Stalo sa 27. mája

NETKY.SK • 27 Máj 2012, 07:23 • 2 min
 Stalo sa 27. mája

Stalo sa 27. mája - Life style Narodenia 1924 - narodil sa herec Ladislav Chudík.

slovakia

left justify in out

img

Narodenia
1924 - narodil sa herec Ladislav Chudík. Počas štúdií na Filozofickej fakulte UK v Bratislave navštevoval aj Štátne konzervatórium a zároveň bol elévom v Činohre Slovenského národného divadla (SND). V rokoch 1946 - 1951 bol členom Novej scény ND v Bratislave, v rokoch 1944 - 1946 a od roku 1951 člen Činohry SND. V rokoch 1963 - 1966 bol umeleckým šéfom Činohry SND. Účinkoval napríklad vo filmoch: Varúj...!, Vlčie diery, Priehrada, Kapitán Dabač, Pieseň o sivom holubovi, Polnočná omša, Smrť prichádza v daždi, Putování Jana Amose, Zabudnite na Mozarta, Všichni moji blízcí a i. V roku 2010 získal Českého leva za najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe vo filme Kawasakiho ruže. V televízii stvárnil primára Sovu v seriáli Nemocnice na kraji města a jeho pokračovaní, účinkoval v nespočetných inscenáciách. Bol pedagógom na konzervatóriu v Bratislave a na Vysokej škole múzických umení a v rokoch 1989 - 1990 ministrom kultúry SR.
1943 - narodil sa český herec Luděk Sobota. Pôsobil v divadlách v Ústí nad Labem, v Liberci a v pražskom Semafore. Tiež mal vlastné Směšné divadlo. Z filmových rolí: Jáchyme, hoď ho do stroje, Zítra to roztočíme, drahoušku, Jen ho nechte, ať se bojí, Co je doma, to se počítá, pánové..., Srdečný pozdrav ze zeměkoule, Ještě větší blbec než jsme doufali, Nebát se a nakrást, Chyťte doktora a i.
1956 - narodil sa taliansky režisér Giuseppe Tornatore. Natočil napríklad filmy Kino Raj, Malena, Neznáma, Baaria a i.
1970 - narodil sa anglický herec Joseph Fiennes. Známy je najmä z oscarového filmu Zamilovaný Shakespeare, v ktorom stvárnil slávneho dramatika Williama Shakespeara. Zahral si tiež v historickej životopisnej dráme Kráľovná Alžbeta, vojnovej romantickej dráme Nepriateľ pred bránami, životopisnej dráme Luther, filmovej adaptácii divadelnej hry Kupec Benátsky, životopisnej dráme Zbohom, Bafana alebo seriáloch FlashForward - Spomienka na budúcnosť a Camelot.
1971 - narodil sa britský herec Paul Bettany, známy z filmov Príbeh o rytierovi, Čistá duša, Dogville, Wimbledon, Da Vinciho kód, Légia, Turista, Iron Man 2 a i.
1975 - narodil sa anglický televízny šéfkuchár Jamie Oliver. Napísal napríklad knihy Šéfkuchár bez čapice, Návrat šéfkuchára bez čapice, Jamie´s Kitchen, Šéfkuchár bez čapice - dni plné chutí, Jamie´s Dinners a vydal niekoľko DVD o varení. Angažuje sa tiež v kampani proti nezdravým jedlám, ktoré sú súčasťou jedálnych lístkov štátnych školských jedální vo Veľkej Británii.
1975 - narodil sa americký rapper, multiinštrumentalista a herec André 3000, vlastným menom André Lauren Benjamin. Známy je najmä ako člen hip-hopového dua OutKast. Má však za sebou už aj účinkovanie v televízii a vo filmoch. Objavil sa napríklad v snímkach Štyria bratia, Buď cool, Idlewild alebo Dementi z palubovky.
1987 - narodila sa česká rýchlokorčuliarka Martina Sáblíková. Dvojnásobná olympijská víťazka z Vancouveru 2010 (3000, 5000 m) je aj deväťnásobnou majsterkou sveta a štvornásobnou európskou šampiónkou na viacerých tratiach a vo viacboji. Špecializuje sa na dlhé trate, v rokoch 2007, 2009 a 2010 ju vyhlásili za najlepšiu športovkyňu ČR.
Úmrtia
1840 - zomrel taliansky husľový virtuóz a skladateľ Niccolo Paganini. Objavil nové možnosti v husľovej technike i v kompozícii pre tento nástroj, rozvinul sláčikovú techniku. Autor 24 capriccií pre sólové husle, sonát pre husle a gitaru, husľových koncertov, variácií. Narodil sa v roku 1782.
Ostatné udalosti
1703 - cár Peter I. Veľký založil Sankt-Peterburg, námorný prístav na Baltskom mori pri ústí rieky Nevy.
1937 - v San Franciscu otvorili Golden Gate Bridge. Tento visutý most meria 2 737 metrov.
1963 - americký hudobník Bob Dylan vydal album The Freewheelin' Bob Dylan, na ktorom sú piesne ako Blowin' in the Wind, I Shall Be Free a ďalšie.

 

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies