Stalo sa 30. júna

NETKY.SK • 30 Jún 2012, 21:55 • 2 min
Stalo sa 30. júna

Stalo sa 30. júna - Life style Narodenia 1926 - narodil sa americký biochemik Paul Berg, jeden zo zakladateľov moderného génového inžinierstva.

slovakia

left justify in out

img

Narodenia
1926 - narodil sa americký biochemik Paul Berg, jeden zo zakladateľov moderného génového inžinierstva. Spolu s Walterom Gilbertom a Frederickom Sangerom získal v roku 1980 Nobelovu cenu za chémiu.
1949 - narodil sa spisovateľ a textár Boris Filan. Bol dramaturgom v STV a neskôr sa začal venovať len písaniu. Patrí k zakladateľom modernej slovenskej textovej tvorby, písal pre skupiny Prúdy a Elán, Mariána Vargu či Pavla Hammela. Piesňová tvorba mu vyšla aj knižne, napríklad: Túlavý psík, 69 textov, Kamalásky. Od 80. rokov sa venuje aj prozaickej tvorbe. Napísal knihu poviedok Paternoster s podtitulom Príbehy o hudbe, láske a basketbale, cestopisné knihy: Tam-tam, Nový Tam-tam a Tam-tam tri, Nočný Tam-tam, Posledný Tam-tam alebo knihy fejtónov: Pálenica, Tri opice, Ľubošova finta, Wewerka. Z jeho najnovších kníh: Bratislavské krutosti, Klimtov bozk, PrešpoRock. Uplatnil sa tiež ako scenárista v televízii, je napríklad autorom scenára filmu Rabaka so skupinou Elán.
1960 - narodila sa herečka Anna Šišková. Pôsobila v divadlách v Prešove a v Trnave a od roku 1992 je členkou bratislavskej Astorky Korzo ´90. Dva razy získala divadelnú cenu Dosky za najlepší ženský herecký výkon sezóny - v roku 2001 za postavu Celie v inscenácii Večierok a v roku 2003 za postavu Mladej ženy v inscenácii Bash. Účinkovala napríklad v snímkach Prášky na spanie, Krajinka, Vadí nevadí, Zostane to medzi nami, Konečná stanica, Slnečný štát, Tajnosti, Malé oslavy, Milujem ťa viac. V roku 2001 získala ako prvá slovenská herečka Českého leva v kategórii Najlepší hlavný ženský herecký výkon. Vyslúžila si ho stvárnením Marie Čížkovej vo filme Musíme si pomáhat. Na rovnakú cenu, no tentoraz v kategórii Najlepší vedľajší ženský herecký výkon, bola v roku 2004 nominovaná i za postavu Heleny vo filme Kruté radosti.
1964 - narodil sa český herec Ivan Trojan. Po vyštudovaní DAMU pôsobil v rôznych pražských divadlách, od roku 1997 je v Dejvickom divadle. Známym sa stal najmä ako Ondřej v komédii Samotáři, za ktorú ho v roku 2001 nominovali na Českého leva v kategórii Najlepší hlavný mužský herecký výkon. V roku 2003 však získal hneď dve ocenenia - za hlavnú rolu v dráme Smradi a vedľajšiu rolu v trpkej komédii Musím tě svést, ďalšiu cenu mu priniesol rok 2004 a vedľajšia rola v komédii Jedna ruka netleská, v roku 2008 získal Českého leva za hlavnú úlohu v snímke Václav. Z ďalších filmov: Powers, Želary, Mazaný Filip, Příběhy obyčejného šílenství, Anděl páně, Medvídek, Karamazovi, Viditeľný svet, Alois Nebel. Účinkoval aj v televíznom seriáli Četnické humoresky. Jeho manželkou je herečka Klára Pollertová-Trojanová, jeho brat Ondřej Trojan je známym producentom a režisérom.
1966 - narodil sa bývalý americký boxer Mike Tyson. Ako 20-ročný sa stal najmladším majstrom sveta v superťažkej hmotnostnej kategórii. Majstrovský opasok všetkých troch hlavných organizácií WBA, IBF a WBC mal vo vlastníctve nepretržite od 1. augusta 1987 do 11. februára 1990. Bilancia pästiara, ktorého od detstva sprevádzajú aj rôzne škandály, je 50 víťazstiev (z toho 44 K.O.) a šesť prehier. V júni 2011 ho uviedli do Medzinárodnej Siene slávy boxu.
1966 - narodil sa novozélandský herec Marton Csokas. Známy je najmä ako elf Celeborn z filmov Pán prsteňov: Spoločenstvo prsteňa a Pán prsteňov: Návrat kráľa. Účinkoval aj vo filmoch Dážď, Star Wars: Epizóda II - Klonovaní útočia, Klokan Jack, Kráľovstvo nebeské, Aeon Flux, Alica v krajine zázrakov, Dream House a ďalších.
1981 - narodila sa česká oštepárka Barbora Špotáková. Od roku 2008 je držiteľkou svetového rekordu, keď v nemeckom Stuttgarte na Svetovom atletickom finále hodila 72,28 m. Je olympijskou víťazkou 2008 z Pekingu a majsterkou sveta 2007 z Osaky. Na svetovom šampionáte získala aj striebro v rokoch 2009 a 2011. Na ME vybojovala dve medaily - striebro v roku 2006 a bronz o štyri roky neskôr.
1985 - narodil sa americký plavec Michael Phelps, najúspešnejší účastník olympijských hier v histórii. V Aténach 2004 a v Pekingu 2008 vybojoval celkovo 14 zlatých a 2 bronzové medaily. S piatimi individuálnymi zlatými a troma v štafetách vytvoril v Pekingu olympijský rekord.
Ostatné udalosti
1905 - Albert Einstein publikoval prvú štúdiu o teórii relativity.

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies