Stalo sa 3. mája

NETKY.SK • 3 Máj 2012, 10:41 • 2 min
Stalo sa 3. mája

Stalo sa 3. mája - Life style 3.

slovakia

left justify in out

img

3. mája Medzinárodný deň slobody tlače Deň Slnka
Narodenia
1895 - narodil sa francúzsky prozaik Gabriel Chevallier. Slávu mu priniesla satirická kronika vinárskeho malomesta Zvonodrozdovo. Zomrel v roku 1969.
1903 - narodil sa americký spevák a herec Bing Crosby, vl. m. Harry Lillis Crosby. Autor svetoznámej piesne White Christmas. Je držiteľom Oscara v kategórii Najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe za film Going My Way. Účinkoval tiež v snímkach The Bells of St. Mary's, The Country Girl, Vznešená spoločnosť a mnohých ďalších. Bol vôbec prvým človekom, ktorému udelili Grammy Global Achievement Award. Na Hollywoodskom chodníku slávy má tri hviezdy. Zomrel v roku 1977.
1931 - narodila sa česká herečka Jiřina Bohdalová. Začínala po boku Jana Wericha v Divadle ABC, neskôr hrala v Mestských divadlách pražských a v Divadle na Vinohradech. Významné úlohy vo filmoch a televízii: Až přijde kocour, Dáma na kolejích, Ucho, Čtyři vraždy stačí, drahoušku, Ženy v ofsajdu, Buldoci a třešně, Smích se lepí na paty, Cirkus Humberto, Jezerní královna, Rebelové, Pojišťovna štěstí, Příkopy. držiteľka Českého leva pre najlepšiu herečku v hlavnej úlohe filmov Nesmrtelná teta a Fany. S Vladimírom Dvořákom uvádzala populárne Televarieté a narozprávala množstvo rozprávok. V televíznej ankete Týtý získala niekoľkokrát titul najobľúbenejšia herečka.
1933 - narodil sa americký soulový spevák James Brown, známy aj ako Krstný otec soulu. Medzi jeho najznámejšie piesne patria: I Got You (I Feel Good), It's a Man's Man's Man's World alebo Get Up (I Feel Like Being a) Sex Machine. V januári 1986 bol jedným z prvých umelcov, ktorých uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy. Vo februári 1992 mu na 34. ročníku hudobných cien Grammy udelili ocenenie za celoživotné dielo. V januári 1997 odhalili jeho hviezdu na hollywoodskom Chodníku slávy. Magazín Rolling Stone ho v roku 2004 zaradil na 7. miesto v stovke najväčších umelcov všetkých čias. Zomrel v roku 2006.
1942 - narodila sa bývalá česká gymnastka Věra Čáslavská. Viacnásobná olympijská víťazka, najúspešnejšia bola na olympiáde v Mexiku v roku 1968. Vo svojej športovej kariére získala 140 medailí, z toho 97 zlatých. Sedemnásobná olympijská víťazka (z toho dvakrát absolútna), štvornásobná majsterka sveta (raz absolútna), jedenásťnásobná majsterka Európy (dvakrát absolútna). V rokoch 1990 až 1992 bola poradkyňou čs. prezidenta Václava Havla.
1969 - narodil sa kanoista Slavomír Kňazovický. Majster Európy z roku 1997 reprezentoval Slovensko trikrát na letných olympijských hrách - v roku 1992 v Barcelone, v roku 1996 v Atlante, kde získal striebornú medailu v C1 - 500 m, a v roku 2000 v Sydney.
Úmrtia
2002 - zomrela herečka Oľga Vronská. Po absolvovaní štúdia herectva na Štátnom konzervatóriu v Bratislave nastúpila do Činohry SND. Hrala napríklad Hermiu v Sne noci svätojánskej, Dejaniru v Mirandolíne či Margaritu v komédii Život je krásny. V roku 1946 stála pri zrode Novej scény SND, kde pôsobila do roku 1981. Pre deti napísala hru Vločka, preložila niekoľko textov divadelných hier, uplatnila sa v menších postavách aj vo filme a televízii. Narodila sa v roku 1920.

Zdroj: SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies