Stalo sa 29. júla

NETKY.SK • 29 Júl 2012, 09:41 • 2 min
Stalo sa 29. júla

Stalo sa 29. júla - Life style Narodenia 1934 - narodil sa hokejový tréner Ján Mitošinka, prvý prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) v ére samostatnosti SR.

slovakia

left justify in out

img

Narodenia
1934 - narodil sa hokejový tréner Ján Mitošinka, prvý prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) v ére samostatnosti SR. V tejto funkcii bol v rokoch 1992 až 1997, teda v časoch, keď sa po rozdelení Československej republiky slovenský hokej prepracovával z C-kategórie majstrovstiev sveta do svetovej špičky. Pracoval ako tréner, pedagóg a funkcionár. Ako tréner viedol Slovan Bratislava, reprezentácie Československa "B" a Španielska i hokejový klub FC Barcelona. Bol aj riaditeľom Telovýchovnej školy v Bratislave a v rokoch 1990-92 bol olympijským atašé česko-slovenskej výpravy pre letné OH 1992 v Barcelone. Autor trénersko-metodicko-pedagogických publikácií, z toho 11 pre ľadový hokej. Zomrel v roku 2011.
1981 - narodil sa španielsky pilot formuly 1 Fernando Alonso. Je dvojnásobným majstrom sveta (2005, 2006). V súčasnosti jazdí za tím Scuderia Ferrari.
Úmrtia
1890 - zomrel holandský maliar Vincent van Gogh. Postimpresionista, ktorý výrazne ovplyvnil expresionizmus a fauvizmus. S Paulom Gauguinom tvoril vo francúzskom meste Arles, kde sa prejavili prvé príznaky jeho duševnej choroby. Práve tam si údajne v záchvate šialenstva odrezal ucho. Podľa inej verzie mu však ucho odťal mečom Gaugin. Slávnym sa stal až po smrti, počas svojho života predal len jeden obraz. Zomrel dva dni po tom, čo sa postrelil revolverom do hrudníka na následky infekcie. Z diela: Most v Arles, Slnečnice, Záhrada blázinca v St. Rémy, Zelené žito, Obilné pole s havranmi. Narodil sa v roku 1853.
1983 - zomrel španielsky režisér Luis Buňuel, majster filmového surrealizmu. So Salvadorom Dalím nakrútil začiatkom 30. rokov filmy Andalúzsky pes a Zlatý vek. Neskôr nakrúcal najmä v Mexiku a Francúzsku: Cesta do neba, Zločinný život Archibalda de la Cruz, Nazarin, Viridiana, Anjel skazy, Denník komornej, Kráska dňa, Tristana, Skrytý pôvab buržoázie, Prízrak slobody, Tajomný predmet túžby. Surrealistické vnímanie sveta spájal so sociálnymi a náboženskými otázkami. Narodil sa v roku 1900.
Ostatné udalosti
1965 - v Londýne sa uskutočnila svetová premiéra filmu The Beatles Help!.
1981 - V londýnskej Katedrále sv. Paula sa oženil britský princ Charles s lady Dianou. Sobáš sledovalo na celom svete 750 miliónov televíznych divákov a po svadbe dal denník The Sun Diane prívlastok "Kráľovná sŕdc". Narodili sa im dvaja synovia - William a Harry. Charles a Diana sa rozviedli v roku 1996. Diana zahynula 30. augusta 1997 pri automobilovej nehode v Paríži.

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies