Stalo sa 25. februára

NETKY.SK • 24 Február 2013, 19:41 • 2 min
Stalo sa 25. februára

Stalo sa 25. februára - Life style Narodenia 1707 - narodil sa taliansky dramatik Carlo Goldoni.

slovakia

left justify in out

img

Narodenia 

1707 - narodil sa taliansky dramatik Carlo Goldoni. Zakladateľ talianskej realistickej komédie. Profesionálny dramaturg benátskych divadelných spoločností a riaditeľ Talianskej komédie v Paríži. Diela: Čertice, Sluha dvoch pánov, Vtipná slúžka a i. Zomrel v roku 1793. 

1841 - narodil sa francúzsky impresionistický maliar Pierre-Auguste Renoir. Spočiatku bol ovplyvnený realistami. Vynikajúci kolorista, skúmal vlastnosti svetelných farebných efektov. Maľoval obľúbené žánrové scény: Tanec v Moulin de la Galette, Raňajky veslárov a ženské akty: Kúpajúce sa ženy, Spánok po kúpeli. Zomrel v roku 1919. 

1842 - narodil sa nemecký spisovateľ Karl May. Autor viac ako 70 dobrodružných románov, napríklad indiánskych z Divokého západu: Winnetou, Poklad na Striebornom jazere, románov z Blízkeho východu: Divokým Kurdistanom. Mnohé jeho diela boli sfilmované. Zomrel v roku 1912. 

1873 - narodil sa taliansky operný spevák, tenorista Enrico Caruso. Začínal v talianskych provinčných divadlách, neskôr pôsobil v milánskej La Scale i Londýne. Od r. 1903 bol členom Metropolitnej opery v New Yorku. Častý partner opernej divy Emmy Destinn. Zomrel v roku 1921. 

1943 - narodil sa britský hudobník George Harrison. Preslávil sa ako gitarista a spevák legendárnej skupiny The Beatles. Už pred rozpadom Beatles vydal dva sólové albumy - soundtrack Wonderwall Music a experimentálnu nahrávku Electronic Sound. Za jeho prvý skutočný sólový album je však považovaný až trojalbum All Things Must Pass z roku 1970. Ako sólista vydal celkovo jedenásť štúdiových albumov, posledný s názvom Brainwashed vyšiel takmer rok po jeho úmrtí. Zomrel v roku 2001. 

1952 - narodil sa český herec Vladimír Kratina. Z filmografie: Evo, vdej se!, Oldřich a Božena, Fontána pre Zuzanu, Hranaři. Často účinkuje v televízii, napríklad v seriáloch Náves, Místo v životě a Letiště. 

1966 - narodila sa americká herečka Téa Leoni, vl. m. Elizabeth Téa Pantaleoni. Je známa napríklad z filmov Bad Boys, Drvivý dopad, Otec rodiny, Jurský park 3, Hollywood Ending, Finty Dicka a Jane, Majstrovský plán a i. 

1971 - narodil sa americký herec a režisér Sean Astin. Hral napríklad vo filmoch The Goonies, Vojna Roseovcov, Rudy, či v trilógii Pán prsteňov, a režíroval niektoré časti seriálov Perversions of Science a Angel. 

Úmrtia 

2003 - zomrel taliansky herec a režisér Alberto Sordi. Preslávili ho Felliniho filmy Biely šejk a Darmošľapi a tragikomédie Veľká vojna či Vysoká kartová hra, ďalej Báječní muži na lietajúcich strojoch a film Viem, že vieš, že viem. Jeho komediálne role sa často menili v tragikomické postavy, ktoré reflektovali spoločenské problémy. Narodil sa v roku 1920. 

Ostatné udalosti 

1962 - v Košiciach začalo vysielať piate televízne štúdio Československej televízie.

Zdroj: SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona