Stalo sa 25. októbra

NETKY.SK • 24 Október 2012, 12:32 • 2 min
Stalo sa 25. októbra

Stalo sa 25. októbra - Life style Narodenia 1881 - narodil sa španielsky maliar, grafik, sochár a keramikár Pablo Picasso, celým menom Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Ruiz y Picas

slovakia

left justify in out

img

Narodenia 

1881 - narodil sa španielsky maliar, grafik, sochár a keramikár Pablo Picasso, celým menom Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Ruiz y Picasso. Zakladateľ moderného umenia, tvorca kubizmu, zúčastnil sa na všetkých umeleckých revolúciách prvej polovice 20. storočia. V roku 1904 sa presťahoval do Francúzska. Keď v roku 1937 Hitlerove lietadlá zmasakrovali obec Guernica, vytvoril obrovské plátno s týmto názvom, ktoré sa stalo symbolom utrpenia civilistov a šialenstva vojny. Najznámejšie diela: Slečny z Avignonu, Harlekýn, Kúpajúce sa ženy na morskom brehu, Sen. Po smrti zanechal asi 35 000 obrazov, kresieb a sôch. Zomrel v roku 1973. 

1888 - narodil sa americký letec a polárnik Richard Evelyn Byrd. Ako prvý dosiahol lietadlom severný pól - 9. mája 1926 a južný pól - 29. novembra 1929. Založil antarktickú základňu Little America. Zomrel v roku 1957. 

1931 - narodila sa francúzska herečka Annie Girardot. Herectvo absolvovala na parížskom konzervatóriu. V rokoch 1954 - 1957 bola členkou Comédie-Française, vystupovala v kabaretoch i v televízii. Z filmov: Rocco a jeho bratia, Stará panna, Najcennejšie, čo mám, Prežiť si svoje peklo, Nežné kura, Ukradli torzo Jupitera!, Pianistka, Utajený. Zomrela v roku 2011. 

1932 - narodil sa český maliar a filmový výtvarník Theodor Pištěk ml. Navrhol kostýmy k približne 100 filmom, napríklad Markéta Lazarová, Údolí včel, Dívka na koštěti, Jak utopit dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách, Adéla ještě nevečeřela, Stíny horkého léta, Postřižiny, Valmont. V roku 1985 získal Oscara za kostýmy pre film Amadeus Miloša Formana.

1946 - narodil sa slovenský herec, recitátor a pedagóg Dušan Jamrich. Od roku 1970 je členom Činohry SND, v rokoch 1991 - 1996 a 1998 - 2005 bol generálnym riaditeľom SND. Z divadelných rolí: Jochanan (P. O. Hviezdoslav - Herodes a Herodias), Orestes (J. W. Goethe - Ifigénia na Tauride), Dosužev (A. N. Ostrovskij - Výnosné miesto). V súčasnosti hrá napríklad v inscenáciách Christopher Hampton Popol a vášeň, W. Shakespeare Coriolanus. Účinkovanie vo filmoch a v televízii: Parížski mohykáni, Povstalecká história, Kohút nezaspieva, Alžbetin dvor, Štúrovci a i. 

1949 - narodil sa český herec Jiří Schmitzer. Člen pražského divadla Ypsilonka. Držiteľ dvoch Českých levov ako najlepší herec v hlavnej úlohe vo filmoch Bumerang a Kráska v nesnázích. Z ďalších filmov a seriálov: Marečku, podejte mi pero!, Postřižiny, Slavnosti sněženek, Vesničko má, středisková, Dům pro dva, Černí baroni, Zdivočelá země, Báječná léta pod psa, Četnické humoresky, Místo nahoře, Dobrá čtvrť, Gympl, U mě dobrý, Kuky se vrací, Cesta do lesa. 

1959 - narodil sa herec, humorista a spevák Miro Noga. Absolvoval štúdium herectva na bratislavskej VŠMU. Už počas štúdia bol spoluzakladateľom a členom kabaretnej skupiny Strapatí gentlemani (Fujarová show, Rýchlokurz geniality, Show mix). Spolu so Štefanom Skrúcaným účinkoval vo viacerých politicko-saritických programoch. Od roku 1990 je členom bratislavskej Astorky ´90. Účinkovanie vo filme a televízii: Utekajme, už ide!, Polepetko, Mahuliena, zlatá panna, Sedem jednou ranou, Vášnivé známosti, Bumerang, Ranč U zelené sedmy, Rivers of Babylon, Hanele, Mŕtvola musí zomrieť a i. V roku 2011 získal divadelnú cenu DOSKY za stvárnenie hlavnej mužskej postavy Gazdu v inscenácii hry Ondreja Šulaja Gazdova krv, ktorú uviedlo Divadlo Astorka Korzo ´90 Bratislava. 

1971 - narodila sa japonsko-americká huslistka Midori Goto. Debutovala ako 11-ročná s newyorskými filharmonikmi. Z diskografie: Paganini: 24 Caprices for Solo Violin, Op.1, Live at Carnegie Hall, Encore!, Midori's 20th Anniversary CD, The Essential Midori a mnohé ďalšie. 

1984 - narodila sa americká speváčka Katy Perry, vl. m. Katheryn Elizabeth Hudson. Už ako dieťa spievala v kostole a svoj debutový album Katy Hudson vydala v 2001. Úspech sa jej však podarilo získať až v roku 2008 s druhým albumom One of the Boys. Tretiu štúdiovku Teenage Dream vydala v roku 2010. 

Ostatné udalosti 

1995 - britská kráľovná Alžbeta II. udelila rytiersky titul spevákovi Cliffovi Richardovi.

Zdroj: SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies