Stalo sa 25. mája

NETKY.SK • 25 Máj 2012, 05:38 • 2 min
Stalo sa 25. mája

Stalo sa 25. mája - Life style Narodenia 1916 - narodil sa herec Alojz Kramár.

slovakia

left justify in out

img

Narodenia
1916 - narodil sa herec Alojz Kramár. Pôsobil v bratislavských divadlách a hral napríklad vo filmoch: Priehrada, Kozie mlieko, V piatok trinásteho, Zemianska česť, Jerguš Lapin, Obchod na korze a i. Zomrel v roku 1985.
1935 - narodila sa herečka Eva Poláková. Bola členkou Štátneho divadla v Košiciach, Štátneho divadla v Ostrave a Činohry Slovenského národného divadla v Bratislave. Hrala tiež vo filmoch Posledná bosorka, Smrt si říká Engelchen, Námestie svätej Alžbety. Účinkovala aj v rozhlase. Zomrela v roku 1973.
1939 - narodil sa britský herec Ian McKellen. Preslávil sa najmä ako čarodejník Gandalf v trilógii Pán prsteňov a ako Magneto v sérii filmov o mutantoch X-men. Známy je aj ako aktívny bojovník za práva homosexuálov. Držiteľ prestížnej divadelnej ceny Tony a dvoch nominácií na Oscara dostal v roku 1991 od britskej kráľovnej Alžbety II. rytiersky titul.
1949 - narodila sa česká herečka Eliška Balzerová. Dlhoročná členka pražského Divadla na Vinohradech, v roku 1995 s kolegom Tomášom Töpferom zachránili zdevastovanú budovu Divadla Na Fidlovačce, kde tiež obaja pôsobia. Účinkovala v mnohých televíznych inscenáciách a v seriáloch, no najväčšiu slávu jej priniesla postava doktorky Alžbety Čeňkovej v seriáli Nemocnica na kraji mesta a jeho pokračovaniach. Zaujala tiež vo filmovej komédii S tebou mě baví svět. Ďalšie filmy: Vrchní, prchni!, Pěsti ve tmě, Městem chodí Mikuláš, Ženy v pokušení, Láska je láska a i.
1963 - narodil sa kanadský herec a komik Mike Myers, známy predovšetkým zo snímok Wayneov svet, Waynov svet 2, Špionátor, Austin Powers: Špión, ktorý ma pretiahol, Austin Powers v Zlatom úde a Nehanební bastardi.
1969 - narodila sa americká herečka, režisérka a scenáristka Anne Heche. Filmy: Viem, čo ste robili minulé leto, Vrtieť psom, Donnie Brasco, 6 dní, 7 nocí, Sopka, John Q.,
1975 - narodila sa americká speváčka, rapperka a herečka Lauryn Hill. Preslávila sa ako členka formácie Fugees. V roku 1998 vydala debutový sólový album The Miseducation of Lauryn Hill, ktorý jej vyniesol päť cien Grammy. Zahrala si vo filmoch Sestra v akcii 2: Opäť v habite či Restaurant.
Ostatné udalosti
1973 - vyšiel debutový album britského multiinštrumentalistu Mikea Oldfielda Tubular Bells.

 

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies