Stalo sa 28. novembra

NETKY.SK • 28 November 2012, 08:29 • 2 min
Stalo sa 28. novembra

Stalo sa 28. novembra - Life style Narodenia 1907 - narodil sa taliansky spisovateľ Alberto Moravia, vl.

slovakia

left justify in out

imgNarodenia 
   1907 - narodil sa taliansky spisovateľ Alberto Moravia, vl. m. Alberto Pincherle. Bol predstaviteľom neorealizmu a patrí k najprekladanejším talianskym prozaikom 20. storočia. Vynikol už v roku 1929 románom Ľahostajní o úpadku talianskej meštianskej rodiny. Túto tému obmieňal v dielach Agostino, Neposlušnosť, Pohŕdanie, Nuda, Pozornosť. Protifašistická tematika sa objavila v románoch Konformista, Rimanka a Horalka, svet rímskych chudákov v Rímskych poviedkach. Mnohé jeho romány a poviedky boli sfilmované. Zomrel v roku 1990. 
   1908 - narodil sa francúzsky antropológ a etnológ Claude Lévi-Strauss, známy ako "otec modernej antropológie". V odborných kruhoch je známy tým, že pretvoril antropológiu a stal sa vedúcim zástancom smeru, ktorý je dnes známy ako štrukturalizmus. Jeho myšlienky zasiahli i do ďalších humanitných vied a filozofie. Počas svojej vyše 60-ročnej kariéry napísal literárne a antropologické diela ako Smutné trópy, Myslenie prírodných národov, Štrukturálna antropológia I. a II. alebo Surové a varené. Zomrel v roku 2009. 
   1948 - narodila sa poľská režisérka a scenárista Agnieszka Holland. Po štúdiu réžie na pražskej FAMU sa venovala najmä divadelnej réžii. Nakrútila filmy: Ako zabiť kňaza, Európa, Európa, Tajomná záhrada, Úplné zatmenie, V tieni Beethovena, Jánošík - Pravdivá história, V tme. 
   1950 - narodil sa americký herec Ed Harris. Počas kariéry si vyslúžil zatiaľ štyri nominácie na Oscara - v roku 1996 za vedľajšiu úlohu v snímke Apollo 13, v roku 1999 tiež za vedľajšiu úlohu v Truman Show, v roku 2001 za titulnú postavu v životopisnej dráme Pollock a najnovšie v roku 2003 za vedľajšiu úlohu v dráme Hodiny. Predstavil sa aj vo filmoch Firma, Čínsky mesiac, Skala, Druhá alebo prvá, Čistá duša, Nepriateľ pred bránami, Ľudská škvrna, História násilia, V tieni Beethovena, Zbohom baby, Útek zo Sibíri, Muž na hrane a i. 
   1960 - narodil sa britský návrhár John Galliano. V rokoch 1987, 1994 a 1995 získal titul Britský návrhár roka a v roku 1997 sa o ocenenie podelil s Alexandrom McQueenom. Od roku 1996 bol kreatívnym šéfom módneho domu Christian Dior, o tento post však prišiel začiatkom roku 2011 po tom, čo ho obvinili z verejného hanobenia pôvodu, rasy, etnickej menšiny či náboženského presvedčenia. Toho sa dopustil svojimi antisemitskými výrokmi počas dvoch incidentov v parížskej kaviarni La Perle. 
   1967 - narodila sa americká modelka, herečka a playmate Anna Nicole Smith, vl. m. Vickie Lynn Hogan. Preslávila sa svadbou s miliardárom Howardom Marshallom II. v roku 1994, keď mala 26 rokov a on 89 rokov. Marshall zomrel rok po svadbe a Smith sa začala súdiť o jeho majetok. Zomrela po predávkovaní liekmi. Zomrela v roku 2007. 
   Úmrtia 
   1680 - zomrel taliansky architekt a sochár Gian Lorenzo Bernini, tvorca princípov barokového slohu. Autor elipsy stĺpovej kolonády pred chrámom sv. Petra v Ríme, baldachýnového cibória v jeho interiéri a viacerých palácov v Ríme. Vytvoril mnohé sochy, busty, náhrobky, oltáre, fontány, ktoré dokonale spájal s architektúrou. Narodil sa v roku 1598. 
   1954 - zomrel taliansky fyzik Enrico Fermi. Zaoberal sa fyzikou vysokých energií a elementárnych častíc. V roku 1938 emigroval do USA, kde sa podieľal na vývoji atómovej bomby v Los Alamos a viedol tím, ktorý postavil prvý jadrový reaktor. V roku 1942 uskutočnil v Chicagu prvú riadenú reťazovú reakciu na svete. Laureát Nobelovej ceny (1938) za využitie pomalých neutrónov na prípravu nových rádioaktívnych prvkov. Narodil sa v roku 1901. 
   2010 - zomrel kanadsko-americký herec Leslie Nielsen. Prelom v jeho kariére znamenala snímka Pripútajte sa, prosím, no známy je predovšetkým zo série komédií Bláznivá strela, v ktorej stvárnil postavu policajta Franka Drebina. Ako komik zaujal i v snímkach Drakuloviny, Agent WC-40, Pán Magor, či dvoch filmoch zo série Scary Movie a i. Narodil sa v roku 1926. 
   Ostatné udalosti 
   1964 - USA vypustili vesmírnu sondu Mariner 4, ktorá v júli 1965 preletela okolo Marsu a zhotovila fotografie jeho povrchu.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies