Stalo sa 27. apríla

NETKY.SK • 27 Apríl 2012, 06:11 • 2 min
Stalo sa 27. apríla

Stalo sa 27. apríla - Life style Narodenia 1791 - narodil sa americký maliar, vynálezca a priekopník telegrafu Samuel Morse.

slovakia

left justify in out

img

Narodenia
1791 - narodil sa americký maliar, vynálezca a priekopník telegrafu Samuel Morse. Zostrojil elektromagnetický telegraf a zaviedol do prevádzky telegrafnú abecedu, zloženú z bodiek a čiarok - Morseova abeceda. Zomrel v roku 1872.
1913 - narodila sa česká herečka Zita Kabátová. Pôsobila v mnohých pražských divadlách a od konca 30. rokov hrala vo filmoch: Lízin let do nebe, Tulák Macoun, Přednosta stanice, Pantáta Bezoušek, Muži nestárnou, Kulový blesk, Zapomenuté světlo, Modré z neba, Mach, Šebestová a kouzelné sluchátko, Babí léto, Želary, Hodinu nevíš... a mnohých ďalších.
1932 - narodila sa francúzska herečka Anouk Aimée. Kariéru začínala ako baletka a v 60. rokoch sa preslávila postavami osudových žien vo filmoch významných talianskych a francúzskych režisérov. Z filmografie: Sladký život, Posledný súd, Lola, 8 1/2, Muž a žena, Skok do prázdna, Muž a žena po 20 rokoch, miniseriál Napoleon.
1938 - narodil sa filmový režisér Dušan Hanák, jeden z najvýznamnejších predstaviteľov novej vlny kinematografie 60. rokov. Príznačná je preňho práca s nehercami, používa čierno-biely materiál a ďalšie dokumentaristické postupy. Filmy: 322, Obrazy starého sveta, Ružové sny, Ja milujem, ty miluješ, Tichá radosť, Súkromné životy, Papierové hlavy. Pôsobí ako pedagóg v Ateliéri dokumentárnej tvorby na Filmovej a televíznej fakulte na Vysokej škole múzických umení v Bratislave.
1956 - narodila sa česká herečka a speváčka Dagmar Patrasová. Pôsobila v divadle Semafor, hrala v televíznych seriáloch Návštěvníci a Arabela, vo filmoch Smrt stopařek, Trhák, Choking hazard. V ostatných rokoch sa venuje najmä tvorbe pre deti.
1972 - narodila sa česká herečka Lenka Vlasáková. Pôsobí v pražských divadlách. Držiteľka Českého leva ako najlepšia herečka v hlavnej úlohe drámy Lea (1996) režiséra Ivana Fílu. Ďalej hrala napríklad vo filmoch: Paralelní světy, Útěk do Budína, Jak básníci neztrácejí naději, Tajnosti, O rodičích a dětech, U mě dobrý, Kawasakiho růže, Ženy v pokušení, Vrásky z lásky a napríklad v televíznom seriáli Hraběnky.
Úmrtia
2002 - zomrel herec Gustáv Valach. Dlhoročný člen Činohry SND, vynikol najmä v rázovitých, psychologicky zložitých postavách. Hral napríklad vo filmoch Biela tma, Rodná zem, Senzi mama, Ženský zákon, Drak sa vracia, Javor a Juliana, Stíny horkého léta, Pod jezevčí skálou, Kohút nezaspieva. Narodil sa v roku 1921.
2004 - zomrel divadelný a televízny režisér Pavol Haspra. Začínal v nitrianskom Krajovom divadle, od roku 1962 bol režisérom Činohry SND v Bratislave, kde sa zaradil medzi profilových režisérov. Úspechy zožal najmä s modernou svetovou divadelnou tvorbou, režírovaním diel Albeeho, Millera, O´Neilla i Williamsa. Venoval sa však i domácej tvorbe, režíroval hry Karvaša, Králika, Kováčika, Kočana, Soloviča a i. Venoval sa tiež réžii v televízii, kde vynikol v cykle Svetová dráma na obrazovke. Narodil sa v roku 1929.
Ostatné udalosti
1967 - v kanadskom Montreale otvorili Svetovú výstavu - Exposition universelle alebo jednoducho EXPO.

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies