Stalo sa 3. júla

NETKY.SK • 2 Júl 2012, 20:49 • 2 min
Stalo sa 3. júla

Stalo sa 3. júla - Life style 3.

slovakia

left justify in out

img

3. júla
Narodenia
1947 - narodila sa česká herečka Jana Švandová. Študovala na JAMU v Brne, hrala v divadlách v Českých Budějoviciach, neskôr pražskom Činohernom klube a v ďalších pražských divadlách. Z filmografie: Noc klaviristy Cukrová bouda, Já nejsem já, Můj hříšný muž, Hotýlek v srdci Evropy, Záhrada, Ceremoniář, Výchova dívek v Čechách, Kytice, Mach, Šebestová a kouzelné sluchátko, 2Bobule.
1957 - narodil sa dirigent, skladateľ, klavirista, aranžér a publicista Peter Breiner. Študoval hru na klavíri, bicie nástroje, komponovanie a dirigovanie. Hral s džezovým hudobníkom Petrom Lipom, s Orchestrom Gustava Broma, dirigoval stovky koncertov v Európe, USA, Austrálii i Ázii. Autor mnohých skladieb, hudobných úprav i muzikálov. Účinkoval v politickej satirickej relácii Milana Markoviča. Od roku 1992 žil v Kanade, neskôr sa presťahoval do USA. Na Slovensko sa vracia koncertovať a ako publicista, v slovenskej tlači publikoval kritické postrehy Z druhého brehu a Javorové listy. Názov Javorové listy nesie tiež jeho kniha.
1962 - narodil sa americký herec Tom Cruise. Známym sa stal najmä postavou letca Mavericka vo filme Top Gun. K jeho ďalším filmom patria Narodený 4. júla, Jerry Maguire a Magnólia, za ktoré bol nominovaný na Oscara a získal za ne Zlaté glóbusy. Ďalšie filmy: Farba peňazí, Rain Man, Mladé pušky, Dni hromu, Zopár správnych chlapov, Navždy a ďaleko, Firma, Interview s upírom, Mission: Impossible, Mission: Impossible 2, Vanilkové nebo, Minority Report, Posledný samuraj, Collateral, Vojna svetov, Mission: Impossible 3, Hrdinovia a zbabelci, Valkýra, Tropická búrka, Zatiaľ spolu, zatiaľ nažive, Mission: Impossible - Ghost Protocol a i.
1970 - narodil sa fínsky hokejista Teemu Selänne. Začínal v klube Jokerit Helsinki a od roku 1992 pôsobí v NHL. Najprv hral za Winnipeg Jets, neskôr bol tiež hráčom Anaheim Ducks, San Jose Sharks a Colorado Avalanche. Od roku 2005 je znova hráčom Anaheimu, s ktorým v roku 2007 vyhral Stanley Cup. Fínskemu národnému tímu pomohol k zisku striebornej medaily na ZOH 2006 a dvoch bronzových na ZOH 1998 a 2010. Okrem toho získal aj striebornú medailu na MS 1999 a bronzovú na MS 2008.
1973 - narodil sa americký herec Patrick Wilson. Začínal v divadle, úspechy mal i na Broadwayi, napríklad v muzikáli The Full Monty. V roku 2003 účinkoval v televíznom seriáli Anjeli v Amerike, ktorý mu vyniesol nomináciu na Zlatý glóbus. Účinkoval napríklad aj vo filmoch: Fantóm opery, Malé deti, V ten večer, Strážcovia, Zámena, A-Team.
1979 - narodila sa francúzska herečka Ludivine Sagnier. Účinkovala napríklad vo filmoch Dažďové kvapky na rozpálených kameňoch, 8 žien, Peter Pan, Bazén, Paríž, milujem ťa, Verejný nepriateľ č. 1, Verejný nepriateľ č. 1: Epilóg a i.
Úmrtia
1935 - zomrel francúzsky podnikateľ holandsko-židovského pôvodu André-Gustave Citroën. V roku 1919 založil automobilku Citroën, ktorá patrí medzi najznámejšie automobilky v Európe. Narodil sa v roku 1878.
1971 - zomrel americký spevák Jim Morrison, frontman rockovej skupiny The Doors. Morrison vystúpil s The Doors posledný raz v novembri 1970 a v roku 1971 sa presťahoval do Francúzska. Tu sa chcel venovať najmä písaniu poézie, no 3. júla 1971 ho našli mŕtveho vo vani. Dôvodom vraj bolo zlyhanie srdca, ale o pravých príčinách sa ešte dlho špekulovalo. Pochovaný je na parížskom cintoríne Pére Lachaise. Narodil sa v roku 1943.
Ostatné udalosti
2002 - Američan Steve Fossett ako prvý človek na svete obletel svet na teplovzdušnom balóne bez medzipristátia. Odštartoval 19. júna 2002 z Northamu na západnom pobreží Austrálie.

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies