Stalo sa 25. júla

NETKY.SK • 24 Júl 2012, 21:19 • 2 min
Stalo sa 25. júla

Stalo sa 25. júla - Life style Narodenia 1914 - narodil sa režisér a scenárista Vladimír Bahna.

slovakia

left justify in out

img

Narodenia
1914 - narodil sa režisér a scenárista Vladimír Bahna. Patril k prvej generácii slovenských filmových režisérov. Autor dokumentárnych a hraných filmov, často adaptácií literárnych predlôh: Pole neorané, Žena z vrchov, Zemianska česť, Posledná bosorka, Dom na rázcestí, Námestie svätej Alžbety, Stopy na Sitne, Slnečný kúpeľ, trojdielny film Generácia, Skrytý prameň a i. Zomrel v roku 1977.
1967 - narodil sa americký herec Matt LeBlanc. Známy predovšetkým ako Joey Tribbiani zo seriálu Priatelia a jeho voľného pokračovania Joey. Zahral si aj vo filmoch Charlieho anjeli, Charlieho anjeli: Na plný plyn a iných.
Úmrtia
2003 - zomrel britský režisér a herec John Schlesinger. V roku 1970 získal Oscara za réžiu filmu Polnočný kovboj s Jonom Voightom a Dustinom Hoffmanom v hlavných úlohách. Okrem toho si vyslúžil aj ďalšie dve nominácie na cenu americkej Akadémie filmových umení a vied - v roku 1966 za drámu Miláčik a v roku 1972 za Sunday Bloody Sunday. Nakrútil tiež filmy Deň kobyliek, Maratónec, Psychopat zo San Francisca, Nevinný a podieľal sa na dokumentárnej snímke Očami ôsmich o XX. olympijských hrách v Mníchove. V roku 2000 režíroval svoj posledný film Správna vec. Narodil sa v roku 1926.
Ostatné udalosti
1909 - francúzsky letec Louis Blériot ako prvý preletel kanál La Manche.
1978 - v britskom Oldhame sa narodilo prvé "dieťa zo skúmavky" Louise Brown. Nová metóda, ktorá mala pomôcť neplodným bezdetným párom, vyvolala množstvo etických i právnych otázok - darcovstvo spermií, donosenie dieťaťa cudzou matkou, využívanie embryí na výskumné ciele a ďalšie. Na Slovensku sa prvé "dieťa zo skúmavky" narodilo 4. mája 1991 na 1. gynekologicko-pôrodníckej klinike v Bratislave.

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona