Stalo sa 27. decembra

NETKY.SK • 27 December 2012, 08:41 • 2 min
Stalo sa 27. decembra

Stalo sa 27. decembra - Life style Narodenia 1571 - narodil sa nemecký astronóm Johannes Kepler.

slovakia

left justify in out

img

Narodenia 

1571 - narodil sa nemecký astronóm Johannes Kepler. Bol dvorným matematikom kráľa Rudolfa II. v Prahe. Pôsobil tiež v nemeckom Tübingene i v Grazi. Ako zástanca heliocentrizmu vyvrátil domnienku o kruhových dráhach planét. Matematicky formuloval zákony, ktorými sa riadia pohyby planét - tri Keplerove zákony. Skonštruoval tiež astronomický ďalekohľad. Zomrel v roku 1630. 

1888 - narodil sa český herec Jaroslav Vojta. Dlhoročný člen Národného divadla v Prahe. Z filmov: Řeka, Maryša, Hordubalové, Pohádka máje, Pantáta Bezoušek. Autor spomienok Cesta k Národnímu divadlu. Zomrel v roku 1970. 

1901 - narodila sa nemecko-americká herečka a šansoniérka Marlene Dietrich. vl. m. Maria Magdalene Dietrich. Začínala v berlínskych kabaretoch. Slávnou sa stala po nakrútení filmu Modrý anjel režiséra Josepha von Sternberga. Neskôr hrala aj v ďalších jeho filmoch: Maroko, Zneuctená, Plavovlasá Venuša, Šanghajský expres, Červená cárovná. Ďalej hrala vo filmoch: Anjel, Kráska z New Orleansu, Hrôza na javisku. Počas vojny sa stala americkou občiankou a ako aktívna odporkyňa nacizmu navštevovala spojenecké posádky. Nakrútila tiež film Norimberský proces a napísala memoáre Berte len môj život. Zomrela v roku 1992. 

1920 - narodil sa český herec Jiří Sovák, vl. m. Jiří Schmitzer. V rokoch 1966 - 1983 bol členom Činohry Národného divadla v Prahe a hral napr. vo filmoch: Kam čert nemůže, Až přijde kocour, Nejlepší ženská mého života, Marečku, podejte mi pero, Což takhle dát si špenát, Ať žijí duchové!, Zralé víno, Kolja a mnohých iných. V televízii: Uspořená libra, Hříšní lidé města pražského, Chalupáři, Arabela. Zomrel v roku 2000. 

1925 - narodil sa francúzsky herec Michel Piccoli. Hral napr. vo filmoch Francúzsky kankán, Denník komornej, Kráska dňa, Skrytý pôvab buržoázie, Veľká žranica, Máme pápeža a i. 

1948 - narodil sa francúzsky herec Gérard Depardieu. Známy napr. z filmov: Posledné metro a Cyrano z Bergeracu. Ďalej napr. hral vo filmoch: Sous le soleil de Satan, Camille Claudel, Zelená karta, 1492: Dobytie raja, Môj otec hrdina, Muž so železnou maskou, 102 dalmatínov, Asterix a Obelix, Blanche - kráľovná zbojníkov, Žena môjho muža, Vojna policajtov, Paríž, milujem ťa, Edith Piaf, Asterix a Olympijské hry, Profesionálna manželka, Na mamuta!, Pí a jeho života a i. 

1966 - narodil sa bývalý futbalista Dušan Tittel. Hrával za kluby MFK Dolný Kubín, Slovan Bratislava a Spartak Trnava. Pôsobil aj vo francúzskom Nîmes Olympique a v cyperskom AC Omoni Nicosia. Bol generálnym riaditeľom ŠK Slovan Bratislava. Bývalý prezident Únie ligových klubov (ÚLK). 

1978 - narodil sa herec a spevák Ján Slezák. Študoval na divadelnej fakulte JAMU v Brne. Stvárnil hlavné postavy v muzikáloch Pomáda, Kleopatra, Rebelové, Edit Piaf, Hriešny tanec a Full monty. Na Novej scéne v Bratislave hral v predstaveniach Na skle maľované a Neberte nám princeznú. Hral vo filme Cinka panna. 

1979 - narodila sa česká modelka a Miss ČR 1999 Helena Houdová. Okrem modelingu sa venuje charite, vedie projekt vybudovania bezbariérového letného tábora, ktorý je určený pre deti z detských domovov. V roku 2000 založila nadačný fond Slunečnice. 

Úmrtia 

1923 - zomrel francúzsky architekt a konštruktér Alexandre Gustave Eiffel. Pri stavbách mostov a budov sa zaoberal možnosťami využitia železnej konštrukcie. Pri príležitosti svetovej výstavy v Paríži v roku 1889 postavil svetoznámu vežu, neskôr po ňom pomenovanú - prvú modernú stavbu bez vnútorného uzatvoreného priestoru. Založil tiež prvé laboratórium aerodynamiky. Narodil sa v roku 1832. 

2007 - zomrel český spevák, herec, skladateľ a moderátor Karel Černoch. Spolupracoval s orchestrami Karla Vlacha a Václava Hybša a preslávil sa piesňami Ona se brání, Zrcadlo. Účinkoval v zábavných programoch v televízii a tiež napríklad vo filmoch Petrolejové lampy a Skřivánčí ticho. Narodil sa roku 1943.

Zdroj: SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies