Stalo sa 4. júna

NETKY.SK • 3 Jún 2012, 22:01 • 2 min
Stalo sa 4. júna

Stalo sa 4. júna - Life style 4.

slovakia

left justify in out

img

4. júna Medzinárodný deň nevinných detských obetí agresie
Narodenia
1930 - narodil sa legendárny ruský hokejový tréner Viktor Tichonov. Po úspešnej hráčskej kariére (najlepší hokejista ZSSR 1950, štvornásobný majster ZSSR) sa začal venovať trénovaniu, v roku 1977 prevzal CSKA Moskva a reprezentáciu ZSSR. Pod jeho vedením "zborná" vyhrala deväťkrát titul majstra sveta, trikrát ZOH a v roku 1981 aj Kanadský pohár. S CSKA získal trinásťkrát majstrovský titul. Je známy svojím diktátorským štýlom trénovania. V súčasnosti je čestným prezidentom CSKA.
1937 - narodil sa americký spisovateľ Robert Fulghum, obľúbený autor krátkych a láskavých úvah o bežných veciach života a ľudských problémoch. Napísal knihy: Všetko, čo naozaj potrebujem vedieť, som sa naučil v materskej škole, Možno áno, možno nie, Tretie želanie, Čo by som rád napísal a mnohé ďalšie.
1955 - narodil sa hudobník a spevák Marián Kochanský. Líder skupiny Lojzo, ľudového orchestra jednoduchej zábavy obyvateľstva, ktorú založili v Bratislave začiatkom 80. rokov minulého storočia. Zomrel v roku 2006.
1974 - narodila sa tenistka Janette Husárová. Rodáčka z Bratislavy pomohla Slovensku vyhrať v roku 2002 Pohár federácie. Úspechy zaznamenáva najmä vo štvorhre, v ktorej spoločne s Jelenou Dementievovou triumfovala na majstrovstvách sveta WTA (2002) a postúpila aj do finále US Open (2002). Na okruhu WTA vyhrala vo štvorhre 25 turnajov.
1975 - narodila sa americká herečka a režisérka Angelina Jolie. Dcéra herca Jona Voighta. Zaujala v televíznej dráme George Wallace a nasledovali ďalšie úspešné filmy: Podoby lásky, Gia, Zberateľ kostí, Bláznivá runway. Film Narušenie jej za stvárnenie pacientky na psychiatrii priniesol Oscara ako najlepšej herečke vo vedľajšej úlohe. Nasledovali filmy 60 sekúnd, Siedmy hriech, Lara Croft - Tomb Rider, Hranica zlomu, Svet zajtrajška, Alexander Veľký, Pán a pani Smithovci, Beowulf, Wanted, Výmena, Turista, Salt. Ako režisérka debutovala snímkou In the Land of Blood and Honey.
Úmrtia
1798 - zomrel taliansky dobrodruh Giovanni Giacomo Casanova. Jeho 15-zväzkové Pamäti sú cenným kultúrno-historickým dokumentom s erotickým akcentom. Napísal tiež knihu Môj útek z olovených komôr benátskych a fantastický román Isocaméron. Zomrel v českom Duchcove, kde bol knihovníkom na zámku grófa Valdštejna. Narodil sa v roku 1725.
Ostatné udalosti
1942 - na ostrove Midway v Tichom oceáne sa konala významná námorná bitka druhej svetovej vojny, v ktorej flotila lodí USA porazila presilu japonskej flotily. Bitka priniesla obrat vo vojne v Tichomorí.

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies