Stalo sa 31. októbra

NETKY.SK • 31 Október 2012, 09:22 • 2 min
Stalo sa 31. októbra

Stalo sa 31. októbra - Life style 31.

slovakia

left justify in out

img

31. októbra 
   Svetový deň sporenia 
   Narodenia 
   1920 - narodil sa britský džokej a spisovateľ Dick Francis. Veľmi produktívny autor, ktorý každý rok napísal jeden román, vstúpil na literárnu scénu v roku 1957 vlastným životopisom The Sport of Queens: The Autobiography of Dick Francis. Ďalšie knihy: Smrtiaci tip, Džokej v talári, Odvaha, 13 jazdcov v cieli, Bankár, Časovaná bomba, Dôkaz. Zomrel v roku 2010. 
   1920 - narodil sa nemecko-austrálsky fotograf Helmut Newton, vl. m. Helmut Neustädter. Fotograf módy, autor portrétov politikov i filmových hviezd. Zomrel v roku 2004. 
   1929 - narodil sa taliansky herec Bud Spencer vl. m. Carlo Pedersoli. Filmový partner Terencea Hilla. Filmy: Boh odpúšťa... ja nie!, Pravá a ľavá ruka diabla, Malý unavený Joe, Ak sa nahneváme, budeme zlí, Dvaja misionári, Banánový Joe, Superpolicajti z Miami, séria televíznych filmov Detektív XXL a mnohé ďalšie. 
   1930 - narodil sa bývalý americký kozmonaut Michael Collins. Pilot vesmírnych misií Gemini 10 a Apollo 11. Členmi misie Apolli 11 boli tiež Neil Alden Armstrong a Buzz Aldrin, ktorí ako prví ľudia v histórii vystúpili na povrch Mesiaca, zatiaľ čo Collins čakal na svojich kolegov na obežnej dráhe Mesiaca vo veliteľskom module Columbia. 
   1961 - narodil sa novozélandský režisér, scenárista, producent a herec Peter Jackson. Na začiatku kariéry na seba upozornil ako režisér hororových komédií, v roku 1995 si spolu s Fran Walsh vyslúžil nomináciu na Oscara za scenár drámy Nebeské stvorenia. V roku 2004 získal tri Oscary za záverečnú časť trilógie Pán prsteňov: Návrat kráľa. Neskôr sa postaral o úspešný remake King Konga, či adaptáciu románu Alice Sebold, drámu Pevné puto. Zahral si napríklad v trilógii Pán prsteňov alebo v akčnej komédii Jednotka príliš rýchleho nasadenia. 
   1974 - narodil sa herec Marián Miezga. Herectvo vyštudoval na bratislavskej VŠMU. Počas štúdia účinkoval v školských inscenáciách Sen noci svätojánskej a Na koho to slovo padne, ktoré získali divadelné ocenenia Dosky´97 a Dosky´98 - Cenu za divadelný objav sezóny. V roku 2003 sa stal členom Divadla Astorka Korzo ´90. Účinkuje v televízii, napríklad v seriáli Panelák. 
   Úmrtia 
   1980 - zomrel český herec, dramatik, spisovateľ Jan Werich, predstaviteľ medzivojnovej avantgardy,. Spolu s Jiřím Voskovcom založili pred 2. svetovou vojnou v Prahe Osvobozené divadlo, kde vytvorili dvojicu klaunov V+W. Hrali v množstve divadelných hier, ktoré si sami napísali a nakrútili aj niekoľko filmov, napríklad Hej - rup!, Svět patří nám. Počas okupácie pôsobili obaja v USA. Po vojne sa Werich vrátil do Československa a bol členom viacerých divadiel v Prahe. Hral vo filmoch Císařův pekař - Pekařův císař, Byl jednou jeden král..., Až přijde kocour, v televízii Medvěd, Uspořená libra. Vydal rozprávky a prózy Fimfárum, Italské prázdniny, Potlach. Narodil sa v roku 1905. 
   1918 - zomrel rakúsky maliar Egon Schiele. Predstaviteľ expresionizmu, ktorého dielo sa vymykalo predstavám dobrého vkusu súčasníkov. Odmietol dekoratívnosť viedenskej secesie a do jej protikladu postavil realitu života a telesnosť. Umelecky sa presadil v roku 1909 a počas nasledujúcich rokov vytvoril asi 3 000 kresieb a farebných listov. Narodil sa v roku 1890. 
   1993 - zomrel taliansky režisér a scenárista Federico Fellini. Do kinematografie vstúpil s vlnou neorealizmu (spoluautor filmu Rím, otvorené mesto, réžia Roberto Rossellini). Nakrútil Oscarmi ocenené filmy Cesta, Cabiriine noci, Amarcord a autobiograficky ladený film 8 1/2. Silná spätosť Felliniho s Rímom sa prejavila vo filmoch Sladký život, Satyrikon a Roma. Ďalšie filmy: Giulietta a duchovia, Casanova, Mesto žien, A loď pláva, Ginger a Fred, Interview, Hlas Mesiaca. V roku 1993 dostal Oscara za celoživotné dielo. Manžel herečky Giulietty Masiny. Narodil sa v roku 1920. 
   1993 - zomrel americký herec River Phoenix. Bol známy predovšetkým z filmov Indiana Jones a posledná krížová výprava, Moje súkromné Idaho, Sliediči, Veci lásky. Brat herca Joaquina Phoenixa. Narodil sa v roku 1970. 
   2011 - zomrel český herec Bořivoj Navrátil. Z filmov: Už zase skáču přes kaluže, Ucho, Osada Havranů, Lásky mezi kapkami deště, Pozor, vizita!, Anděl s ďáblem v těle, Knoflíkáři, Co chytneš v žitě, Všichni moji blízcí, Útěk do Budína. Zahral si tiež v televíznych seriáloch Návštěvníci, Draculův švagr, Redakce či Ulice. Narodil sa v roku 1933. 
   Ostatné udalosti 
   1996 - Elizabeth Taylor a Larry Fortensky sa rozviedli. Zosobášili sa 6. októbra 1991, svadba sa konala na ranči Neverland Michaela Jacksona. Bolo to Elizabethino ôsme manželstvo so siedmym mužom.

Zdroj: SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies