Stalo sa 25. júna

NETKY.SK • 25 Jún 2012, 19:55 • 2 min
 Stalo sa 25. júna

Stalo sa 25. júna - Life style Narodenia 1852 - narodil sa španielsky architekt Antoni Gaudí, významný predstaviteľ secesie.

slovakia

left justify in out

img

Narodenia
1852 - narodil sa španielsky architekt Antoni Gaudí, významný predstaviteľ secesie. Najvýznamnejším a najpodivuhodnejším dielom je dosiaľ nedokončený chrám Sagrada Família v Barcelone. Z neskorších diel sú najznámejšie park a palác Güell v Barcelone, v ktorých sa takmer neobjavujú priame línie. Zomrel v roku 1926.
1903 - narodil sa anglický prozaik George Orwell, vl. m. Eric Arthur Blair. Autor alegoricko-satiristických románov o totalitných režimoch: Zvieracia farma a 1984. Ďalšie diela: Barmské dni, Ako som strieľal slona a iné eseje, Nad vodu a chytiť dych, Farárova dcéra. Zomrel v roku 1950.
1924 - narodil sa americký režisér, scenárista a producent Sidney Lumet. Počas svojej kariéry si vyslúžil päť nominácií na Oscara a v roku 2005 získal od americkej Akadémie filmových umení a vied čestnú cenu za celoživotné dielo. Začínal réžiou živých televíznych programov a ako filmový režisér obľuboval nakrúcanie v uliciach New Yorku. Jeho prvým celovečerným filmom bola súdna dráma Dvanásť rozhnevaných mužov. V sedemdesiatych rokoch 20. storočia spolupracoval s Al Pacinom na snímkach Serpico a Psie popoludnie. Podľa scenára Paddyho Chayefského režíroval satiru o televíznom biznise Network. Jeho posledným filmom bol kriminálny triler Než sa diabol dozvie, že si mŕtvy. Zomrel v roku 2011.
1963 - narodil sa britský spevák George Michael, vl. m. Georgios Kyriakos Panayiotou. Kariéru odštartoval v roku 1980 v skupine Wham. Neskôr sa vydal na sólovú dráhu, vydal albumy napr. Faith, Listen Without Prejudice Vol. 1, Older, Songs from the Last Century a Patience. Je jedným z najpredávanejších hudobníkov súčasnosti. Počas svojej viac ako 30-ročnej kariéry získal množstvo ocenení, vrátane troch Brit Awards, štyroch Ivor Novello Awards a dvoch Grammy.
1966 - narodila sa herečka Petra Vančíková-Kolevská. Známa je najmä z filmu Perinbaba režiséra Juraja Jakubiska. Ďalej hrala vo filmoch Zánik samoty Berhof, Svět nic neví, Prokletí domu Hajnů, Sedm hladových, Kanárska spojka. V súčasnosti sa venuje produkcii, spolupracuje so Slovenskou televíziou.
1967 - narodila sa herečka Henrieta Mičkovicová. Hrá v bratislavských divadlách. Z filmografie: Kamarád do deště II - Příběh z Brooklynu, ...kone na betóne, Tábor padlých žien. Účinkuje aj v televízii.
1974 - narodil sa filmový dokumentarista Marko Škop. Študoval žurnalistiku na Filozofickej fakulte UK v Bratislave a dokumentaristiku na VŠMU. V roku 2005 zaujal dokumentárnym filmom Slávnosť osamelej palmy. Dokument Iné svety s podtitulom Made in Šariš získal v roku 2006 na 41. Medzinárodnom filmovom festivale Karlovy Vary v súťaži dokumentárnych filmov Zvláštne uznanie poroty dokumentárnych filmov. Jeho ďalší dokument Osadné v Karlových Varoch vyhral. Snímku tiež nominovali na Griersonovu cenu na londýnskom festivale Times BFI.
Úmrtia
1997 - zomrel francúzsky oceánológ Jacques-Yves Cousteau. Zaoberal sa výskumom života morskej fauny a flóry, ekologickými vzťahmi a ochranou životného prostredia. So svojou loďou Calypso podnikol cestu okolo sveta a nakrútil televízny seriál. Režisér dokumentárnych filmov: Vraky, Svet ticha, Svet bez slnka. Vynálezca aqualungu - potápačského dýchacieho prístroja. Bol riaditeľom Oceánografického múzea v Monaku. Autor viacerých kníh. Narodil sa v roku 1910.
2005 - zomrel český herec Jiří Kodet. Dlhoročný člen Činoherného klubu, od roku 1991 účinkoval v Národnom divadle. Filmy: Probuzení, Vyšší princip, O něčem jiném, Morgiana, Hra o jablko, Signum laudis, Smrt talentovaného ševce, Anděl s ďáblem v těle, Panelstory, Musíme si pomáhat. V roku 1998 získal Českého leva ako najlepší herec vo vedľajšej úlohe vo filme Knoflikáři a v roku 2000 ho ocenili za hlavnú rolu vo filme Pelíšky. Narodil sa v roku 1937.
2009 - zomrela americká herečka Farrah Fawcett. Pôvodne modelka a televízna hviezda je známa najmä zo seriálu Charlieho anjeli. Z filmografie: Uvidíme sa ráno, Otec ako má byť, Dr. T a jeho ženy a i. Narodila sa v roku 1947.
2009 - zomrel americký spevák Michael Jackson, známy ako Kráľ popu. Kariéru začal v skupine Jackson 5, v ktorej vystupoval spolu s bratmi Jackiem, Titom, Jermainom a Marlonom. Ako sólový spevák debutoval v roku 1971 singlom Got to Be There z rovnomenného albumu. Po ňom nasledovali nahrávky Ben, Music & Me, Forever, Michael, Off the Wall, Thriller, Bad, Dangerous, HIStory: Past, Present and Future, Book I a Invincible. Najznámejšie hity: Beat It, Billie Jean, Thriller, Black or White, Heal the World a i. Narodil sa v roku 1958.
Ostatné udalosti
1741 - v Bratislave korunovali za uhorskú kráľovnú Máriu Teréziu.

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona