Stalo sa 4. júla

NETKY.SK • 3 Júl 2012, 20:22 • 2 min
Stalo sa 4. júla

Stalo sa 4. júla - Life style Narodenia 1790 - narodil sa waleský vojak a geodet Sir George Everest.

slovakia

left justify in out

img

Narodenia
1790 - narodil sa waleský vojak a geodet Sir George Everest. Venoval sa trigonometrickému meraniu v Indii a ako prvý odmeral výšku Mount Everestu, ktorý je po ňom pomenovaný. Zomrel v roku 1866.
1924 - narodil sa český režisér a scenárista Oldřich Lipský. Brat herca Lubomíra Lipského. Začínal ako divadelný herec a režisér v pražskom Divadle satiry a svoj prvý film Cirkus bude!, nakrútil v roku 1954. Komediálnemu žánru ostal verný aj pri ďalších filmoch ako napr. Limonádový Joe aneb Koňská opera, Zabil jsem Einsteina, pánové, Čtyři vraždy stačí, drahoušku, Šest medvědů s Cibulkou, Marečku, podejte mi pero!, Adéla ještě nevečeřela, Tajemství hradu v Karpatech, Srdečný pozdrav ze zeměkoule, Tři veteráni a Velká filmová loupež, ktorý však dokončil režisér Zdeněk Podskalský, pretože Lipský 19. októbra 1986 počas nakrúcania náhle zomrel.
1927 - narodila sa talianska herečka Gina Lollobrigida. Medzi jej najznámejšie filmy patria Krásky noci a Fanfán Tulipán, v ktorých hrala s Gérardom Philipom, komédie Chlieb, láska a fantázia a Chlieb, láska a žiarlivosť, v ktorých hrala s Vittoriom de Sicom a Chrám Matky Božej v Paríži, kde bol jej partnerom Anthony Quinn. Dvakrát bola nominovaná na Zlatý glóbus - v roku 1969 za film Dobrý deň, pani Campbellová a v roku 1984 za účinkovanie v seriáli Falcon Crest. Venuje sa i maľovaniu, sochárstvu a fotografovaniu, vydala napríklad obrazovú knihu Moje Taliansko .
1927 - narodil sa americký dramatik a scenárista Neil Simon. Autor komédií a muzikálov ako napr. Zlatí chlapci, Oliver Twist, Sweet Charity, Každý má svojho Leona, Čo zostalo z lásky a i.
1930 - narodil sa režisér Štefan Uher. Jeho filmy svojou poetikou znamenali zásadný prelom v československej filmovej tvorbe a v 60. rokoch predznamenali nástup československej novej vlny. Autor dokumentárnych filmov Učiteľka, Ľudia pod Vihorlatom, Bolo raz jedno priateľstvo i hraných snímok Slnko v sieti, Organ, Kosenie Jastrabej lúky, Pásla kone na betóne, Správca skanzenu. Zomrel v roku 1993. 1954 - narodil sa herec Boris Farkaš. Vyštudoval VŠMU v Bratislave a prvé divadelné angažmán dostal v Nitre. Bol členom bratislavskej Novej scény a od roku 1990 hrá v Divadle Astorka Korzo '90. Dvakrát získal cenu za najlepší mužský herecký výkon sezóny - za postavu Tetreva v inscenácii hry Maxima Gorkého Scény z Domu Bessemenovcov - Meštiaci (1998) a za postavu Porfirija Petroviča v inscenácii Vražda sekerou v Svätom Peterburgu (2000). Úlohy vo filmoch: A pobežím až na kraj lesa, Soľ nad zlato, Ticho, Rozhovor s nepriateľom a i.
1983 - narodila sa kanadská r'n'b speváčka Melanie Fiona. Začínala v skupinách X-Quisite a The Renaissance. Ako sólová interpretka debutovala až v roku 2009 albumom The Bridge. Ten obsahoval hity ako Give It To Me Right, It Kills Me a Monday Morning. V roku 2012 vydala druhý album The MF Life.
Úmrtia
1981 - zomrel český herec Jiří Voskovec, vl. m. Jiří Wachsmann. Významný predstaviteľ českej medzivojnovej divadelnej avantgardy. Spolu s Janom Werichom založili a v rokoch 1927 - 1938 pôsobili v Osvobozenom divadle v Prahe. Ako zvláštna dvojica moderných klaunov vystupovali napríklad v hrách Vest pocket revue, Golem, Caesar, Osel a stín, Kat a blázen, Balada z hadrů, Rub a líc, Těžká Barbora. S režisérom Martinom Fričom nakrútili filmy Hej - rup! a Svět patří nám a počas 2. svetovej vojny pôsobili v USA. Po vojne rozbehli činnosť Divadla Voskovca a Wericha, no po februári 1948 sa Voskovec vrátil do USA, kde tiež pôsobil ako herec. Nakrútil tam mnohé televízne filmy a medzi najvýznamnejšie celovečerné patrí snímka 12 nahnevaných mužov z roku 1957. Narodil sa v roku 1905.
2000 - zomrel český herec Vladimír Ráž. Od roku 1954 bol členom Národního divadla v Prahe, uplatnil sa najmä vo veršovaných hrách. Stvárnil kráľa Miroslava vo filme Pyšná princezná. Ďalšie filmy: Tajemství krve, Byl jednou jeden král, Psohlavci, Hrátky s čertem, Romeo, Julie a tma, hral tiež v seriáli Sňatky z rozumu. Narodil sa v roku 1923.
2003 - zomrel americký soulový spevák Barry White, vl. m. Barry Eugene Carter. Pôsobil ako sólový interpret a tiež ako člen The Love Unlimited Orchestra. Medzi jeho najznámejšie hity patria skladby You're the First, the Last, My Everything a Can't Get Enough of Your Love, Babe. Narodil sa v roku 1944.
Ostatné udalosti
1776 - vyhlásenie vzniku Spojených štátov amerických, štátny sviatok USA. Na 2. kontinentálnom kongrese vo Filadelfii prijali Deklaráciu nezávislosti USA, ktorá proklamovala nezávislosť USA, právo ľudí na život, slobodu a rovnosť. Hlavným autorom Deklarácie nezávislosti USA bol Thomas Jeffersom, neskorší prezident USA.
1950 - začalo vysielať Rádio Slobodná Európa.
1982 - Ozzy Osbourne sa oženil so svojou manažérkou Sharon Arden.

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies