Stalo sa 26. apríla

NETKY.SK • 26 Apríl 2012, 04:44 • 2 min
Stalo sa 26. apríla

Stalo sa 26. apríla - Life style   26.

slovakia

left justify in out

 

img26. apríla Svetový deň duševného vlastníctva

 Narodenia

1959 - narodil sa herec Maroš Kramár. Herectvo vyštudoval na Štátnom konzervatóriu v Brne. Pôsobil v brnianskom Mahenovom divadle, v Divadle Andreja Bagara v Nitre a od r. 1985 bol členom Činohry Slovenského národného divadla (SND), kde v súčasnosti hrá ako hosť. Pravidelne spolupracuje s televíziou, na obrazovke sa objavil už v r. 1971 v inscenácii Ivkova biela mať. Filmy, televízne inscenácie a seriály: Výlet do mladosti, Lampáš malého plavčíka, Iná láska, Víkend za milión, Fontána pre Zuzanu 2, Na krásnom modrom Dunaji, Suzanne, Královský slib, Letiště, Ordinácia v ružovej záhrade a i.
1963 - narodil sa čínsky herec a majster bojových umení Jet Li, vl. m. Li Lien-ťie. Z filmografie: Legenda o červenom drakovi, Smrtonosná zbraň 4, Romeo musí zomrieť, Jediný, Bozk draka, Hrdina, Kolíska do hrobu, Utrhnutý z reťaze, Obávaný bojovník, Osamelý zabijak, Múmia: Hrob dračieho cisára, The Expendables a i.
1969 - narodil sa herec Roman Pomajbo. Pôsobil v Divadle Andreja Bagara v Nitre, v Trnavskom divadle a na rôznych bratislavských scénach. V Slovenskej televízii účinkoval napr. v zábavnej relácii SOS.
1979 - narodila sa česká herečka Klára Issová. Študovala na Štátnom konzervatóriu v Prahe a pôsobí vo viacerých divadlách, napr. v Divadle pod Palmovkou, v Divadle na Jezerce a i. Držiteľka Českého leva za stvárnenie vedľajšej úlohy vo filme Nejasná správa o konci sveta. Hrala vo filmoch Indiánské léto, Co chytneš v žitě, Anděl Exit, Královský slib, Anděl Páně, Grandhotel, Medvídek, Jménem krále, Přežít svůj život a i.
Úmrtia
1970 - zomrel švajčiarsky spisovateľ John Knittel. Autor románov El Hakim, Via Mala. Narodil sa v roku 1891.
Ostatné
1986 - odohrala sa najhoršia havária v histórii - v jadrovej elektrárni v Černobyle na Ukrajine vybuchol štvrtý energoblok. Havária si vyžiadala život niekoľko tisíc ľudí a negatívne ovplyvnila život približne 300 000 ľudí na Ukrajine a v Bielorusku. Po explózii sa obrovský rádioaktívny mrak dvíhal do výšky jedného kilometra a postupne svojou rádioaktivitou zamoril územie Európy s rozlohou niekoľko tisíc štvorcových kilometrov.
2002 - na škole v nemeckom Erfurte zabil 19-ročný bývalý študent školy Robert Steinhäuser 13 učiteľov, dvoch študentov a policajta. Následne spáchal samovraždu.

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies