Stalo sa 30. júla

NETKY.SK • 29 Júl 2012, 09:47 • 2 min
Stalo sa 30. júla

Stalo sa 30. júla - Life style Narodenia 1863 - narodil sa americký priemyselník Henry Ford.

slovakia

left justify in out

img

Narodenia
1863 - narodil sa americký priemyselník Henry Ford. Bol mechanikom v Edisonovej spoločnosti a v roku 1903 založil v Detroite továreň na automobily Ford Motor Company, kde sa od roku 1908 vyrábal svetoznámy model T. Zaviedol masovú výrobu na výrobných pásoch. Zomrel v roku 1947.
1898 - narodil sa anglický umelec a sochár Henry Moore. Inšpiroval sa archaickým a primitívnym umením, ovplyvnil európske sochárstvo druhej polovice 20. storočia. Zomrel v roku 1986.
1932 - narodila sa česká herečka Alena Vránová. Členka Divadla ABC a Mestských divadiel pražských. Ešte počas štúdií na DAMU nakrútila svoj najznámejší film Pyšná princezná. Ďalej hrala vo filmoch a v televízii: Dovolená s Andělem, Hudba z Marsu, Hrátky s čertem, Kronika žhavého léta, Byl jednou jeden dům, Chalupáři, Causa Králík, Vlak dětství a naděje, Náves, Hezké chvilky bez záruky, Vratné lahve.
1947 - narodil sa americký herec rakúskeho pôvodu Arnold Schwarzenegger. V mladosti sa venoval kulturistike a niekoľkokrát sa úspešne zúčastnil na medzinárodných súťažiach. Prvý herecký úspech slávil s dobrodružným fantasy Barbar Conan. Nasledovali úspešné snímky Terminátor, Komando, Predátor, Dvojičky, Total Recall, Policajt zo škôlky, Terminátor 2: Deň zúčtovania, Posledný akčný hrdina, Junior, Likvidátor, Batman a Robin, Šiesty deň, Terminátor 3: Vzbura strojov a ďalšie. Od novembra 2003 do januára 2011 bol guvernérom štátu Kalifornia.
1948 - narodil sa španielsko-francúzsky herec Jean Reno, vl. m. Juan Moreno y Herrera-Jiménez. Pred kamerou sa po prvý raz objavil vo filme Hypotéza o ukradnutom obraze v roku 1979. Pri nakrúcaní Delpardovej komédie Bažanti na manévroch v roku 1981 sa zoznámil s režisérovým asistentom Lucom Bessonom, s ktorým nakrútili filmy Posledný boj a Magická hlbočina. Ďalej hral napríklad vo filmoch Brutálna Nikita, Návštevníci, Leon, Drž hubu!, Hotel Rwanda, Tiger a sneh, Mission: Imposible, Godzilla, Ronin, Ružový panter 2, Da Vinciho kód, Problémy v raji.
1958 - narodila sa anglická speváčka a skladateľka Kate Bush. Úspech získala už debutovým singlom Wuthering Heights. Albumy: The Kick Inside, Lionheart, Never For Ever, The Dreaming, Hounds of Love, The Sensual World, The Red Shoes, Aerial, Director´s Cut, 50 Words for Snow.
1963 - narodila sa americká herečka Lisa Kudrow, známa predovšetkým ako Phoebe Buffay z televízneho seriálu Priatelia. V roku 1998 za svoj výkon v tomto seriáli získala cenu Emmy. Účinkovala aj vo filmoch Analyzuj, Zaveste, prosím, Analyzuj znova, P.S. Milujem ťa, Hotel pre psov a ďalších.
1970 - narodil sa britsko-americký režisér a scenárista Christopher Nolan. Filmy: Doodlebug, Following, Memento, Insomnia, Batman začína, Dokonalý trik, Temný rytier, Počiatok, Návrat Temného rytiera.
1974 - narodila sa americká herečka Hilary Swank. Herectvu sa venuje od detstva a prelom v kariére jej v roku 1994 priniesla hlavná úloha v snímke Nový Karate Kid. V roku 2000 získala svojho prvého Oscara za hlavnú úlohu vo filme Chlapci neplačú, druhého jej v roku 2005 vyniesla športová dráma Million Dolar Baby. Z ďalších filmov: Takmer dokonalý zločin, Aféra s náhrdelníkom, Insomnia, Čierna Dahlia, P.S. Milujem ťa, Diablova žatva, Amelia, Silvestrovská noc, Intímna pasca.
Úmrtia
1978 - zomrel taliansky letec a konštruktér vzducholodí Umberto Nobile. V roku 1926 preletel s nórskym bádateľom Roaldom Amundsenom a Američanom Lincolnom Ellsworthom na vzducholodi Norge severný pól. V roku 1928 dosiahol na vzducholodi pól opäť, na spiatočnej ceste havaroval a časť posádky zahynula. Pri hľadaní členov výpravy zahynul Roald Amundsen. Nobile sa narodil v roku 1885.
2007 - zomrel taliansky režisér Michelangelo Antonioni. Spočiatku sa venoval písaniu filmových a divadelných kritík. Neskôr začal písať scenáre a nakrúcať dokumenty. Celovečerný hraný debut Kronika jednej lásky nakrútil v roku 1950. Z najdôležitejších filmov: Dobrodružstvo, Noc, Zatmenie, Červená pustatina, Zväčšenina, Zabriskie Point, Povolanie: reportér, Pátranie po jednej žene. Po mozgovej mŕtvici v roku 1985 bol čiastočne paralyzovaný, no vrátil sa k réžii a podieľal sa na tvorbe filmov Za mrakmi a Eros. V roku 1995 mu udelili čestného Oscara za celoživotné dielo. Narodil sa v roku 1912.
2007 - zomrel švédsky režisér a scenárista Ingmar Bergman. Hlavné témy jeho tvorby sú život vo dvojici, hľadanie zmyslu života a existencia Boha. Žil na švédskom ostrove Faarö v Baltskom mori, kde nakrútil väčšinu zo svojich viac ako 40 filmov. Venoval sa aj divadelnej réžii a svoj debutový film Kríza z roku 1946 nakrútil podľa divadelnej hry Lecka Fischera Matka-zviera. Podľa cudzích námetov a scenárov nakrúcal len prvé filmy, napríklad Prší nám na lásku, Loď do Indie, Hudba v temnotách či Prístavné mesto. Ďalej sa už scenáristicky spoliehal sám na seba. V roku 1957 nakrútil drámu Siedma pečať, ktorou naznačil nový smer svojej tvorby. Nasledovalo už klasické dielo Lesné jahody a filmy Prv ako sa rozvidnie, Diablovo oko. Filmy Ako v zrkadle, Hostia Večere Pána a Mlčanie tvoria komornú trilógiu. V roku 1966 uviedol oceňovaný film Persona, v ktorom sa zaskveli Bibi Andersson a Liv Ullmann. Herečka Liv Ullmann sa stala čoskoro Bergmanovou múzou, s ktorou sa zblížil i mimo kamery. V roku 1967 s ňou nakrútil film Hodina vlkov, následne snímky Hanba a Náruživosť, ktoré spolu tvoria takzvanú ostrovnú trilógiu. Ullmann nechýbala ani v ďalších Bergmanových filmoch ako Šepoty a výkriky, Scény z manželského života, Kúzelná flauta, Tvárou v tvár, Hadie vajce, Jesenná sonáta či v jeho poslednom filme Saraband, ktorý je voľným pokračovaním Scén z manželského života. Počas svojej kariéry si vyslúžil deväť nominácií na Oscara, no ocenenie ani raz nezískal. V roku 1971 mu americká Akadémia filmových umení a vied udelila Irving G. Thalberg Memorial Award. Narodil sa v roku 1918.
Ostatné udalosti
1930 - V Montevideu vyhral domáci Uruguaj prvé majstrovstvá sveta vo futbale. Na šampionáte sa predstavilo trinásť tímov - sedem z Južnej Ameriky, štyri z Európy a dva zo Severnej Ameriky. Víťazom turnaja, ktorý trval od 13. do 30. júla, sa stal po víťazstve 4:2 nad Argentínou pred 93-tisíc divákmi domáci uruguajský tím.

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona