Stalo sa 29. októbra

NETKY.SK • 28 Október 2012, 19:45 • 2 min
Stalo sa 29. októbra

Stalo sa 29. októbra - Life style Narodenia 1900 - narodil sa herec, pedagóg, režisér Andrej Bagar, organizátor slovenského divadelného života.

slovakia

left justify in out

img

Narodenia 

1900 - narodil sa herec, pedagóg, režisér Andrej Bagar, organizátor slovenského divadelného života. Začínal ako ochotnícky herec, v roku 1924 ho angažovali do SND v Bratislave. Počas vojny bol pre ilegálnu činnosť uväznený. V roku 1944 sa podieľal na založení Slovenského komorného divadla v Martine, počas povstania založil a viedol Frontové divadlo. V roku 1945 sa stal riaditeľom SND, neskôr sa zaslúžil o vznik Vysokej školy múzických umení. Hral vo filmoch: Jánošík, Varúj...!, Čertova stena, Drevená dedina, Zemianska česť a účinkoval v divadle, rozhlase i v televízii. Zomrel v roku 1966. 

1947 - narodil sa americký herec Richard Dreyfuss. Držiteľ Oscara z roku 1978 za herecký výkon v hlavnej úlohe filmu Dievča na pobavenie. Začínal účinkovaním v televízii a neskôr zaujal vo filmoch Absolvent, Údolie bábik, Americké graffiti a Čeľuste. Tiež nakrútil filmy: Somrák z Beverly Hills, Opus pána Hollanda, Americký prezident, Akcia Pelikán, Poseidon, Leaves of Grass, RED: Vo výslužbe a extrémne nebezpeční a i. 

1971 - narodila sa americká herečka Winona Ryder, vl. m. Winona Laura Horowitz. Po začiatkoch v divadle a v tínedžerských filmoch zaujala vo snímkach Dracula, Dom duchov a Vek nevinnosti. Za posledný menovaný ju nominovali na Oscara za herecký výkon vo vedľajšej úlohe. Druhú nomináciu na Oscara - tentoraz za hlavnú úlohu, si vyslúžila stvárnením Jo March vo filme Malé ženy. Ďalšie filmy: Votrelec 4: Vzkriesenie, Celebrity, Narušenie, Jeseň v New Yorku, Zoolander, Darwinove ceny, Čierna labuť, Dilema a i. 

Úmrtia 

1911 - zomrel maďarsko-americký novinár a vydavateľ Joseph Pulitzer. Bol iniciátorom založenia nadácie pre Pulitzerovu cenu, ktorú od roku 1917 udeľuje Columbijská univerzita najlepším americkým novinárskym, literárnym, hudobným a historickým dielam. Narodil sa v roku 1847. 

1988 - zomrela česká herečka Nataša Gollová. V rokoch 1934 a 1935 hrala v Činohre Slovenského národného divadla v Bratislave a do roku 1971 pôsobila v českých divadelných súboroch. V 30. a 40. rokoch bola však predovšetkým filmovou hviezdou: Kantor Ideál, Kristián, Eva tropí hlouposti, Katakomby, Hotel Modrá hvězda, Roztomilý člověk, Císařův pekař - Pekařův císař a i. Neskôr účinkovala napríklad vo filmoch Drahé tety a já a Konečná stanice. Narodila sa v roku 1912. 

1993 - zomrel český režisér a scenárista Zdeněk Podskalský. Autor filmových a televíznych veselohier a satirických komédií: Kam čert nemůže, Einstein kontra Babinský, Bílá paní, Světáci, Noc na Karlštejně, Kulový blesk, Trhák a i., zábavných televíznych programov: Ztracená revue, Babiččina krabička, Půjčovna talentů, Dostaveníčko u orloje, Kabaret u dobré pohody a i. Narodil v roku 1923. 

Ostatné udalosti 

1787 - v Prahe mala premiéru opera W. A. Mozarta Don Giovanni. 

1923 - uskutočnil sa prvý let Československých aerolínií na trati Praha - Bratislava. 

1998 - hurikán Mitch zabil v Strednej Amerike jedenásťtisíc ľudí. 

Zdroj: SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies