Stalo sa 4. januára

NETKY.SK • 4 Január 2013, 08:20 • 2 min
Stalo sa 4. januára

Stalo sa 4. januára - Life style Narodenia 1932 - narodil sa španielsky režisér Carlos Saura.

slovakia

left justify in out

img

Narodenia 

1932 - narodil sa španielsky režisér Carlos Saura. Začínal ako fotograf, neskôr absolvoval filmovú školu v Madride. Autor psychologicko-kritických filmov, v ktorých sa vyrovnával s dedičstvom Francovho režimu: Hon, Záhrada rozkoší, Anna a vlci, Sesternica Angelika, Starý dom uprostred Madridu, Elisa, môj život, Mamička oslavuje 100. narodeniny, Krvavá svadba, Carmen, El Dorado, Flamenco, Tango a ďalšie. 

1960 - narodil sa americký spevák Michael Stipe. Bol frontmanom americkej rockovej skupiny R.E.M., ktorá vznikla v roku 1980, má na svojom konte tri hudobné ceny Grammy a v roku 2007 ju uviedli do Rock 'n' rollovej siene slávy. Z albumov: Murmur, Reckoning, Document, Green, Out of Time, Automatic for the People, Monster, New Adventures in Hi-Fi, Up, Reveal, Around the Sun, Accelerate, Collapse into Now. Skupina ukončila činnosť v roku 2011. 

1965 - narodila sa britská herečka Julia Ormond. Kariéru začínala v londýnskych predmestských divadlách a v televízii. Známa je napríklad z filmov Legenda o vášni, Sabrina, Prvý rytier, Stopy v snehu, Barbier sibírsky, Anjeli s oceľovým hlasom, Podivuhodný prípad Benjamina Buttona, Temple Grandin alebo Môj týždeň s Marilyn. 

1966 - narodila sa česká speváčka Anna K, vl. m. Lucianna Krecarová. Albumy Já nezapomínám, Amulet, Stačí, když se díváš, Musím tě svést, Noc na zemi, Večernice, Relativní čas. 

1978 - narodil sa tenista Dominik Hrbatý. V rebríčku ATP sa dostal najvyššie na 12. priečku. V roku 2009 získal spolu s Dominikou Cibulkovou pre Slovensko Hopmanov pohár. 

Úmrtia 

1960 - zomrel francúzsky spisovateľ a filozof existencializmu Albert Camus. Vo svojich dielach riešil pocit absurdity zo straty tradičných hodnôt, veril v humanizmus, súcit i ľudskú povinnosť. Dielo: esej - Mýtus o Syzifovi, romány - Cudzinec, Mor, Pád, poviedky - Exil a kráľovstvo, divadelné hry - Nedorozumenie, Caligula. Autor spomienok Prvý človek. Nositeľ Nobelovej ceny za literatúru (1957). Narodil sa v roku 1913. 

2004 - zomrela česká herečka Helena Růžičková. Začínala v divadle v Mladej Boleslavi, neskôr pôsobila v pražských divadlách. Filmy: Všichni dobří rodáci, Ecce Homo Homolka, Pane, vy jste vdova, Hogo-fogo Homolka, Dívka na koštěti, Homolka a Tobolka, Což takhle dát si špenát, Slunce, seno, jahody, Slunce, seno a pár facek, Slunce seno, erotika, Trhala fialky dynamitem, Fontána pro Zuzanu 2, Kameňák 2 a i. Venovala sa aj charite, začiatkom 90. rokov sa stala spoluzakladateľkou nadácie Slon, ktorá pomáhala deťom z detského domova v Šarišských Michaľanoch na východnom Slovensku. Narodila sa v roku 1936. 

Ostatné udalosti 

1958 - v zemskej atmosfére zanikla prvá umelá družica Zeme - sovietsky Sputnik 1. Do vesmíru sa dostal v októbri 1957 a znamenal začiatok kozmickej éry ľudstva.

Zdroj: SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies