Stalo sa 24. septembra

NETKY.SK • 24 September 2012, 06:42 • 2 min
Stalo sa 24. septembra

Stalo sa 24. septembra - Life style Narodenia 1941 - narodila sa americká fotografka Linda McCartney.

slovakia

left justify in out

img

 Narodenia 
   1941 - narodila sa americká fotografka Linda McCartney. Ako známa fotografka rockových hviezd sa zoznámila aj so svojím manželom - členom skupiny The Beatles Paulom McCartneym. Po rozpade skupiny bola členkou jeho formácie Wings. Ochranárka zvierat, zakladateľka Nadácie Lindy McCartney, autorka vegetariánskych kuchárskych kníh. Zomrela v roku 1998. 
   1946 - narodil sa český pesničkár Jan Nedvěd. Venuje sa tvorbe a interpretácii trampských piesní. Spolu so svojím bratom Františkom pôsobil v skupine Brontosauři, tiež hrával so Spirituál kvintetom. Vystupuje aj sólovo, prípadne so skupinou Příbuzní. 
   1955 - narodila sa česká herečka Veronika Freimanová. Hrá v pražskom Divadle Bez zábradlí a účinkovala napríklad vo filmoch: Sněženky a machři, Krvavý román, Snowboarďáci, Rafťáci a v mnohých televíznych filmoch a seriáloch. 
   1959 - narodil sa český herec Miroslav Vladyka. Účinkuje v pražskom divadle Ypsilonka a televízni diváci si ho môžu pamätať napríklad zo seriálu My všichni školou povinní. Účinkoval tiež vo filmoch a televízii: Jára Cimrman, ležící, spící, Prodavač humoru, Sagarmatha, Život na zámku, Bumerang, Zdivočelá země, U mě dobrý, Doktor od jezera hrochů, Román pro muže a iných. 
   1963 - narodila sa česká herečka slovenského pôvodu Yvetta Blanarovičová. Pôsobila na divadelných scénach v Prahe - v Národnom a v Realistickom divadle a stala sa zakladajúcou členkou divadla Imaginace. Hrala napríklad vo filmoch O princezně Jasněnce a létajícím ševci, Vrať se do hrobu!, Princezna ze mlejna, Golet v údolí a ďalších. Účinkovala tiež v mnohých muzikáloch. V roku 1996 získala divadelnú cenu Thálie za najlepší ženský herecký výkon v muzikáli My Fair Lady. 
   Úmrtia 
   1978 - zomrel herec Vladimír Durdík st., dlhoročný člen Činohry SND, pôsobil tiež na Novej scéne v Bratislave. Najvýznamnejšie inscenácie divadelných hier, v ktorých účinkoval: Meštiaci, Antigona a tí druhí, Električka zvaná túžba, Dvanásť nahnevaných mužov. Predstavil sa napríklad vo filmoch Vlčie diery, Priehrada, Pole neorané, Pieseň o sivom holubovi, v televízii (Červené víno) i v rozhlase. Bol skúseným recitátorom, pôsobil i v dabingu. Otec herca Vladimíra Durdíka ml. Narodil sa v roku 1924. 
   Ostatné udalosti 
   1493 - Krištof Kolumbus začal svoju druhú plavbu, počas ktorej navštívil Portoriko, Malé Antily a Jamajku. 
   1991 - americká grungeová skupina Nirvana vydala svoj druhý štúdiový album Nevermind, ktorý je považovaný za jednu z najlepších rockových nahrávok v dejinách.

Zdroj: SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies