Stalo sa 26. júla

NETKY.SK • 25 Júl 2012, 19:59 • 2 min
Stalo sa 26. júla

Stalo sa 26. júla - Life style Narodenia 1890 - narodil sa priekopník slovenskej kinematografie Ján Závodný.

slovakia

left justify in out

img

Narodenia
1890 - narodil sa priekopník slovenskej kinematografie Ján Závodný. V roku 1908 odišiel do USA a v roku 1920 spoluzakladal Tatra Film Corporation, s ktorou v roku 1921 nakrútili na Slovensku film Jánošík. Zomrel v roku 1980.
1922 - narodil sa americký režisér Blake Edwards, vl. m. William Blake Crump. Svoju kariéru začal ako herec a scenárista, ako režisér sa preslávil predovšetkým komédiami, z ktorých najznámejšie sú Raňajky u Tiffanyho alebo séria filmov o Ružovom panterovi v hlavnej role s Petrom Sellersom, konkrétne Ružový panter, Návrat Ružového pantera, Ružový panter opäť zasahuje, Pomsta Ružového pantera a Stopa Ružového pantera. Režíroval aj snímku Kliatba Ružového pantera, v ktorej však už Sellers neúčinkoval. V roku 1982 nakrútil film Viktor, Viktória, za ktorého scenár bol nominovaný na Oscara. Čestného Oscara za celoživotný prínos filmovému priemyslu získal v roku 2004. Zomrel v roku 2010.
1922 - narodil sa americký herec Jason Robards. Držiteľ dvoch Oscarov v kategórii Najlepší herec vo vedľajšej úlohe vo filmoch Všetci prezidentovi muži a Júlia. Ďalej hral v legendárnom westerne Sergia Leoneho Vtedy na Západe a tiež vo filmoch Tora! Tora! Tora!, Vraždy v ulici Morgue, Proces, Philadelphia, Noviny, Magnólia a i. Zomrel v roku 2000.
1928 - narodil sa americký režisér a scenárista Stanley Kubrick. Začínal ako fotoreportér a neskôr sa venoval nakrúcaniu dokumentov. V roku 1953 nakrútil svoj prvý celovečerný film Strach a túžba. Ďalšie filmy: Cesty slávy, Spartakus, Lolita, Dr. Divnoláska alebo Ako som sa naučil nerobiť si starosti a mať rád bombu, 2001: Vesmírna odysea, Mechanický pomaranč, Barry Lyndon, Osvietenie, Olovená vesta. Kubrick získal len jedného Oscara - v roku 1969 za vizuálne efekty vo filme 2001: Vesmírna odysea. Premiéry svojho posledného filmu, psychologickej drámy Široko zatvorené oči, v ktorej hrali hlavné úlohy Nicole Kidman a Tom Cruise, sa nedožil. Zomrel v roku 1999.
1940 - narodil sa scénický a kostýmový výtvarník Milan Čorba. Pôsobí v Slovenskom národnom divadle, no navrhoval kostýmy i pre televíziu i film ako napr. Balada o siedmich obesených, Mário a kúzelník, Môj úbohý Marat, Macbeth, Ružové sny, Tisícročná včela. Venuje sa aj pedagogickej činnosti, bol dekanom Činohernej a bábkarskej fakulty VŠMU a rektorom Vysokej školy múzických umení (VŠMU).
1943 - narodil sa britský rockový spevák a herec Mick Jagger, frontamn skupiny The Rolling Stones. Okrem toho pôsobí aj ako sólový interpret a tiež vo formácii SuperHeavy. Ako herec sa predstavil napríklad v snímkach Ned Kelly, Performance, Muž z Elysejských polí, Enigma.
1944 - narodil sa divadelník Stanislav Štepka. Zakladateľ, dramatik, herec a režisér Radošinského naivného divadla (RND) a tvorca jeho osobitej poetiky. Pre RND napísal väčšinu hier: Jááánošííík, Človečina, Hrob lásky, Kúpeľná sezóna, Čierna ovca, Ženské oddelenie, Hotel Európa, Slovenské tango, Nevesta predaná Kubovi, Na jeden dotyk, Ako som vstúpil do seba, Ako sme sa hľadali, Generál, Vygumuj a napíš, Hra o láske, Desatoro, Veľké ilúzie, Mám okno, Nesladím, Šťastné konce a mnohých ďalších. Písal tiež hry pre Divadlo pre deti a mládež v Trnave, v 80. rokoch mal humoristickú reláciu v Slovenskom rozhlase. Autor textov piesní, filmových a televíznych scenárov.
1945 - narodila sa britská herečka Helen Mirren, vl. m. Helen Lydia Mironoff. Známa je najmä postavou britskej kráľovnej Alžbety II. v dráme Kráľovná, za ktorú získala Oscara, Zlatý glóbus, cenu BAFTA i Európsku filmovú cenu. Ďalšie tri nominácie na Oscara jej vyniesli snímky Šialenstvo kráľa Juraja, Gosford Park a The Last Station. Účinkovala aj v sérii britských kriminálnych filmov Hlavný podozrivý, komédii Hore bez, televíznom filme Kráľovná Alžbeta, za ktorý získala cenu Emmy a Zlatý glóbus, či kriminálnom trileri Na odstrel.
1949 - narodil sa britský hudobník Roger Taylor, známy predovšetkým ako bubeník a vokalista rockovej skupiny Queen. Začínal v kapele Smile, ktorá bola predchodcom Queen. Taylor okrem toho vydal aj štyri sólové albumy a tiež je zakladateľom zoskupenia The Cross, ktoré má na svojom konte tri štúdiovky.
1959 - narodil sa americký herec, režisér a scenárista Kevin Spacey. Na svojom konte má dve Ceny americkej filmovej akadémie - v kategórii Najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe ho ocenili za kriminálny triler Zvyčajní podozriví a v kategórii Najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe za drámu Americká krása. Známy je aj z filmov Smrtiaca epidémia, Sedem, Vyjednávač, Svet podľa Prota, Život Davida Galea, Superman sa vracia, Muži, čo čumia na kozy, Šéfovia na zabitie a iných.
1964 - narodila sa americká herečka Sandra Bullock. Účinkovala v snímkach: Demolition Man, Sieť, Nebezpečná rýchlosť, Kate a Leopold, Láska a vojna, Kým si spal, 28 dní, Láska s výstrahou, Crash, Dom pri jazere, Predtucha, Návrh a iných. V roku 2010 získala Oscara v kategórii Najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe za drámu Zrodenie šampióna. V tom istom roku však získala aj Zlatú malinu pre najhoršiu herečku za komédiu Slečna zamilovaná.
1973 - narodila sa britská herečka Kate Beckinsale. Hrala vo filmoch ako Pearl Harbor, Underworld: Boj v podsvetí, Letec, Underworld: Boj v podsvetí 2, Klik - život na diaľkové ovládanie, Biela smrť, Sme v pohode, Kontraband a iných.
Úmrtia
2006 - zomrel spisovateľ Vojtech Zamarovský, autor literatúry faktu. Napísal knihy Za siedmimi divmi sveta, Objavenie Tróje, Za tajomstvom ríše Chetitov, Na počiatku bol Sumer, Bohovia a hrdinovia antických bájí, Dejiny písané Rímom, Grécky zázrak, Ich veličenstvá pyramídy, Epos o Gilgamešovi, Vzkriesenie Olympie, Aeneas, Bohovia a králi starého Egypta, Sinuhet, Návrat do staroveku. Venoval sa aj televíznej dokumentaristike. Za svoju literárnu i televíznu tvorbu získal mnoho ocenení, v Trenčíne založili Múzeum antiky Vojtecha Zamarovského. Vo svete sa predali viac ako dva milióny výtlačkov jeho kníh v 10 jazykoch. Prvý nositeľ Ceny Egona Ervina Kischa, v marci 2006 mu Atény udelili čestné ocenenie Veľvyslanec helenizmu. Narodil sa v roku 1919.
2007 - zomrel herec Ernest Šmigura, dlhoročný člen Divadla Andreja Bagara (DAB) v Nitre, kde pôsobil od r. 1960. Hral napríklad v inscenáciách U nás taká obyčaj, Smrť Ďurka Langsfelda, Pomocník, Herodes a Herodias, Krysiar, Tom Sawyer, 1 + 1 = 3, Fidlikant na streche, Grék Zorba, Čajka, Príbehy obyčajného šialenstva, Mariša, Peter Pan, Svätenie jari, Šoumeni, Búrlivé výšiny. Stvárnil aj množstvo menších postáv v televíznych inscenáciách a rozprávkach, účinkoval vo filme Eduarda Grečnera Jaškov sen. Narodil sa v roku 1930.
Ostatné udalosti
1803 - prvá verejná konská železnica začala prevádzku medzi Wandsworthom a Croydonom vo Veľkej Británii. Cestujúci si museli obstarať vlastné kone a vozidlá.
1828 - v bratislavskej Petržalke otvorili letné drevené divadlo, ktoré neskôr prebudovali na dnešnú Arénu.

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies