Stalo sa 29. novembra

NETKY.SK • 29 November 2012, 08:09 • 2 min
Stalo sa 29. novembra

Stalo sa 29. novembra - Life style Narodenia 1954 - narodil sa americký režisér Joel Coen.

slovakia

left justify in out

img

Narodenia 
   1954 - narodil sa americký režisér Joel Coen. Spolu so svojím mladším bratom Ethanom sú známi ako bratia Coenovci. Nakrútili snímky ako napríklad: Fargo, Big Lebowski, Braček, kde si?, Muž, ktorý nebol, Päť lupičov a stará dáma, Táto krajina nie je pre starých, Po prečítaní spáľte alebo Skutočná guráž. 
   1964 - narodil sa americký herec Don Cheadle. Medzi jeho najznámejšie filmy patria: Zakázané ovocie, Traffic - Nadvláda gangov, Dannyho jedenástka, Dannyho dvanástka, Hotel Rwanda, Crash, Dannyho trinástka. 
   1964 - narodil sa básnik a textár Jozef Urban. Debutoval zbierkou Malý zúrivý Robinson, ktorou sa zaradil k rockovej básnickej generácii. V zbierkach Hluchonemá hudba a Kniha polomŕtvych vystriedali revoltu pesimistické tóny. Ďalšia tvorba: zbierky Snežienky a biblie, Výstrel z motyky, pre deti Dobrodružstvá vranky Danky, rozhlasová hra Poznáme svojich ľudí a populárno-didaktická kniha pre začínajúcich básnikov Utrpenie mladého poeta. Zomrel v roku 1999. 
   1973 - narodil sa waleský futbalista Ryan Giggs. Kariéru odštartoval v roku 1990 v Manchestri United, kde pôsobí až dodnes. S týmto klubom získal 12 ligových titulov, dva triumfy v Lige majstrov, po jednom v Superpohári UEFA, Interkontinentálnom pohári a na majstrovstvách sveta klubov. 
   1974 - narodil sa hokejista Pavol Demitra. Začínal v rodnej Dubnici nad Váhom, neskôr hral za Duklu Trenčín. V roku 1993 odišiel do zámoria, v NHL hral za kluby Ottawa Senators, St. Louis Blues, Los Angeles Kings, Minnesota Wild a Vancouver Canucks. Od sezóny 2010/11 bol v KHL, hral za Lokomotiv Jaroslavľ. Bol držiteľom bronzovej medaily z MS 2003 vo Fínsku. Slovensko reprezentoval aj na ZOH 2002, 2006 a 2010 a tiež na MS 1996, 2004, 2005, 2007 a aj 2011, keď bol kapitánom slovenskej reprezentácie. Zahynul 7. septembra 2011 pri leteckej tragédii v blízkosti ruského mesta Jaroslavľ, keď cestoval so svojím tímom na prvý duel novej sezóny Kontinentálnej hokejovej ligy (KHL) do Minska. 
   1976 - narodila sa americká herečka a speváčka Anna Faris. Hrala napr. v sérii filmov Scary Movie, ďalej v snímkach: Stratené v preklade, Skrotená hora, Hej kamoš, kto tu varí?, Moja super ex, Diktátor a i. 
   1979 - narodil sa americký rapper Game, vl. m. Jayceon Terrell Taylor. Debutoval v roku 2005 albumom The Documentary, po ktorej nasledovali štúdiovky Doctor's Advocate, LAX a The R.E.D. Album. 
   Úmrtia 
   1981 - zomrela americká herečka ruského pôvodu Natalie Wood, vl. m. Natalia Nikolaevna Zacharenko. Na filmovom plátne sa objavila už ako malé dieťa, ale preslávila sa až v roku 1961 ako Maria v desaťoscarovej filmovej adaptácii muzikálu West Side Story Leonarda Bernsteina. Počas svojej filmovej kariéry si vyslúžila tri nominácie na Oscara - v roku 1956 za vedľajšiu rolu vo filme Rebel bez príčiny, v roku 1962 za hlavnú rolu v snímke Trblietanie v tráve a napokon v roku 1964 tiež za hlavnú rolu vo filme Muž, o ktorom nič neviem. Účinkovala tiež v snímkach Veľké preteky, Zakázaný majetok, Kandidát a mnohých ďalších. Narodila sa v roku 1938. 
   2001 - zomrel britský hudobník George Harrison. Preslávil sa ako gitarista a spevák legendárnej skupiny The Beatles. Už pred rozpadom Beatles vydal dva sólové albumy - soundtrack Wonderwall Music a experimentálnu nahrávku Electronic Sound. Za jeho prvý skutočný sólový album je však považovaný až trojalbum All Things Must Pass z roku 1970. Ako sólista vydal celkovo jedenásť štúdiových albumov, posledný s názvom Brainwashed vyšiel takmer rok po jeho úmrtí. Narodil sa v roku 1943. 
   Ostatné udalosti 
   1989 - Federálne zhromaždenie zrušilo ústavný článok o vedúcej úlohe KSČ v spoločnosti.

Zdroj: SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies