Stalo sa 4. decembra

NETKY.SK • 4 December 2012, 07:54 • 2 min
Stalo sa 4. decembra

Stalo sa 4. decembra - Life style 4.

slovakia

left justify in out

img

4. decembra 
   Sviatok sv. Barbory 
   Narodenia 
   1922 - narodil sa francúzsky herec Gérard Philipe. V 50. rokoch bol jedným z najpopulárnejších hercov vďaka postavám vo filmoch Idiot, Väznica parmská, Krásky noci, Fanfán Tulipán, Červený a čierny, Veľké manévre, Nebezpečné známosti. Veľké úspechy slávil tiež na divadelnom javisku, bol členom Théâtre National Populaire. Zomrel v roku 1959. 
   1933 - narodil sa nemecký herec Horst Buchholz, známy aj ako James Dean nemeckého filmu. Známy bol napríklad z filmov Priznanie hochštaplera Felixa Krulla, Sedem statočných, Raz, dva, tri, Tak ďaleko, tak blízko, Život je krásny a i. Zomrel v roku 2003. 
   1949 - narodil sa americký herec a hudobník Jeff Bridges. Už za jeden zo svojich prvých filmov Posledné predstavenie bol v roku 1972 nominovaný na Oscara. Ďalšie nominácie si vyslúžil v rokoch 1975 za krimi Thunderbolt a Lightfoot, 1985 za sci-fi Starman a 2001 za drámu Obhajoba. Svojho prvého Oscara získal v roku 2010 za hlavnú úlohu v dráme Crazy Heart. Účinkoval aj vo filmoch King Kong, Zubaté ostrie, Kráľ rybár, Americké srdce, Bez strachu, Zdesenie, Big Lebowski, Miluj blížneho svojho, Svet podľa Prota, Dvere v podlahe, Krajina prílivu, Iron Man, Muži, čo čumia na kozy, Psí rok, Skutočná guráž a mnohých ďalších. Venuje sa aj produkcii, fotografovaniu a maliarstvu. 
   1963 - narodil sa bývalý krasokorčuliar Jozef Sabovčík. Majster Európy 1985 a 1986, držiteľ striebornej medaily z ME 1983 a bronzovej medaily z OH 1984. 
   1963 - narodil sa bývalý ukrajinský atlét Sergej Bubka. Skokan o žrdi, šesťnásobný majster sveta a olympijský víťaz zo Soulu 1988. 
   1966 - narodil sa americký rapper Masta Ace, vl. m. Duval Clear. Kariéru začínal v kolektíve Juice Crew, neskôr sa vydal na sólovú dráhu. Albumy: Take a Look Around, SlaughtaHouse, Sittin' on Chrome, Disposable Arts, A Long Hot Summer, MA_DOOM: Son of Yvonne. Je tiež členom formácie EMC, s ktorou vydal album The Show. Okrem toho má na konte spoločný album s Edom G s názvom Arts & Entertainment. 
   1969 - narodil sa americký rapper Jay-Z, vl. m. Shawn Corey Carter. Albumy: Reasonable Doubt, In My Lifetime, Vol. 1, Vol. 2... Hard Knock Life, Vol. 3... Life and Times of S. Carter, The Dynasty: Roc La Familia, The Blueprint, The Blueprint2: The Gift & The Curse, The Black Album, Kingdom Come, American Gangster, The Blueprint 3. Na svojom konte má 15 cien Grammy. Manžel speváčky Beyoncé. 
   1973 - narodila sa americká modelka, herečka a príležitostná speváčka Tyra Banks. Účinkovala vo filmoch Coyote Ugly alebo Halloween: Vzkriesenie. V televízii má vlastnú talkšou The Tyra Banks Show. 
   Úmrtia 
   1798 - zomrel taliansky lekár a prírodovedec Luigi Galvani. Zakladateľ náuky o elektrine, profesor anatómie a fyziológie na univerzite v Bologni. S Alessandrom Voltom objavili elektrochemický zdroj elektrického prúdu - galvanický článok. Narodil sa v roku 1737. 
   1993 - zomrel americký rockový hudobník a režisér Frank Zappa. V roku 1966 založil skupinu The Mothers Of Invention. Venoval sa i džezu a tvorbe filmovej hudby. Z albumov: Freak Out!, Lumpy Gravy, Uncle Meat, Hot Rats, The Yellow Shark. Narodil sa v roku 1940. 
   2009 - zomrel ruský herec Vjačeslav Tichonov. Hral napr. v československo-ruskom filme Májové hvězdy s Janou Brejchovou, popularitu získal ako agent Stirlitz v seriáli Sedemnásť zastavení jari. Ďalšie filmy: Mladá garda, Optimistická tragédia, Vojna a mier, Biely Bim, čierne ucho, Bojovali za vlasť, Unavení slnkom. Narodil sa v roku 1928. 
   2010 - zomrel herec Ivan Krivosudský. Od roku 1949 bol členom činohry Divadla Nová scéna v Bratislave, kde stvárňoval predovšetkým tragikomické postavy. Účinkoval aj v komédiách, televíznych zábavných programoch, venoval sa dabingu. Okrem iného sa predstavil vo filmoch Lazy sa pohli, Štvorylka, Štyridsaťštyri, Pieseň o sivom holubovi, Majster kat, Červené víno, Ľalie poľné, Kto odchádza v daždi či Soľ nad zlato. Narodil sa v roku 1927.

Zdroj: SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies