Stalo sa 27. februára

NETKY.SK • 27 Február 2013, 08:18 • 2 min
Stalo sa 27. februára

Stalo sa 27. februára - Life style Narodenia 1902 - narodil sa americký spisovateľ John Steinbeck.

slovakia

left justify in out

img

Narodenia 

1902 - narodil sa americký spisovateľ John Steinbeck. V románoch a novelách zobrazoval osudy prostých ľudí: Nebeské pastviny, Neznámemu bohu, Rovina Tortilla, Na plechárni, Bitka, Túlavý autobus, Ovocie hnevu, Na východ od raja, O myšiach a ľuďoch. Mnohé z jeho diel boli sfilmované. Laureát Nobelovej ceny za literatúru (1962). Zomrel v roku 1968. 

1912 - narodila sa česká herečka Nataša Gollová. V rokoch 1934 a 1935 hrala v Činohre Slovenského národného divadla v Bratislave a do roku 1971 pôsobila v českých divadelných súboroch. V 30. a 40. rokoch bola však predovšetkým filmovou hviezdou: Kantor Ideál, Kristián, Eva tropí hlouposti, Katakomby, Hotel Modrá hvězda, Roztomilý člověk, Císařův pekař - Pekařův císař a i. Neskôr účinkovala napríklad vo filmoch Drahé tety a já a Konečná stanice. Zomrela v roku 1988. 

1930 - narodila sa americká herečka Joanne Woodward. Kariéru začínala ako modelka. Často bola filmovou partnerkou svojho manžela Paula Newmana. Filmy: Dlhé horúce leto, Rachel, Rachel, Harry a syn, Sklenený zverinec, Pán a pani Bridgeovci, Philadelphia, Vek nevinnosti. V roku 1958 získala Oscara za hlavnú úlohu vo filme Tri tváre Evy. 

1932 - narodila sa americká herečka Elizabeth Taylor. Vo filme začínala v 40. rokoch ako dieťa, účinkovala napríklad v rodinnej snímke Lassie sa vracia . V Hollywoode patrila k najväčším hviezdam, medzi jej najvýznamnejšie filmy patria: Miesto na výslní, Mačka na rozpálenej plechovej streche, Kleopatra, Skrotenie zlej ženy, Komedianti, Modrý vták, Rozbité zrkadlo. Získala dva Oscary za herecké výkony v hlavných úlohách filmov Butterfield 8 a Kto sa bojí Virginie Woolfovej?. V roku 1993 jej americká Akadémia filmových umení a vied udelila Jean Hersholt Humanitarian Award. Zomrela v roku 2011. 

1934 - narodil sa herec Anton Mrvečka. Dlhoročný člen Činohry SND. Účinkoval vo filmoch Havrania cesta, Očovské pastorále, Deň, ktorý neumrie, Veľká noc a veľký deň, Život na úteku, v televízii napríklad Ženský zákon, Buddenbrookovci. Zomrel v roku 1985. 

1945 - narodil sa poľský herec Daniel Olbrychski. Známy je napríklad z filmov Andrzeja Wajdu Popoly, Poľovačka na muchy, Brezový háj, Krajina po bitke, Pán Tadeáš. Výrazné dramatické a intelektuálne typy stvárnil i pod vedením zahraničných režisérov, napríklad v snímkach Plechový bubienok, Pád Talianska, Rosa Luxemburgová, Neznesiteľná ľahkosť bytia, Barbier sibírsky, Legenda o lietajúcom Cypriánovi a i. 

Úmrtia 

1999 - zomrela herečka Viera Bálinthová. Priekopníčka rozhlasového herectva, členka a vedúca Rozhlasového hereckého súboru. Viedla Detskú rozhlasovú dramatickú družinu a vychovala mnoho interpretov detských postáv. Narodila sa v roku 1910.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies