Stalo sa 31. júla

NETKY.SK • 30 Júl 2012, 20:45 • 2 min
 Stalo sa 31. júla

Stalo sa 31. júla - Life style Narodenia 1914 - narodil sa francúzsky herec a komik španielskeho pôvodu Luis de Funes.

slovakia

left justify in out

img

Narodenia
1914 - narodil sa francúzsky herec a komik španielskeho pôvodu Luis de Funes. Nakrútil viac ako 100 filmov, z ktorých najznámejšie sú séria o žandároch zo Saint Tropez a filmy o Fantomasovi. Z ďalších komédií: Grand restaurant pána Septima, Veľký flám, Oscar, Tetovaný, Piti, piti, pá, Na strome, Dobrodružstvá rabína Jacoba, Krídelko alebo stehienko?, Ani z voza ani na voz. Zomrel v roku 1983.
1944 - narodila sa britsko-americká herečka Geraldine Chaplin. Po malých rolách v snímkach svojho otca Charlesa Chaplina, ako napríklad Svetlá rámp, získala prvú väčšiu úlohu v roku 1965 vo francúzskom filme Pre jedno krásne letné ráno, ktorý režíroval Jacques Deray. Ďalej hrala vo filmoch: Doktor Živago, Na strome, Traja mušketieri, Nashville, Buffalo Bill a Indiáni, Svadba, Rozbité zrkadlo, Vek nevinnosti, Hovor s ňou, Denník nymfomanky, Vlkolak. Počas manželstva so španielskym režisérom Carlosom Saurom bola protagonistkou viacerých jeho filmov, napríklad Anna a vlci, Starý dom uprostred Madridu, Elisa, môj život.
1949 - narodil sa český herec a komik Bolek Polívka. Po vyštudovaní Janáčkovej akadémie múzických umení (JAMU) v Brne sa stal spoluzakladateľom úspešného divadla Husa na provázku a tiež pôsobil v pantomíme Borisa Hybnera a Ctibora Turbu. Hral v desiatkach filmov ako napríklad Balada pro banditu, Kalamita, Šašek a královna, Něžný barbar, Sedím na konári a je mi dobre, Obecná škola, Dědictví aneb Kurvahošigutntag, Akumulátor 1, Král Ubu, Pelíšky, Eliška má ráda divočinu, Cesta z města, Vyhnání z ráje, Útěk do Budína, Pupendo, Bolero, Skřítek, Štěstí, Hezké chvilky bez záruky, ROMing, Bathory, Operace Dunaj, Muži v naději, Signál. Dva České levy získal za herecké výkony v hlavných úlohách filmov Zapomenuté světlo a Musíme si pomáhat. Preslávili ho tiež televízne programy ako napríklad: Manéž a Bolkoviny.
1955 - narodil sa herec Jozef Vajda. Po ukončení VŠMU v Bratislave bol členom Poetického súboru na Novej scéne, od roku 1980 má angažmán v Činohre Slovenského národného divadla (SND). Z významných inscenácií: F. M. Dostojevskij - Bratia Karamazovovci, A. N. Ostrovskij - Výnosné miesto, A. Strindberg - Slečna Júlia, A. Miller - Smrť obchodného cestujúceho, D. Wasserman - Prelet nad kukučkiným hniezdom, W. Shakespeare - Búrka, Trojkráľový večer alebo Čo len chcete, O. Wilde - Ideálny manžel, T. Williams - Mačka na horúcej plechovej streche, Edmond Rostand - Cyrano z Bergeracu. Z filmov: Južná pošta, Tábor padlých žien, účinkuje v televíznom seriáli Ordinácia v ružovej záhrade.
1965 - narodila sa britská spisovateľka J. K. Rowling, autorka série kníh o Harrym Potterovi. Prvá kniha s názvom Harry Potter a Kameň mudrcov vyšla v roku 1997, po nej nasledovali pokračovania Harry Potter a tajomná komnata, Harry Potter a väzeň z Azkabanu, Harry Potter a ohnivá čaša, Harry Potter a Fénixov rád, Harry Potter a polovičný princ a Harry Potter a dary smrti. Na základe kníh vznikli aj úspešné filmové adaptácie.
1977 - narodil sa český herec Jan Budař. Držiteľ troch Českých levov ako najlepší herec v hlavnej úlohe filmu Nuda v Brně a ako najlepší herec vo vedľajších úlohách filmov Mistři a Václav. Ďalšie filmy: Horem pádem, Duše jako kaviár, Toyen, Hrubeš a Mareš jsou kamarádi do deště, Vratné lahve, Muzika, Protektor, Román pro muže, Odcházení, Lidice a i. Venuje sa tiež hudbe, nahral albumy Uletěl orlovi a Proměna.
1986 - narodil sa ruský hokejista Jevgenij Malkin. Začínal v klube Metallurg Magnitogorsk a od roku 2006 pôsobí v NHL v tíme Pittsburgh Penguins, s ktorým v roku 2009 získal Stanley Cup. Ruskému národnému výberu pomohol k zisku štyroch medailí na MS - zlatej (2012), striebornej (2010) a dvom bronzovým (2005, 2007).
Úmrtia
1944 - zomrel francúzsky letec a spisovateľ Antoine de Saint-Exupéry. V jeho tvorbe, v ktorej sa odrážajú skúsenosti z lietania, je posolstvo o nutnosti stáleho hľadania lásky, priateľstva a múdrosti. Autor svetoznámej rozprávky pre dospelých Malý princ. Ďalšie dielo: Nočný let, Zem ľudí, Vojnový pilot. Narodil sa v roku 1900.
1966 - zomrel herec, pedagóg a režisér Andrej Bagar, organizátor slovenského divadelného života. Začínal ako ochotnícky herec, v roku 1924 ho angažovali do SND v Bratislave. Počas vojny bol pre ilegálnu činnosť uväznený. V roku 1944 sa podieľal na založení Slovenského komorného divadla v Martine, počas povstania založil a viedol Frontové divadlo. V roku 1945 sa stal riaditeľom SND, neskôr sa zaslúžil o vznik Vysokej školy múzických umení. Hral vo filmoch: Jánošík, Varúj...!, Čertova stena, Drevená dedina, Zemianska česť a účinkoval v divadle, rozhlase i v televízii. Narodil sa v roku 1900.

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies