Stalo sa 30. novembra

NETKY.SK • 30 November 2012, 08:15 • 2 min
Stalo sa 30. novembra

Stalo sa 30. novembra - Life style Narodenia 1835 - narodil sa americký spisovateľ Mark Twain, vl.

slovakia

left justify in out

img

Narodenia 
   1835 - narodil sa americký spisovateľ Mark Twain, vl. m. Samuel Langhorne Clemens. Mladosť prežil na rieke Mississippi, kde bol lodivodom. Hlavnú líniu jeho tvorby tvorí tzv. mississippská trilógia, autobiografická próza Život na Mississippi a dva romány pre deti Dobrodružstvá Toma Sawyera a Dobrodružstvá Huckleberryho Finna. Významný publicista, bol novinárom v San Franciscu. Napísal tiež cestopisy ako napríklad Našinci na cestách. Autor románu Pozlátený vek, prózy Yankee z Connecticutu na dvore kráľa Artuša a mnohých satirických próz. Zomrel v roku 1910. 
   1919 - narodil sa slovenský herec Karol Skovay, dlhoročný člen Činohry SND. Z filmov: V piatok trinásteho, Šťastie príde v nedeľu, Zločin slečny Bacilpýšky a i. Zomrel v roku 1975. 
   1925 - narodil sa český režisér Vojtěch Jasný. Po vyštudovaní kamery na FAMU sa venoval dokumentárnej tvorbe, neskôr sa preorientoval na hraný film. Veľký ohlas mala jeho filozoficky ladená rozprávka Až přijde kocour, do povedomia divákov a českej kinematografie sa ale zapísal filmom Všichni dobří rodáci. Film ako politicky škodlivý stiahli z distribúcie a Jasný neskôr emigroval. V Nemecku, USA, Izraeli, Nórsku, bývalej Juhoslávii i Španielsku spolupracoval s televíziou a venoval sa divadelnej réžii. Po návrate do vlasti v roku 1991 režíroval dokument Proč Havel? a roku 1999 nakrútil film Návrat ztraceného ráje. Z ďalších filmov: Touha, Přežil jsem svou smrt, Dýmky, Česká rapsodie a i. V roku 2007 získal ocenenie Český lev za celoživotný prínos českej kinematografii. 
   1937 - narodil sa britský režisér Ridley Scott. Na svojom konte má tri nominácie na Oscara za réžiu snímok Thelma a Louise, Gladiátor a Čierny jastrab zostrelený. Nakrútil napríklad aj filmy Votrelec, Blade Runner, 1492: Dobytie raja, G.I. Jane, Hannibal, Podvodníci, Kráľovstvo nebeské, Dobrý ročník, Americký gangster, Pavučina lží, Robin Hood, Prometheus a i. 
   1949 - narodil sa herec Andy Hryc. Po absolvovaní Vysokej školy múzických umení v Bratislave pôsobil v Štátnom divadle v Košiciach a Divadle Nová scéna v Bratislave. Uplatnil sa ako predstaviteľ záporných typov, účinkoval napríklad vo filmoch Utekajme, už ide, Pehavý Max a strašidlá, Na krásnom modrom Dunaji, Rivers of Babylon, Útek do Budína, Bathory, T.M.A., Habermannův mlýn, či seriáli Černí baroni. 
   1949 - narodila sa česká herečka Kateřina Macháčková. Pôsobí v pražskom Divadle pod Palmovkou a hrala napríklad vo filmoch Vinobraní, Katapult, Dva lidi v ZOO a v televíznych seriáloch Cirkus Humberto, Život na zámku a i. 
   1955 - narodil sa britský rockový hudobník Billy Idol, vl. m. William Michael Albert Broad. Bol frontmanaom skupiny Generation X a neskôr pôsobil ako sólista. Z albumov (s Generation X): Generation X, Valley of the Dolls, Sweet Revenge, Kiss Me Deadly, sólové: Rebel Yell, Whiplash Smile, Charmed Life, Cyberpunk, Devil's Playground a i. 
   1965 - narodil sa americký herec, komik, režisér a scenárista Ben Stiller. Úspech zaznamenal filmom Niečo na tej Mary je. Z ďalších filmov: Protivný svokor, Kňaz, rabín a blondínka alebo keď sa traja majú radi, Zoolander, Tú starú treba zabiť!, Vybíjaná: Choď do toho na plné gule, Starsky a Hutch, Riskni to s Polly, Jeho foter, to je lotor!, Noc v múzeu, Tropická búrka, Noc v múzeu 2, Greenberg, Majstrovský plán, Susedská hliadka a i. 
   1978 - narodil sa mexický herec a režisér Gael García Bernal. Zaujal vo filme Amores perros, po ktorom nasledovali úlohy v ďalších úspešných snímkach ako Mexická jazda, Zlá výchova, Motocyklové denníky, Náuka o snoch či Babel. Z novších filmov: Rudo y Cursi, Mammoth, Hranice ovládania, Listy pre Júliu. 
   1989 - narodil sa futbalista Vladimír Weiss ml. Kariéru začal v mládežníckych tímoch Interu Bratislava, odkiaľ v roku 2006 prestúpil do Manchestru City. Tri roky pôsobil v akadémií "The Citizens" a v roku 2009 sa dočkal svojho seniorského debutu. V sezóne 2009/2010 odohral za Manchester ďalšie štyri stretnutia, v ktorých dal jeden gól. Na jar 2010 hosťoval v Boltone Wanderers. V sezóne 2010/2011 ho vedenie Man City poslalo na hosťovanie do Glasgow Rangers. Za škótsky klub odohral 35 duelov s bilanciou 5 gólov a tešil sa z cenného double (víťazstvo v lige i ligovom pohári). Hosťoval v Espanyole Barcelona, v súčasnosti je v talianskom klube Delfino Pescara. Účastník MS 2010 v JAR je od roku 2009 členom seniorskej reprezentácie. Jeho otec Vladimír Weiss st., bývalý futbalista, bol trénerom slovenskej futbalovej reprezentácie a Slovana Bratislava. 
   Úmrtia 
   1900 - zomrel írsky dramatik, prozaik, básnik a esejista Oscar Wilde. Bol ústrednou postavou hnutia dekadentov, proklamujúcich oslavu krásy a odmietajúcich spojenie umenia a morálky. Tieto názory sa najvýraznejšie prejavili v románe Obraz Doriana Graya. Dramatická tvorba: Vejár lady Windermerovej, Bezvýznamná žena, Ideálny manžel a Ako je dôležité mať Filipa. Tragédia Salome sa stala predlohou pre operu R. Straussa. Ostatné dielo: rozprávky Šťastný princ a báseň Balada o žalári. Bol väznený za homosexualitu. Narodil sa v roku 1854. ň
   2011 - zomrel český režisér a výtvarník Zdeněk Miler, ktorý sa preslávil predovšetkým ako autor obľúbenej postavičky Krtka. V roku 1957 získal za prvú epizódu seriálu s názvom Jak krtek ke kalhotkám přišel Zlatého leva na Medzinárodnom filmovom festivale v Benátkach. Venoval sa tiež ilustrovaniu detských kníh. Narodil sa v roku 1921. 
   Ostatné udalosti 
   1946 - premiérou hry Skrotenie zlej ženy začala svoju činnosť Nová scéna ND v Bratislave. 
   1979 - vyšiel album britskej skupiny Pink Floyd The Wall.

Zdroj: SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies