Stalo sa 3. júna

NETKY.SK • 3 Jún 2012, 11:01 • 2 min
Stalo sa 3. júna

Stalo sa 3. júna - Life style Narodenia 1906 - narodila sa americká tanečnica a speváčka Josephine Baker.

slovakia

left justify in out

img

Narodenia
1906 - narodila sa americká tanečnica a speváčka Josephine Baker. Od roku 1925 žila a pôsobila v Paríži. Hviezda revue v parížskom Folies Bergere, v Európe presadila charleston. Jej kariéru prerušila 2. svetová vojna a po definitívnom odchode z javiska príležitostne hrala vo filmoch. Bojovníčka za ľudské práva, od 50. rokov adoptovala deti rôznych národností, v USA sa zúčastňovala na demonštráciách za rasovú rovnoprávnosť. Zomrela v roku 1975.
1925 - narodil sa americký herec Tony Curtis, vl. m, Bernard Schwartz, ktorý hral spolu s Marilyn Monroe a Jackom Lemmonom v jednom z najobľúbenejších filmov v dejinách svetovej kinematografie Niekto to rád horúce. Z ďalších filmov: Útek v reťaziach, Spartakus, Veľké preteky, Rosemary má dieťatko, Bostonský prípad, Posledný magnát, Rozbité zrkadlo, Bezvýznamnosť a i. Zomrel v roku 2010.
1926 - narodil sa americký básnik Allen Ginsberg, jedna z hlavných osobností generácie bítnikov. Manifestom beat generation sa stala jeho poéma Zavýjanie. Napísal napríklad aj zbierku Kadiš a známa je tiež báseň Kráľ majáles. Viedol kampane proti zneužívaniu moci v medzinárodnej politike. Zomrel v roku 1997.
1944 - narodila sa herečka Oľga Šalagová. Pôsobila v bratislavskej Tatra Revue, v Krajovom divadle v Nitre i na Novej scéne v Bratislave. Z filmových úloh: Slnko v sieti, Tango pre medveďa, Hriech Kataríny Padychovej, Horúčka, O sláve a tráve, Škriatok. Venovala sa i politike, bola štátnou tajomníčkou na ministerstve kultúry.
1946 - narodila sa herečka Soňa Valentová, dlhoročná členka Činohry Slovenského národného divadla (SND) v Bratislave. Úlohy vo filmoch: Kladivo na čarodejnice, Koncert pre pozostalých, Noční jazdci, Perinbaba, Requiem pro panenku, Lea, Oko ve zdi a i.
1950 - narodila sa americká hudobníčka a herečka Suzi Quatro. Medzi jej najväščie hity patria skladby Can the Can, Devil Gate Drive, If You Can´t Give Me Love a i.
1966 - narodil sa český herec Jiří Langmajer. Pôsobí v pražských divadlách. Z filmov a seriálov, v ktorých účinkoval:Kluk za dvě pětky, Třetí patro, Krajina s nábytkem, Copak je to za vojáka..., Proč?, Kamarád do deště, Bylo nás pět, Zdivočelá země, Pták ohnivák, Návrat idiota, Sokoliar Tomáš, Post Coitum, Milenci a vrazi, Pravidla lži, Doktor od jezera hrochů, Líbáš jako ďábel a i.
1986 - narodil sa španielsky tenista Rafael Nadal. Druhý tenista histórie, ktorý vyhral Career Golden Slam, keď oslavoval triumf už na všetkých grandslamových turnajoch (Australian Open 2009, Roland Garros 2005, 2006, 2007, 2008, 2010, 2011, Wimbledon 2008, 2010 a US Open 2010) i na olympijských hrách 2008 v Pekingu. Je považovaný za kráľa antuky.
Úmrtia
1977 - zomrel taliansky režisér a scenárista Roberto Rossellini, predstaviteľ talianskeho filmového neorealizmu. Tvorca vojnových a sociálnych filmov: Rím, otvorené mesto, Paisa, Láska, Európa ´51, Generál della Rovere, Bola noc v Ríme. Nakrúcal i televízne filmy. Manžel herečky Ingrid Bergman, otec herečky Isabelly Rossellini. Narodil sa v roku 1906.
2001 - zomrel mexicko-americký herec Anthony Quinn, celým menom Antonio Rodolfo Quinn-Oaxaca. Držiteľ dvoch Oscarov za vedľajšie úlohy vo filmoch Viva Zapata! a Smäd po živote. Z ďalších filmov: Posledný vlak z Gun Hillu, Grék Zorba, Sen kráľov, Posledný bojovník. Historické osobnosti stvárnil napríklad vo filmoch Attila, bič boží, Lawrence z Arábie, Lev púšte a hral tiež v dielach významných talianskych režisérov Cesta, Dedičstvo Ferramontov a i. Venoval sa i výtvarnému umeniu, tvoril plastiky i šperky. Narodil sa v roku 1915.
2009 - zomrel americký herec a majster bojových umení David Carradine. Preslávil sa predovšetkým seriálom Kung Fu a jeho pokračovaním Kung Fu: Legenda pokračuje. Zahral si tiež v snímkach Kill Bill a Kill Bill 2. Narodil sa v roku 1936.
Ostatné udalosti
1914 - Štefan Banič úspešne vyskúšal padák vlastnej konštrukcie zoskokom zo 41-poschodového mrakodrapu v americkom Washingtone. Dňa 25. augusta dostal od amerického patentového úradu patentovú listinu.
1937 - konala sa svadba britského nástupníka trónu Eduarda VIII. s dvakrát rozvedenou Američankou Wallis Warfield. Eduard VIII. pred oficiálnou korunováciou oznámil úmysel oženiť sa, predseda vlády Stanley Baldwin však označil tento sobáš za ohrozenie jednoty impéria a proti sa postavila i anglikánska cirkev. Eduard VIII. predložil parlamentu abdikačnú listinu a za svojho nástupcu odporučil brata, neskôr Juraja VI., otca súčasnej kráľovnej Alžbety II.
1950 - francúzski horolezci Maurice Herzog a Louis Lachenal ako prví na svete zdolali 10. najvyššiu horu sveta - Annapurnu (8091 m), na ktorú je vystúpiť zo všetkých nepálskych osemtisícoviek najťažšie. Bol to zároveň vôbec prvý výstup na niektorú z osemtisícoviek.

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies