Stalo sa 4. augusta

NETKY.SK • 3 August 2012, 23:05 • 2 min
Stalo sa 4. augusta

Stalo sa 4. augusta - Life style Narodenia 1901 - narodil sa americký džezový hudobník Louis Armstrong, nazývaný Satchmo alebo Pops.

slovakia

left justify in out

img

Narodenia
1901 - narodil sa americký džezový hudobník Louis Armstrong, nazývaný Satchmo alebo Pops. Spolu s Dukeom Ellingtonom bol považovaný za najvýznamnejšieho predstaviteľa džezu. Hral v niekoľkých orchestroch (napr. King Olivera) a vytvoril vlastné súbory Hot five a Hot seven. V r. 1965 vystupoval i v Československu na pamätnom koncerte v pražskej Lucerne. Zomrel v roku 1971.
1955 - narodil sa americký herec, režisér, scenárista a hudobník Billy Bob Thornton. Účinkoval napríklad vo filmoch Jednoduchý plán, Farby moci, Armageddon, Ples príšer, Muž, ktorý nebol, Banditi, Santa je úchyl!, Muž, ktorý zabil, Škola zvádzania, Oko dravca a i. Jeho celovečerným režisérskym debutom bol film Smrtiaci bumerang, za ktorý v roku 1997 dostal Oscara v kategórii Najlepší adaptovaný scenár.
1961 - narodil sa americký demokratický politik Barack Hussein Obama II, prvý afroamerický prezident USA. Od 20. januára 2009 je 44. prezidentom Spojených štátov amerických.
Úmrtia
1875 - zomrel dánsky spisovateľ, rozprávkar Hans Christian Andersen. Chcel byť hercom, po štúdiách sa však začal venovať literatúre. Písal poéziu, črty z ciest, vaudevilly a rozprávky, ktorými sa preslávil. Mnohé z nich sú prepracované ľudové rozprávky, napríklad Princezná na hrášku, v umelej rozprávke uplatnil prirodzený rozprávačský štýl: Slávik, Snehová kráľovná, Škaredé kačiatko, Malá morská víla, Dievčatko so zápalkami a i. Z románov: Improvizátor, O. T., Len muzikant, Dve barónky, Šťastný Per. Napísal tiež vlastný životopis Rozprávka môjho života bez príkras. Narodil sa v roku 1805.
1972 - zomrel herec a režisér Ján Jamnický. Predstaviteľ slovenskej divadelnej moderny, spoluzakladateľ VŠMU v Bratislave, tvorca novej recitátorskej školy. Hral napríklad vo filmoch: Varúj...!, Vlčie diery a vytvoril množstvo postáv v SND, v rozhlase a televízii. Ako režisér zaujal v Činohre SND napríklad inscenáciami Viliam Tell a Tanec nad plačom. Prekladal divadelné hry z francúzštiny i z nemčiny a bol pedagógom na Hudobnej a dramatickej akadémii i na VŠMU. Narodil sa v roku 1908.
Ostatné udalosti
1902 - v londýnskom Greenwichi otvorili tunel pre peších pod riekou Temža.

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies