Stalo sa 3. augusta

NETKY.SK • 3 August 2012, 05:38 • 2 min
Stalo sa 3. augusta

Stalo sa 3. augusta - Life style Narodenia 1925 - narodil sa český herec a operetný spevák Karel Fiala.

slovakia

left justify in out

img

Narodenia
1925 - narodil sa český herec a operetný spevák Karel Fiala. Známy je predovšetkým vďaka snímke Limonádový Joe aneb Koňská opera. Z ďalších filmov: Dařbuján a Pandrhola, Šíleně smutná princezna, Pražská pětka. Bol dlhoročným členom pražského Hudebního divadla Karlín.
1934 - narodil sa herec Milan Kiš. Pôsobil v Dedinskom divadle Bratislava, v Spišskej Novej Vsi, v Trnave, v Tatra revue a od roku 1967 bol členom Divadla Andreja Bagara v Nitre, kde stvárnil mnoho výrazných postáv. Za postavu mliekara Tovjeho v muzikáli Fidlikant na streche získal prvú Cenu Jozefa Kronera. Svoj herecký talent využil aj pred filmovou kamerou. Diváci si ho môžu pamätať napríklad z filmov: Balada o siedmich obesených, Smrť šitá na mieru, Nevera po slovensky, Pomocník, Tisícročná včela, Utekajme, už ide. Vytvoril množstvo postáv v televíznych seriáloch a rozprávkach. Zomrel v roku 2007.
1940 - narodil sa americký herec Martin Sheen, vl. m. Ramón Antonio Gerardo Estévez. Zaujal v Coppolovej snímke Apocalypsa a k jeho ďalším významným filmom patria napríklad Hlava 22, Prejazd Kassandra, Tajomná žiara nad Pacifikom, J.F.K., Americký prezident, Chyť ma, ak to dokážeš, Na druhej strane, Láska na druhý pohľad. V roku 2001 získal Zlatý glóbus za herecký výkon v televíznom seriáli Západné krídlo. Otec herca Charlieho Sheena.
1942 - narodil sa herec Ján Mistrík. Bol členom Činohry Divadla SNP v Martine, Novej scény v Bratislave a Komornej činohry Novej scény. Účinkoval vo filme, televízii a taktiež napríklad v rozhlasovom seriáli Čo nového, Bielikovci?.
1962 - narodil sa výtvarník, scénograf a divadelný architekt Aleš Votava, dominantná osobnosť mladej slovenskej scénografie. Ako scénograf pôsobil v bratislavských divadlách, ale aj v Banskej Bystrici, Nitre a Trnave. Spolupracoval s viacerými českými divadlami. Viacnásobný laureát slovenskej ceny divadelných kritikov a teoretikov Dosky a ceny českej divadelnej scény Alfréda Radoka. Pôsobil ako pedagóg na VŠMU, spolupracoval s televíziou a filmom a venoval sa publicistike. Juraj Johanides o ňom nakrútil dokumentárny film Aleš Votava - Múry sú vysoké a hrubé. Zomrel v roku 2001.
1963 - narodil sa americký hudobník James Alan Hetfield, frontman heavy-metalovej skupiny Metallica, ktorá vznikla v roku 1981. Z albumov: Kill 'Em All, Ride the Lightning, Master of Puppets, ...And Justice for All, St. Anger, Death Magnetic.
1967 - narodil sa francúzsky herec, režisér a scenárista Matthieu Kassovitz. Účinkoval v úspešnom filme Amélia z Montmartru a tiež v snímkach Jakub luhár, Nevesta cez internet, Skrat. Režíroval napríklad filmy Nenávisť, Purpurové rieky, Gothika, Babylon A.D.
Úmrtia
2003 - zomrel novinár Gabo Zelenay, jedna z najvýznamnejších osobností slovenskej športovej rozhlasovej žurnalistiky. Od roku 1946 bol športovým reportérom Československého rozhlasu, pozornosť poslucháčov pútal najmä nezvyčajným prístupom k reportovaniu, ktoré mu prinieslo popularitu i slávu. S mikrofónom absolvoval olympijské hry v Mexiku (1968) a Moskve (1980), zimné olympijské hry v Sappore (1972) a taktiež viacero svetových šampionátov vo futbale a hokeji. Narodil v roku 1922.
2008 - zomrel ruský spisovateľ Alexander Isajevič Solženicyn, kritik sovietskeho režimu. Autor dokumentárnych próz o stalinizme a živote trestancov v ruských koncentračných táboroch, laureát Nobelovej ceny za literatúru (1970). 12. februára 1974 ho zatkli a vypovedali zo ZSSR. Do Ruska sa vrátil v roku 1994. Diela: Jeden deň Ivana Denisoviča, Rakovina, V prvom kruhu, Súostrovie GULAG a i. Narodil sa v roku 1918.
2011 - zomrel americký herec a hráč amerického futbalu Bubba Smith, známy predovšetkým ako Moses Hightower z filmovej série Policajná akadémia. Už počas štúdií na Michigan State University hral americký futbal. V drafte v roku 1967 si ho vybral tím Baltimore Colts, za ktorý odohral päť sezón a vyhral s ním aj Super Bowl. Následne odohral po dve sezóny v kluboch Oakland Raiders a Houston Oilers. Po ukončení hráčskej kariéry sa z neho stal herec, debutoval v roku 1978 v seriáli Wonder Woman a v televíznom filme Superdome. Preslávila ho však postava Mosesa Hightowera, ktorú v rokoch 1984 až 1989 stvárnil v prvých šiestich dieloch Policajnej akadémie. Okrem toho si zahral napríklad aj v seriáloch Good Times, Charlieho anjeli alebo Ženatý so záväzkami. Narodil sa v roku 1945.
Ostatné udalosti
1492 - taliansky moreplavec a objaviteľ Krištof Kolumbus vyplával s karavelami Santa Maria, Niňa a Pinta z Palos de la Frontera. 12. októbra 1492 pristál pri ostrove San Salvador na Bahamách (objavenie Ameriky), potom dosiahol pobrežie Kuby, Hispanioly a ďalších ostrovov.
1926 - z bývalej vládnej budovy na Vajanského nábreží v Bratislave sa začalo rozhlasové vysielanie Radiojournalu. Prvé rozhlasové štúdio na Slovensku tu sídlilo do roku 1930.
1952 - skončili sa XV. olympijské hry v Helsinkách (začali sa 19. júla). Ich hrdinom bol český atlét Emil Zátopek, ktorý zvíťazil v behoch na 5 km, 10 km a v maratóne, čo sa nepodarilo pred ním a ani po ňom už nikomu. Jeho manželka Dana triumfovala v hode oštepom. Celkovo získalo Československo sedem zlatých, tri strieborné a tri bronzové medaily. Zo Slovákov sa stal boxer Ján Zachara olympijským víťazom a zápasník v grécko-rímskom štýle Mikuláš Athanasov vybojoval bronz.

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies