Stalo sa 3. januára .

NETKY.SK • 3 Január 2013, 08:50 • 2 min
Stalo sa 3. januára .

Stalo sa 3. januára .

slovakia

left justify in out

img

Narodenia 

1892 - narodil sa anglický spisovateľ John Ronald Reuel Tolkien. Jeho prvými publikáciami boli Slovník strednej angličtiny a kritické vydanie stredovekej romance Sir Gawain a Zelený rytier. Čitateľský úspech mu však priniesol Hobit, rozprávkový príbeh z fiktívnej Stredozeme. Na toto dielo nadviazal trilógiou Pán prsteňov a eposom Silmarillion. Ďalšie dielo Nedokončené príbehy po autorovej smrti pripravil na vydanie jeho syn Christopher. Zomrel v roku 1973. 

1897 - narodila sa poľsko-americká herečka herečka Pola Negri, vl. m. Barbara Apollonia Chalupiec. Hviezda nemého filmu. Začínala vo Varšave ako baletka, neskôr nakrúcala nemé filmy v Berlíne a Hollywoode. Najznámejšie z nich sú Carmen, Hollywood, Hotel Imperial, Mazurka, Za ostnatým drôtom a i. Zomrela v roku 1987. 

1916 - narodil sa herec Ľudovít Greššo. Začínal v ochotníckych súboroch, pôsobil v Divadle J. G. Tajovského vo Zvolene, v Divadle SNP v Martine, v Krajskom divadle v Trnave a v Divadle A. Bagara v Nitre. Stvárnil množstvo divadelných, filmových a televíznych rolí: Žena z vrchov, Jerguš Lapin, Skrytý prameň, V hodine dvanástej, Polnočná omša, Fénix, Pozor, vizita!, Mŕtvi nespievajú, Balada o siedmich obesených, Generácia, Červené víno, Miesto v dome, Starý včelár a i. Zomrel v roku 1982. 

1929 - narodil sa taliansky režisér Sergio Leone. Tvorca legendárneho westernu Vtedy na Západe. Ďalšie filmy Posledné dni Pompejí, Pre hrsť dolárov, Moje meno je Nikto, Vtedy v Amerike. Zomrel v roku 1989. 

1945 - narodil sa americký hudobník Stephen Stills. Člen folkrockovej skupiny Crosby, Stills & Nash, ktorá vznikla koncom 60. rokov. Z albumov: Crosby, Stills & Nash, Déja Vu, CSN, Daylight Again, American Dream, Live It Up, After the Storm, Looking Forward. 

1949 - narodil sa basgitarista českej rockovej skupiny Katapult Jiří Šindelář, prezývaný Dědek. Zomrel v roku 2009. 

1956 - narodil sa austrálsko-americký herec a režisér Mel Gibson. Získal Oscara za réžiu filmu Statočné srdce, ktorý bol zároveň najlepším filmom a získal aj Oscary za kameru, masky a strih zvukových efektov. Gibson začínal v austrálskych filmoch Tim, Šialený Max, Gallipoli, Rok nebezpečného života, od polovice 80. rokov hral tiež v hollywoodskych filmoch: Rieka, Smrtonosná zbraň, Hamlet, Air America, Navždy mladý, Maverick, Slepačí úlet, Po čom ženy túžia, Patriot, Million Dollar Hotel, Znamenia, Údolie tieňov, Na hrane temnoty, Moje letné prázdniny a i. Tiež režíroval filmy Muž bez tváre, Umučenie Krista, Apocalypto a i. 

1969 - narodil sa nemecký pilot formuly 1 Michael Schumacher. Sedemnásobný majster sveta. 

1971 - narodila sa česká režisérka Alice Nellis, vl. m. Alice Rychetníková. Debutovala v roku 1999 čiernou komédiou Ene bene, ku ktorej si napísala aj scenár. Jej ďalšou celovečernou snímkou bola dramédia Výlet, ktorá jej vyniesla Českého leva za scenár. Ďalšieho Českého leva získala predstaviteľka hlavnej postavy - herečka Iva Janžurová. Nellis následne nakrútila ďalšiu dramédiu Tajnosti, ktorá triumfovala na Českých levoch v najprestížnejšej kategórii Najlepší film. Po nej nasledovali snímky Mamas & Papas a Perfect Days. Nellis mala nakrútiť aj historickú snímku Lidice, no pre akútnu boreliózu a neurologické problémy musela réžiu prenechať Petrovi Nikolaevovi. V roku 2005 hrala Alice Nellis vo filme Martina Šulíka Slnečný štát. 

1977 - narodil sa slovenský rapper Rytmus, vl. m. Patrik Vrbovský. Začínal v skupine Kontrafakt, neskôr sa vydal aj na sólovú dráhu. Albumy: Bengoro, Kral, Fenomen. 

Úmrtia 

1875 - zomrel francúzsky pedagóg a lexikograf Pierre Larousse. Jeho Veľký univerzálny slovník 19. storočia vyšiel v rokoch 1864 - 1976 v 15 zväzkoch. Po ňom pomenované vydavateľstvo patrí k najväčším encyklopedickým vydavateľom na svete. Narodil sa v roku 1817. 

1923 - zomrel český spisovateľ a novinár Jaroslav Hašek. Autor humoristických poviedok: Črty, povídky a humoresky, Trampoty pana Tenkráta a Průvodčí cizinců. Jeho najznámejším dielom je nedokončený román, vrchol svetovej protivojnovej literatúry Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války. Kniha bola preložená do mnohých jazykov, niekoľkokrát bola sfilmovaná a zdramatizovaná. Narodil sa v roku 1883. 

2012 - zomrel český spisovateľ a exilový vydavateľ Josef Škvorecký. Jeho prvý román Zbabělci z roku 1948 kritizoval falošné vlastenectvo a pomery v povojnovom Československu. Ide o prvú časť pentalógie. Ďalšími časťami sú Tankový prapor, Mirákl, Prima sezóna a Příběh inženýra lidských srdcí. Tankový prapor sa neskôr dočkal aj filmovej adaptácie. Pôsobil najprv ako redaktor v zahraničí a v roku 1969 odišiel do exilu v Toronte, kde založil nakladateľstvo ’68 Publishers. Väčšina jeho kníh vyšla v českom preklade až po roku 1989. Laureát Ceny Jaroslava Seiferta. Narodil sa v roku 1924. 

Ostatné udalosti 

1959 - Aljaška sa stala 49. štátom Spojených štátov amerických.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies