Stalo sa 29. mája

NETKY.SK • 29 Máj 2012, 04:08 • 2 min
Stalo sa 29. mája

Stalo sa 29. mája - Life style Narodenia 1894 - narodil sa rakúsky režisér Josef von Sternberg.

slovakia

left justify in out

img

Narodenia
1894 - narodil sa rakúsky režisér Josef von Sternberg. Po I. svetovej vojne žil v USA. Bol objaviteľom Marlene Dietrich, keď prišiel z USA do Nemecka sfilmovať Modrého anjela podľa románu Heinricha Manna. Marlene potom nasledovala Sternberga do USA a hrala aj v jeho ďalších filmoch, napríklad Maroko, Šanghajský expres, Plavovlasá Venuša, Červená cárovná. Zomrel v roku 1969.
1917 - narodil sa americký demokratický politik John Fitzgerald Kennedy, 35. prezident USA. Od roku 1953 pôsobil v Senáte a v roku 1960 zvíťazil v prezidentských voľbách nad republikánom Richardom Nixonom. V programe, ktorý nazval Nová hranica (New Frontier), sa hlásil k rooseveltovskej tradícii. V zahraničnej politike sa snažil obnoviť vedúce postavenie USA vo svete, v roku 1961 začal nákladný vesmírny program. Čelil mnohým medzinárodným krízam (karibská kríza, berlínska blokáda), nezabránil stupňovaniu vojny vo Vietname. Zavraždili ho 22. novembra 1963 v Dallase.
1953 - narodil sa americký hudobný skladateľ Danny Elfman, známy najmä tvorbou pre filmy a televíziu. Medzi jeho najznámejšie kúsky patrí úvodná zvučka animovaného seriálu Simpsonovci alebo ústredná melódia filmu Batman z roku 1989 režiséra Tima Burtona. Elfman má pritom na svedomí hudbu vo všetkých Burtonových filmoch, s výnimkou dvoch. V rokoch 1976 až 1995 bol hlavným spevákom a skladateľom skupiny Oingo Boingo. Počas svojej kariéry si vyslúžil štyri nominácie na Oscara, tri nominácie na Zlatý glóbus a dve na ceny Emmy, pričom tú druhú - za zvučku seriálu Zúfalé manželky - v roku 2005 premenil na víťazstvo. Okrem toho získal 11 nominácií na Grammy, z ktorých jednu v roku 1990 premenil na zlatý gramofónik. V roku 2002 mu na udeľovaní BMI Film and TV Awards odovzdali prestížnu cenu Richarda Kirka, ktorú každoročne udeľujú skladateľom za výnimočný prínos filmovej a televíznej hudbe.
1956 - narodila sa americká speváčka LaToya Jackson, sestra Michaela Jacksona a Janet Jackson. V roku 1987 zaujala piesňou (Ain't Nobody Loves You) Like I Do. Z albumov: La Toya Jackson, My Special Love, Imagination, Bad Girl a i.
1958 - narodila sa americká herečka Annette Bening. Úspech zaznamenala historickou drámou Valmont, ktorú v roku 1989 nakrútil Miloš Forman. Získala štyri nominácie na Oscara - v roku 1991 za vedľajšiu úlohu v kriminálnej dráme Podvodníci, v roku 2000 za hlavnú úlohu v dráme Americká krása, v roku 2005 za hlavnú úlohu v snímke Božská Júlia, ktorá jej vyniesla Zlatý glóbus, v roku 2011 za hlavnú rolu vo filme Decká sú v pohode, za ktorú získala aj Zlatý glóbus. Účinkovala aj vo filmoch Pohľadnice z Hollywoodu, Americký prezident, Mars útočí, Hlava nehlava. V kriminálnej dráme Bugsy si zahrala so svojím manželom Warrenom Beattym.
1967 - narodil sa hudobník Noel Gallagher, niekdajší skladateľ a gitarista už neexistujúcej britskej skupiny Oasis, v ktorej pôsobil spolu s mladším bratom Liamom. Vydali napríklad albumy: Definitely Maybe, (What's the Story) Morning Glory?, Be Here Now, Standing On The Shoulder Of Giants, Heathen Chemistry, Don't Believe the Truth, Dig Out Your Soul. Neustále spory s bratom však auguste 2009 viedli Noela k odchodu zo skupiny. Prvé sólové koncerty odohral vo februári 2010 na charitatívnom podujatí v londýnskej Royal Albert Hall. V roku 2011 nahral s formáciou Noel Gallagher's High Flying Birds úspešný rovnomenný album.
1967 - narodil sa český režisér a scenárista Bohdan Sláma. V roku 2006 získal na udeľovaní Českých levov trofeje za réžiu a scenár filmu Štěstí a zároveň si odniesol aj cenu kritiky. V roku 2009 mu leva udelili za scenár snímky Venkovský učitel. Režíroval aj filmy Divoké včely a Radhošť. Jeho najnovším filmom je snímka Štyri slnká.
Úmrtia
1979 - zomrela filmová herečka Mary Pickford, predstaviteľka dievčenských hrdiniek najskôr v nemom, neskôr vo zvukovom filme, napríklad Malý lord, Rosita, Skrotenie zlej ženy, Kiki. V roku 1930 získala Oscara za hlavnú úlohu vo svojom prvom zvukovom filme Koketa a v roku 1976 jej Akadémia filmových umení a vied udelila Oscara za celoživotné dielo. Narodila sa v roku 1892.
1982 - zomrela rakúska filmová herečka Romy Schneider. Popularitu získala hlavnou rolou vo filmoch o bavorskej princeznej Sissi. Po odchode do Francúzska začiatkom 60. rokov hrala vo filmoch francúzskych, talianskych a nemeckých režisérov. Nakrútila vyše 60 filmov, spomedzi ktorých sa mnohé zapísali do zlatého fondu svetovej kinematografie, napríklad Boccaccio 70, Proces, Bazén, Veci života, Vlak, Žena v okne, Celkom obyčajný príbeh, Smrť v priamom prenose, Svedok, Pútnička zo Sans-souci. Narodila sa v roku 1938.
1988 - zomrel český herec Vladimír Menšík. Svoj komediálny talent, typický iskrivým humorom a spontánnosťou, uplatnil pri stvárňovaní postáv vo filme i v televízii. Účinkoval napríklad vo filmoch Hledá se táta!, Lásky jedné plavovlásky, "Pane, vy jste vdova!", Jak utopit doktora Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách, Což takhle dát si špenát, Náš dědek Josef, alebo seriáloch Létající Čestmír a Arabela. Presvedčivo stvárňoval aj vážne postavy: Markéta Lazarová, Všichni dobří rodáci, Na kometě, Partie krásného dragouna, Ikarův pád, Dobří holubi se vracejí. Narodil sa v roku 1929.
2006 - zomrela ochotnícka herečka Katarína Kolníková. Od roku 1971 bola členkou Radošinského naivného divadla. Účinkovala v takmer všetkých inscenáciách Stanislava Štepku - Matka v Jááánošíííkovi, Stará matka v Človečine, Stará grófka v Alžbete Hroznej, Zelinárka v Rozprávke, Poštárka v Slovenskom tangu, Slúžka Berta v Kúpeľnej sezóne, Matka Bečelová v Neveste predanej Kubovi, Kuchárka v Pavilóne B, Kováčová v Ženskom oddelení, herečka a speváčka v Štedrom divadelnom večeri a i. Narodila sa v roku 1921 v Radošine.
2010 - zomrel hollywoodsky režisér a herec Dennis Hopper. Debutoval v roku 1955 vo filme Rebel bez príčiny, kde si zahral protivníka idolu 50. rokov Jamesa Deana. Ako režisér zaujal filmami Easy Rider (Bezstarostná jazda), v ktorom si i zahral, Farby, Horúce miesto, Hra s ohňom. Ďalej hral napríklad vo filmoch Dravé ryby, Modrý zamat, Hráči z Indiany, Čierna vdova, Pravdivá romanca, Nebezpečná rýchlosť, Vodný svet, Basquiat, Vysoká hra, Zabijak, Diabolská hra, Profesionál, Umierajúce zviera a i. Živil sa tiež ako fotograf pre módny časopis Vogue a venoval sa výtvarnému umeniu. Narodil sa v roku 1936.
Ostatné udalosti
1913 - v Paríži mal premiéru balet Svätenie jari ruského skladateľa Igora Stravinského.
1953 - Novozélanďan sir Edmund Hillary a šerpa Tenzing Norgay zdolali najvyššiu horu sveta - 8 848 metrov vysoký Mount Everest.
1985 - pred finále futbalového Pohára majstrov európskych krajín medzi FC Liverpool a Juventusom Turín nevydržala na štadióne Heysel v Bruseli deliaca stena nápor anglických fanúšikov a zrútila sa. Zomrelo 39 ľudí a stovky sa zranili.

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies