Stalo sa 31. januára.

NETKY.SK • 31 Január 2013, 08:23 • 2 min
Stalo sa 31. januára.

Stalo sa 31. januára.

slovakia

left justify in out

img

Narodenia 

1923 - narodil sa americký spisovateľ, novinár, filmár a herec Norman Mailer. Jeho diela kriticky zobrazili základné problémy súdobej Ameriky. Počas 2. svetovej vojny slúžil v Tichomorí a z tejto skúsenosti vznikol svetoznámy román Nahí a mŕtvi. Ďalšie diela: Americký sen, Katova pieseň, Ostrí chlapci netancujú. Zomrel v roku 2007. 

1938 - narodila sa holandská kráľovná Beatrix Wilhelmina Armgard, z dynastie oranžsko-nasavskej. Holandskou kráľovnou je od roku 1980. 

1942 - narodil sa britský režisér Derek Jarman. Začínal ako návrhár kostýmov a dekorácií pre Kráľovskú operu. Autor kontroverzných filmov Sebastián, Búrka, Caravaggio, Vojnové rekviem, Záhrada, Edward II. Napísal tiež autobiografickú knihu Dancing Ledge. Zomrel v roku 1994. 

1970 - narodila sa britská herečka a speváčka Minnie Driver. Účinkovala napríklad vo filmoch Jasný terč, Dobrý Will Hunting (nominácia na Oscara 1997), Guvernantka, Fantóm opery a i. Vydala albumy Everything I've Got in My Pocket a Seastories. 

1981 - narodil sa americký spevák a herec Justin Timberlake. Začínal v chlapčenskej skupine 'N Sync. Neskôr sa vydal na sólovú dráhu. Albumy: Justified, FutureSex/LoveSounds. Tiež sa venuje herectvu, účinkoval napríklad vo filmoch: Mimo zákona, Alpha Dog, Sociálna sieť, Mrcha učiteľka, Ide len o sex. 


Úmrtia 

1962 - zomrel český herec a komik Vlasta Burian. Vynikal bohatým registrom hlasových a mimických prostriedkov, zmyslom pre charakteristický detail a improvizáciu. Filmy: To neznáte Hadimršku, Anton Špelec, ostrostřelec, Revizor, Tři vejce do skla, Ducháček to zařídí, U pokladny stál..., Baron Prášil, Přednosta stanice, Byl jednou jeden král. Po vojne bol obvinený z kolaborácie s Nemcami, do roku 1950 nesmel verejne vystupovať, v roku 1992 bol rehabilitovaný. Narodil sa v roku 1891. 

1989 - zomrel režisér, herec a divadelný pedagóg Jozef Budský. Začínal vo Vinohradskom divadle v Prahe a v zájazdových českých divadlách. Od roku 1935 pôsobil v Činohre SND v Bratislave, kde zotrval až do odchodu do dôchodku v roku 1977. Stvárňoval postavy výrazných charakterov a režíroval napríklad Čapkovu Bielu nemoc, Arbuzovovu Príhodu na brehu rieky, Čechovovho Ivanova, Tolstého Vojnu a mier a i. Z filmov, v ktorých hral: Varúj...!, Vlčie diery, Kapitán Dabač, Majster kat, Zločin slečny Bacilpýšky, Nevesta hôľ. Bol pedagógom na Vysokej škole múzických umení v Bratislave. Narodil sa v roku 1911. 



Ostatné udalosti 

1977 - v Paríži otvorili Centre national d'art et de culture Georges-Pompidou (Národné centrum umenia a kultúry Georgesa Pompidoua), múzeum moderného umenia postavené v štýle hi-tech. Pomenované podľa francúzskeho prezidenta G. Pompidoua (1969 - 1974).

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona