárom Loď - divadlo v podpalubí, ktorá poskytuje priestor divadelníkom, hudobníkom i výtvarným umelcom.
1964 - narodil sa americký rapper Adam "MCA" Yauch. Člen skupiny Beastie Boys. Zomrel v roku 2012.
1976 - narodila sa herečka Danica Jurčová. Herectvo absolvovala na VŠMU v Bratislave a hosťuje v bratislavských divadlách, napríklad v Činohre SND, v Divadle Astorka - Korzo´90 a na Novej scéne. Hrá tiež v pražských divadlách. Z filmografie: Zostane to medzi nami, Milenci a vrazi, Vratné lahve, Bestiář.
1981 - narodila sa česká herečka Jana Plodková. Vyštudovala JAMU v Brne a pôsobí v pražských divadlách. V roku 2010 získala Českého leva za hlavnú ženskú úlohu vo filme Protektor. Účinkuje v televízii a hrala napr. vo filmoch Vratné lahve a Štyři slunce.
Úmrtia
1962 - zomrela americká modelk, herečka a speváčka Marilyn Monroe, vl. m. Norma Jeane Mortensen Baker. Začínala ako modelka, neskôr začala účinkovať vo filmoch. Z filmografie: Všetko o Eve, Niagara, Páni majú radšej blondínky, Ako sa vydať za milionára, Autobusová zastávka, Princ a tanečnica, Niekto to rád horúce, Mustangy. Narodila sa v roku 1926.
1978 - zomrel švédsky vynálezca zrkadlovej fotografickej kamery Victor Hasselblad. Narodil sa v roku 1906.
1984 - zomrel britský herec a režisér Richard Burton, vl. m. Richard Walter Jenkins. V divadle stvárnil viacerov postáv v dielach Williama Shakespeara. S manželkou, americkou herečkou Elizabeth Taylor nakrútil úspešné filmy Kleopatra alebo Kto sa bojí Virginie Woolfovej?. Z ďalších filmov: Becket, Člen klanu, Dotyk Medúzy, 1984. Režíroval film Doctor Faustus, v ktorom tiež účinkoval. Narodil sa v roku 1925.
Ostatné udalosti
1966 - The Beatles vydali album Revolver.

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona